Sledování, rozsudky bez soudu: Žijeme už s Velkým Bratrem?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Sledování, rozsudky bez soudu: Žijeme už s Velkým Bratrem?

Sledování, rozsudky bez soudu: Žijeme už s Velkým Bratrem? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 7. 2019 03:00 71

Seznam kapitol

1. Pro dobrou věc 2. Masové sledování obyvatelstva 3. Strojová analýza chování 4. Cenzura a editování historie
5. Multiplikování indoktrinačních metod 6. Deplatformování 7. Hysterický dav

Nedávno jsme se dozvěděli, že řecká policie odhalila vraha americké bioložky Suzanne Eatonové na Krétě – pomocí dat o pohybu podezřelého z jeho mobilu. Je to dobře? Je to špatně? Je to důkaz, že jsme fakticky trvale sledováni?

Reklama

Masové sledování obyvatelstva

Facebook nás sleduje, Google nás sleduje, rovněž každý poskytovatel cloudových služeb a většina webů. Díky GDPR víme, že si prakticky všechny weby ukládají cookies a sledují nás. S tím jsme smířeni, řada z nás ví i o tom, že nás sledují mobilní telefony – a většině lidí to nevadí, protože jsou přesvědčeni, že dokud nedělají nic proti systému, tak je systém nechá na pokoji. To je sice možné, ale za prvé nevíme, kdy aparát změní názor a za druhé – nebezpečnost sledování roste s délkou ukládání informací.

 

V jiných případech si aplikace vysávají data bez vědomí uživatele. To je možná případ aplikace FaceApp, která nabízí, že vám ukáže váš obličej, ale přitom dost možná odesílá více fotek, než by bylo zdrávo. Možná to ale není jediná aplikace, která něco podobného dělá. Pokud vykukové umí zakládat a rušit společnosti, které úřady nejsou schopné dohledat a oslovit, proč by to mělo být při nelegálním sběru dat jiné?

Masové sledování obyvatelstva vyžaduje efektivní propojení mnoha systémů. Relativně jednoduše se to dá udělat v rámci jedné organizace, ale převést to na celou populaci je složité. Proto je tak důležitý experiment Číny se Sociálním kreditem – Čína dovede dělat věci ve velkém a donutit firmy, aby implementovaly to, co vláda chce. Pokud to dokáže implementovat Čína, časem to dokážou i jiní, podobně jako u Velkého čínského firewallu, který se stal inspirací pro všechny vlády, které mají ambici filtrovat internetový provoz pro blaho svých občanů.

Sociální kredit je určitou extenzí rejstříků trestů, která zahrnuje i menší provinění a „činy neslučujícími se s hodnotami společnosti“, které možná nejsou trestné, ale i tak je budete mít v záznamu – jako když například odmítnete vojenskou službu, necháte svého psa lítat bez vodítka anebo když se pokusíte jet bez lístku.

Sledování, rozsudky bez soudu: Žijeme už s Velkým Bratrem?
i Zdroj: PCTuning.cz

U nás maximálně zaplatíte pokutu, případně se na to vykašlete úplně – ale pokud se implementuje masové sledování, bude každý takový přečin mít negativní důsledky. Možná dalekosáhlé, trvalé důsledky. A pokud budou ulice plné kamer, které vás rozeznají, bude velmi těžké takovému systému uniknout. To, co u Orwella nefungovalo kvůli lidem, zvládnou stroje brilantně – ty o příkazech nepochybují.

U nás to možná fungovat nebude. My jsme taková veselá země, takový Kocourkov, kde stále můžete mít problémy prostě proto, že úředník není schopen vyhodnotit dvě různé osoby jako různé – a to opakovaně. Pokud je čínský Sociální kredit označován jako temně dystopický, ten náš systém je takový... futuristicky haškovský.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama