Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 4. 2013 03:00 41

Seznam kapitol

1. O grafických kartách GeForce 2. GeForce GTX Titan — zvláštní názvem i cenou 3. Přeznačování grafických karet 4. Omezení pro výrobce a kauza MSI GTX 680 Ligtning
5. Přibalování her ke grafickým kartám 6. nVidia a technologie pro hraní her 7. Nová generace konzolí bez hardwaru Nvidie 8. Co se jinam nevešlo

Jak jsme vám před časem slíbili, přinášíme rozhovor s Davidem Koblížkem, PR společnosti nVidia pro střední a východní Evropu. Témat rozhovoru byla celá řada. Zeptal jsem se i na řadu kontroverzních věcí, jako je skomírající PhysX, nová herní konzole bez hardwaru nVidie nebo tolik neoblíbené a opět aktuální přeznačování grafických karet.

Reklama

Nvidia na podzim ke svým grafickým kartám nejprve přibalovala plnou verzi Borderlands 2 a následně Assassin's Creed III. AMD nejprve nereagovalo, na konci listopadu však společnost přišla se známým velkým balíkem přibalování až tří AAA plných her zdarma (Far Cry 3, Hitman: Absolution, Sleeping Dogs). Byli jste tímto krokem překvapeni?
Překvapeni jsme nebyli, nestalo se poprvé, že šla konkurence v našich stopách. S vývojáři úzce spolupracujeme mnohem delší dobu. Řekl bych ale, že jsme již dál a hledáme jiné efektivnější cesty podpory prodeje našich grafických karet.

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz

Je tou efektivnější cestou přibalování kreditu do freemium her, nebo máte na mysli něco jiného?
Ano, přibalování F2P kreditů je jeden z možných způsobů, jak se snažíme obohatit podporu prodeje našich karet. O těch dalších připravovaných možnostech bych z konkurenčních důvodů zatím nerad hovořil.

Nabídka AMD byla nicméně daleko lepší než ta vaše, nemyslíte? Zatímco nVidia přibalovala jen jednu AAA hru, konkurence hned tři. Přepočteno na peníze šlo o dárek v trojnásobné hodnotě.
Pokud chceme srovnat všechny bundly, není to úplně jednoduché. Například kupony Assassin’s Creed III byl a je balen ke všem kartám od GeForce GTX 650. Borderlands 2 se dával dříve a ještě dnes je někde v nabídkách e-shopů dostupný pro GeForce 650 Ti a výše. Oba bundly fungují vedle sebe, což znamená, že k jedné zakoupené kartě lze dostat hry obě. Dnes navíc ještě s nejnovějším F2P bundlem. Znamená to tedy, že zákazník má více možností. Je dobré sledovat aktuální nabídku u každého prodejce a každého produktu. S vaším závěrem nesouhlasím.

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD před časem představilo nový bundle se dvěma AAA hrami. Nvidia v reakci na to nabídla vlastní bundle s herním kreditem do tří freemium her. V čem je tento bonus lepší proti konkurenčnímu přibalování plných verzí her?
Nejprve si dovolím říct, že naše nabídka nebyla v reakci na AMD Never Settle Bundle Reloaded. Měli jsme ji připravenou již před oznámením konkurence. V Nvidii si myslíme, že free 2 play hry jsou na vzestupu a chceme je proto podporovat. Už dávno to nejsou jednoduché hry, vždyť i Crytek se nechal nedávno slyšet, že Crysis 3 je poslední hra z této série, která je „plnohodnotně“ placená. World of Tanks je v našem regionu skutečně velmi oblíbený, Hawken je zase hra s podporou Nvidie, GPU fyzikou PhysX a plnou podporou 3D Vision. PlanetSide 2 je po grafické stránce dokonalá MMO střílečka z vlastního pohledu. Rovněž má podporu PhysX. Podle mne je free 2 play model budoucnosti. Z naší strany byl tento herní bundle inovátorským pokusem a zatím na něj máme velmi dobré ohlasy. Navíc je především v našem regionu velká míra počítačového pirátství. I z tohoto hlediska mi hodnota free 2 play bundlu přijde reálnější a obchodně mnohem zajímavější.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama