Sociální sítě potlačují média. Další vlna propouštění v USA #TYDEN 23. října
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Sociální sítě potlačují média. Další vlna propouštění v USA #TYDEN 23. října

Sociální sítě potlačují média. Další vlna propouštění v USA #TYDEN 23. října | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

23. 10. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Kompletní návod pro DALL·E 3. Brave opět dělá co nemá. Český Wired odstartuje v listopadu. GPT4V už i v Evropě. Netflix zdražuje, včas, než zjistíme, že nejsou nové filmy ani seriály.

Reklama

Umělá inteligence

Některé detektory obrázků s AI označují skutečné fotografie z války mezi Izraelem a Hamásem za podvrh, což odborník nazývá „druhou úrovní dezinformací“. To že AI není schopna použitelně detekovat výtvory AI, už víme dlouho, ale zjevně to některým nestačí. (404)

Výzkumníci zjistili, že mírné doladění může zmařit bezpečnostní opatření, která mají zabránit tomu, aby LLM, jako je GPT-3.5 Turbo společnosti OpenAI, chrlily toxický obsah. (The Register)

ChatGPT už i pro Evropu uvolňuje GPT4V, tedy možnost nahrát fotky a chtít vědět co tam je a bavit se o tom. Musíte mít „default“ GPT4 a jde to na webu i v mobilu.

ChatGPT už i pro Evropu uvolňuje GPT4V
i Zdroj: PCTuning.cz
ChatGPT už i pro Evropu uvolňuje GPT4V

Gary Gensler říká, že je „téměř nevyhnutelné“, že umělá inteligence způsobí finanční krizi , pokud se mnoho institucí spoléhá na stejný základní model nebo agregátor dat. (FT)

Technooptimistický manifest Marca Andreessena uvádí jako „nepřátele“ důvěru a bezpečnost, udržitelnost a technickou etiku, říká, že umělá inteligence je „náš kámen mudrců“. Ale také si myslí, že na Zemi a dalších planetách bude žít 50 miliard lidí. (Fortune, The Techno-Optimist Manifesto)

Stanford představil index transparentnosti základních modelů, který obsahuje 100 ukazatelů. Llama 2 vede s 54 %, GPT-4 se umístil na třetím místě s 48 % a PaLM 2 na pátém místě se 40 %. (New York Times)

Znepokojivé snímky ukazují, že umění umělé inteligence stále není dostatečně přístupné. Nevidomí výzkumníci vytvářejí tisíce obrázků pomocí aplikace Midjourney. (Creative Bloq)


Software

Windows 11 je nyní nainstalován na 400 milionech aktivních zařízení. Předčí očekávání a Microsoft očekává, že do začátku roku 2024 dosáhne 500 milionů aktivních uživatelů měsíčně. (TechSpot)

AI Copilot by mohla být brzy dostupná mnohem více uživatelům Windows 11 díky velké změně ochrany osobních údajů ze strany společnosti Microsoft. Změna pro evropský trh naznačuje, že by tamní uživatelé mohli Copilota získat již brzy. (TechRadar)

Serenity OS dosáhl pěti let a přivedl na svět prvního potomka, Ladybird. Nezávislý projekt C++ Unix-like OS má nyní i nezávislý prohlížeč podporující Javascript (The Register)

Odinstalování Edge ve Windows 11 rozbije aplikace a widgety, varuje Microsoft. Neodinstalovávejte Edge, pokud používáte aplikace a widgety, které na něm závisí. Což vcelku dává smysl, jen by mělo být možné Edge odinstalovat tak jako tak. (Windows Report)

C# se blíží Javě: dramatický vzestup v žebříčku oblíbenosti programovacích jazyků. Podle indexu popularity jazyků Tiobe je rozdíl mezi Javou a C# tak malý, že pokud se současný trend nezmění, C# předstihne Javu přibližně za dva měsíce. Ze všech jazyků vykazuje Java největší meziroční pokles (3,92 %) a oproti říjnu 2022 klesla o jednu pozici. (TechSpot)

Účty Firefoxu jsou nově přejmenované na účty Mozilla. Nic dalšího se ale nemění. (Mozilla)

Meta představuje simulátor Habitat 3.0, který podporuje roboty a humanoidní avatary, a HomeRobot, hardwarovou a softwarovou platformu pro domácí roboty. (Silicon Angle)

Dashlane od příštího měsíce omezuje počet uživatelů zdarma na 25 hesel. Dost dobrý důvod přejít na něco jiného. (gHacks.net)

Vydání Ubuntu 23.10 zasáhly škodlivé změny v překladu, během několika hodin bylo nutné stáhnout ISO. Ukrajinský překladový soubor byl ovlivněn škůdci a proklouzl zcela pod pokličkou, což přimělo Ubuntu k důkladnému vyšetřování. (TechRadar)


Mobilní aplikace

Xiaomi představuje HyperOS založený na Androidu, který bude debutovat v řadě Xiaomi 14 a postupně nahradí 13 let starý operační systém MIUI pro všechna zařízení Xiaomi. (Android Authority)

Google zavádí službu Play Protect s kontrolou v reálném čase na úrovni kódu , která bude uživatele vyzývat ke kontrole neznámých aplikací před jejich načtením ze strany, počínaje Indií. (9ro5Google)

Discord devět měsíců po akvizici aplikace Gas, která umožňovala uživatelům anonymně pochválit přátele a v říjnu 2022 měla ~1 milion uživatelů, ukončuje její provoz. (The Information)

WhatsApp brzy umožní přidat dva účty do jedné aplikace. Proč pouze dva účty, jasné není. (Yahoo)

Aktualizace YouTube vám umožní vyhledávat skladby tak, že je zazpíváte do telefonu. Nejprve aktivujete hlasové vyhledávání na YouTube, poté přepnete na záznamník písní, kde budete asi tři sekundy „hrát, zpívat nebo broukat“ melodii do mikrofonu. (TechRadar)


Hry

CD Projekt použil umělou inteligenci k obnovení hlasu Miłogosta Reczka, polského herce, který zemřel v roce 2021, pro nové polské DLC pro Cyberpunk 2077 poté, co požádala jeho rodinu. (Bloomberg)

Mojang oznámil, že za 15 let se prodalo více než 300 milionů kopií Minecraftu. GTA V od Rockstaru je druhou nejprodávanější hrou vůbec, když se jí za 10 let údajně prodalo více než 185 milionů kopií. (The Verge)

Lies of P pokořilo milion prodaných kusů (Hrej)

Epic Games nabízí zdarma puzzle Eternal Threads a The Evil Within.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama