Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 4. 2013 03:00 41

Seznam kapitol

1. O grafických kartách GeForce 2. GeForce GTX Titan — zvláštní názvem i cenou 3. Přeznačování grafických karet 4. Omezení pro výrobce a kauza MSI GTX 680 Ligtning
5. Přibalování her ke grafickým kartám 6. nVidia a technologie pro hraní her 7. Nová generace konzolí bez hardwaru Nvidie 8. Co se jinam nevešlo

Jak jsme vám před časem slíbili, přinášíme rozhovor s Davidem Koblížkem, PR společnosti nVidia pro střední a východní Evropu. Témat rozhovoru byla celá řada. Zeptal jsem se i na řadu kontroverzních věcí, jako je skomírající PhysX, nová herní konzole bez hardwaru nVidie nebo tolik neoblíbené a opět aktuální přeznačování grafických karet.

Reklama
Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 650 Ti

Karty GeForce aktuální řady 600 byly na trh uváděny skutečně s velkými prodlevami. Zatímco první GeForce GTX 680 byla uvedena už v březnu, GTX 650 Ti až v říjnu. To je více než půlroční zpoždění. V minulosti tak velké prodlevy nikdy nebyly.
Nové karty byly uváděny tak, jak přicházely nové čipy. Nevidím v tom ani nic pozitivního, ani negativního. Neřešili jsme to ani interně ve firmě.

To není tak úplně pravda. Co třeba GeForce GTX 650? Shodně se slabší GT 640 používá plně aktivní jádro GK107, liší se jen frekvencemi a typem pamětí. Uvedena přitom byla v polovině září, zatímco GT 640 v červnu. Podobně sdílí jádro GK104 GeForce GTX 680 (březen) a GTX 660 Ti (srpen).
Obecně se dá říct, že z našeho pohledu bylo uvádění série 600 poměrně standardní. Když se podíváme zpět na 500 a 400 série, bylo to podobné. Stejně v případě 8000. Podobně dlouhá prodleva byla mezi uvedením 8800 GTX a 8800 GT. V průměru uvádíme novou architekturu každé dva roky. Použití různých jader pro jednotlivá GPU se může různit. Pokud se ptáte konkrétně na GK104, ano, toto jádro je použito v kartách, jejichž uvedení dělil téměř půlrok. Uvědomme si ale, že se jedná o rozdílné karty, které míří na jiný segment trhu. Vzhledem k prodejním výsledkům jsme přesvědčeni, že celá Kepler rodina byla uvedena správně.

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GK104

Dosud nejvýkonnější karty GeForce GTX 670 a 680 jsou postaveny na jádře GK104. To mělo být původně určeno do mainstreamových karet (nejen podle názvu) a až krátce před jeho uvedením bylo rozhodnuto o jeho nasazení do highendových karet.
Architektura Kepler udělala velký krok kupředu a překonala starší Fermi i konkurenci. Ačkoliv máme hraní her a hráče rádi, je nutné si uvědomit, že je Nvidia soukromá firma a své produkty vyrábí a prodává s ohledem na představy svých akcionářů. Daná situace nám jednoduše umožnila uvést na trh a prodávat čip GK104 v segmentu, který odpovídá highendu.

V posledních letech se stalo oblíbeným trikem přeznačování grafických karet a jejich prodávání s názvem nové modelové řady. Jádro G92 se přeznačováním doslova proslavilo, karty postavené na něm a jeho derivátech se prodávaly v pěti generacích! Existují ale i příklady ze současnosti, viz GeForce GT 610-630, které jsou přeznačené modely GT 430, 440 a 520 nebo mobilní GeForce GT 730M (přeznačená GT 640M). Není přeznačování starých karet motivované snahou prodat starý produkt pod novým jménem jasným klamáním zákazníka?
Někdy se může stát (a rozhodně to není pravidlem), že konkrétní model GPU je tak oblíbený, že jeho životní cyklus přežije danou generaci. Proces přeznačování má tak naopak uživateli usnadnit orientaci v tom, jak si jednotlivé produkty výkonově stojí.

Rozhovor v zeleném rouše, David Koblížek ze společnosti nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTS 250 používala stejné jádro G92 jako řada 8800 i 9800

Uvedení GeForce GT 730M, prvního zástupce modelové řady GeForce 700 a doslova přeznačenou GeForce GT 640M (shodné jádro a jeho aktivní část, frekvence, paměti atd.) je tedy snaha usnadnit uživatelům přehled ve vašich produktech a jejich výkonu?
Nové GeForce 700M jsou první karty z nové řady, která kompletně nahradí řadu 600M a 500M.To by mělo pomoci ke zjednodušení našeho značení a pomoci zákazníkům v lepším srovnání, jak si stojí produkty proti sobě. Každopádně jsme se rozhodli změnit způsob, jak řadit jednotlivé GPU v produktové řadě. Používáme teď jako kritérium výkon a ne kódové označení architektury. Může se tak klidně stát, že v jedné generaci najdete GPU založené na dvou různých generacích našich čipů. Někdo může argumentovat, že něco podobného může být matoucí pro zákazníky, ale musíme si uvědomit, že notebookové GPU jsou něco jiného, než samostatné grafické karty. GPU pro notebooky jsou dostupné pouze v noteboocích a jejich výkon odráží celou řadu faktorů, jako je třeba výkon CPU a paměti v spolupráci se samotným GPU. Naše značení to všechno reflektuje. Zkrátka a dobře, je to mnohem složitější ve srovnání se značením v desktopu.

Řadu GeForce 600 Nvidia vydává jako karty postavené na architektuře Kepler. V segmentu GT 640-690 tomu tak skutečně je, GeForce GT 610-630 jsou však jednoduše přejmenované karty starší architektury Fermi bez jakýchkoliv úprav. Proč se v rámci současné modelové řady prodávají staré karty starší architektury?
Protože pořád mají v nabídce své místo a výkonem i cenou zapadají do aktuální modelové řady grafických karet.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama