Rozumnost a šílenství audiofilie
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Rozumnost a šílenství audiofilie

Rozumnost a šílenství audiofilie | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 1. 2022 19:30 107

Seznam kapitol

1. Postižení zvukem 2. Sociální status 3. Válka o hlasitost 4. Zlato, stříbro, a žádný kyslík!
5. Poctivá ruční práce 6. Jedničky a nuly v audiofilské kvalitě! 7. Beton, to je materiál!

Klasický žert říká, že by se člověk nikdy neměl zabývat lepším audiem: V jednu chvíli si kupujete první lepší sluchátka – a pak se najednou proberete ve chvíli, kdy si betonujete základy pro gramofon. Je těžké říct, kudy vede tenká linie mezi hudebním labužnictvím a naprostým šílenstvím!

Reklama

V okamžiku, kdy audiofilství začíná přetékat do digitální sféry, mizí jakákoliv soudnost. To je docela absurdní, protože základním konceptem digitálních technologií je snížení ceny formou eliminace jakýchkoliv nepřesností. Je extrémně složité sestavit opravdu precizní analogový systém, ale u digitálního to problém není. Digitální signál nabývá hodnot jedna nebo nula, mezitím je zakázaná zóna – a pokud vám stav sběrnice padne do ní, řeší se výjimka. Integrita se řeší kontrolními součty – a můžete zjistit, jestli je zachována anebo ne, případně ji dokonce opravit.

Digitální technologie se v IT prosadila proto, že je podstatně levnější než analogová – a dovoluje snadnou replikaci a kontrolu integrity. Digitální audio přineslo globální a neobyčejně levnou distribuci audia při zachování kvality: Nedegraduje v závislosti na počtu přehrávání, dá se s ním nedestruktivně manipulovat, lze ho neomezeně kopírovat. 

Celá ta věc se prosadila proto, že je potenciálně nesmírně, nesmírně levná. A to nám tak úplně nesedí do konceptu vzácného audia, takže nám začala vznikat, ehm, drahá digitální audiofilní technika. Jsou aspekty, které chápu a týkají se DA převodníků – ale to jsou částečně analogové komponenty. Nyní přichází čistě digitální audiofilní komponenty, jako je například tento prototyp audiofilního SSD. Má externí napájení, funguje v „pseudo SLC režimu“, který využívá třetinu kapacity čipů – a má nějak tak jako zjišťovat, že vaše audiosoubory budou uloženy... nějak jako audiofilněji.

V případě, že používáte streamovací služby, můžete sáhnout po specializovaném audiofilském ethernetovém switchi. Jmenuje se Ethernet Switch UEF od Synergistic Research a má tak nějak jako lépe a audiofilněji překlápět datové packety mezi pěti porty. Tento velmi draze postavený pětiportový switch vás přijde na 2500 USD – a pokud ho chcete mít ještě o něco audiofilštější, můžete si k němu pořídit uzemňovací blok anebo audiofilní ethernetový kabel. 

Ten vás podle typu stínění přijde na 450 dolarů za metr u nejlevnější varianty – až po 3000 dolarů za metr u nejdražší varianty. Svůj audiofilský switch můžete napájet speciálním autotuningovým napájecím kabelem – podle míry svého audiofilství můžete investovat buď do levného modelu Atmosphere SX Excite lidových 2500 dolarů – anebo jít výše a pořídit si napájecí kabel SRX za 10 000 dolarů. Je to napájecí kabel, fakt, takový ten šlauf, který se vám určitě povaluje v zásuvce – ale má tak výběrové vlastnosti, že před ním bledne i teleskop Jamese Webba.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama