Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 4. 2013 03:00 41

Seznam kapitol

1. O grafických kartách GeForce 2. GeForce GTX Titan — zvláštní názvem i cenou 3. Přeznačování grafických karet 4. Omezení pro výrobce a kauza MSI GTX 680 Ligtning
5. Přibalování her ke grafickým kartám 6. nVidia a technologie pro hraní her 7. Nová generace konzolí bez hardwaru Nvidie 8. Co se jinam nevešlo

Jak jsme vám před časem slíbili, přinášíme rozhovor s Davidem Koblížkem, PR společnosti nVidia pro střední a východní Evropu. Témat rozhovoru byla celá řada. Zeptal jsem se i na řadu kontroverzních věcí, jako je skomírající PhysX, nová herní konzole bez hardwaru nVidie nebo tolik neoblíbené a opět aktuální přeznačování grafických karet.

Reklama
Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz


jádro nvidia GK110 (zdroj: techreport.com)

Nejvýkonnější jednojádrová karta v nabídce Nvidie se jmenuje GeForce GTX Titan. Pro jádro GK110 přitom bylo v minulosti vyhrazeno označení x70 a x80, viz GTX 470/480 a 570/580. Proč se nVidia rozhodla pro takto radikální změnu názvu a novinku neoznačila třeba GTX 685?
GeForce GTX Titan nese jméno nejvýkonnějšího superpočítače dneška, nacházejícího se na půdě Oak Ridge National Laboratory ve Spojených Státech. Ten běží na mnoha tisících GK110 jader karet Tesla K20. Název tedy spojuje velikost superpočítače s počítačovým hraním.

Proč Titanu úplně chybí číselné označení? Pokud se nemýlím, byly posledními herními grafickými kartami bez číselného označení modely řady GeForce 2?
Důvod skutečně nehledejme nikde jinde než v tom, že Titan je pro nás něco zvláštního a nového. On fakticky nepatří do aktuální rodiny. Byl vytvořen pouze pro geeky, kteří chtějí to nejlepší — nejlepší design, nejlepší chladič, nejlepší spotřebu ve své třídě atd. Neznamená to ani, že bychom se chystali od číselného značení upustit do budoucna.

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč u nás Nvidia původně vůbec nechtěla GeForce GTX Titan vůbec prodávat?
To není pravda, s prodejem Titanu se v Česku od začátku počítalo. Žádné diskuse na toto téma nikdy ani nebyly. Jediná těžkost byla v omezeném počtu vzorků pro novináře v našem regionu. Karty jsou již několik týdnů běžně dostupné.

Není cena okolo 23 tisíc s daní za Titan přeci jen příliš nadsazená? Karta je přímým nástupcem GeForce GTX 480/580, které se v době uvedení prodávaly za cenu okolo 11 tisíc. Svou cenu neobhájí ani výkonem. GeForce GTX 690 je o něco výkonnější a současně i levnější.
Nvidia na Titan hledí jako na unikátní a exkluzivní produkt. Jde o jednoznačně nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartu na světě. Samozřejmě se nabízí porovnání s GeForce GTX 690. K tomu mohu říct, že Titan má své výhody právě jako jednočipová karta. Není vše jen o hrubém výkonu. Nastavená cena odráží jeho výjimečnost.

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz


vlevo GeForce GTX 690, vpravo GeForce GTX Titan (zdroj: bit-tech.net)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama