Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia | Kapitola 4

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 4. 2013 03:00 41

Seznam kapitol

1. O grafických kartách GeForce 2. GeForce GTX Titan — zvláštní názvem i cenou 3. Přeznačování grafických karet 4. Omezení pro výrobce a kauza MSI GTX 680 Ligtning
5. Přibalování her ke grafickým kartám 6. nVidia a technologie pro hraní her 7. Nová generace konzolí bez hardwaru Nvidie 8. Co se jinam nevešlo

Jak jsme vám před časem slíbili, přinášíme rozhovor s Davidem Koblížkem, PR společnosti nVidia pro střední a východní Evropu. Témat rozhovoru byla celá řada. Zeptal jsem se i na řadu kontroverzních věcí, jako je skomírající PhysX, nová herní konzole bez hardwaru nVidie nebo tolik neoblíbené a opět aktuální přeznačování grafických karet.

Reklama

Grafické karty Nvidia se v minulosti pravidelně prodávaly i s referenčními chladiči. Nyní jsou s referenčními chladiči dostupné jen některé nejvýkonnější modely (GTX 670 a výš) a karty nižších řad se ihned od začátku prodávají jen v alternativních verzích Asus, MSI atd. Proč se referenční verze na trh vůbec nedostanou?
Je to otázka spíše na naše partnery. Dle mého názoru jde o jejich snahu, jak kartám dodat vlastní přidanou hodnotu. Vzniká tím také na trhu širší nabídka karet s různým chlazením, taktováním i osazené paměti ve větším cenovém spektru.

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz

Co ale třeba GeForce GTX 690 nebo GTX Titan? Ty se naopak prodávají jen s referenčními chladiči.
U těchto dvou karet se používají tak speciální chladiče s tak vyspělými materiály, že podle mne není důvod používat alternativní chlazení. Z jiného pohledu je otázkou zda-li se výrobcům u takto drahého produktu vlastní řešení vyplatí.

Dovolím si nesouhlasit, například u GeForce GTX 690 lze dodatečně koupit chladič Arctic Accelero Twin Turbo 690, který jsem osobně vyzkoušel a musím říct, že rozdíl je v hlučnosti i teplotách obrovský.
Na tuto otázku vám neumím odpovědět. Nicméně pokud vím, není to tak, že by Nvidia partnerům diktovala, že zrovna GeForce GTX 690 nebo GTX Titan nesmí mít jiné než referenční provedení. Možná jde spíše o ekonomickou stránku věci, jak jsem zmínil v předchozí otázce.

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak probíhá spolupráce Nvidie s výrobci karet? Mají tyto firmy při výrobě alternativních verzí karet nějaká omezení, co se týče maximálního nastavitelného napětí na jádře, přetaktování přímo od výrobce atd.?
Pro každé GPU má Nvidia specifikace, které dodává každému výrobci.

Známý je příklad MSI GTX 680 Lightning, která měla možnost výrazného zvyšování napětí na jádře, na údajný nátlak Nvidie však MSI možnost zvyšování napětí výrazně omezilo.
“Známý příklad MSI GTX 680 Lightning” je nepotvrzenou spekulací. Protože Lightning je produktem MSI a Nvidia zde hraje pouze roli dodavatele grafického čipu, je nutné se zeptat právě u MSI.

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle nVidie tedy kauza MSI GTX 680 Lightning neexistuje?
Nvidia vždy povolovala jak přetaktování, tak úpravy napětí. Výrobce karty je ale samozřejmě tím, kdo drží záruku. Jak už jsem uvedl, vždy poskytujeme údaje a doporučení ohledně tolerance pro každé GPU. GTX 680 je navíc ještě trochu jiný případ třeba s ohledem na GPU Boost.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama