Sociální sítě potlačují média. Další vlna propouštění v USA #TYDEN 23. října
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Sociální sítě potlačují média. Další vlna propouštění v USA #TYDEN 23. října

Sociální sítě potlačují média. Další vlna propouštění v USA #TYDEN 23. října | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

23. 10. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Kompletní návod pro DALL·E 3. Brave opět dělá co nemá. Český Wired odstartuje v listopadu. GPT4V už i v Evropě. Netflix zdražuje, včas, než zjistíme, že nejsou nové filmy ani seriály.

Reklama

Sociální sítě

Jak vydavatelé řeší problém X, který spočívá ve vypuštění náhledových titulků z příspěvků s odkazy na články. Například dvojím zveřejněním odkazů nebo úplnými změnami v backendovém systému CMS. (Press Gazette)

Na základě zpráv od uživatelů Patreonu analýza ukazuje, že X zpomaluje provoz na odkazech na Patreon, WhatsApp a někdy i Messenger o ~2,5 sekundy. Zatímco běžné odkazy se z X otvírají za okolo 100 milisekund, pro služby na černé listině to jsou zhruba 2,5 sekundy. (The Markup)

Průzkum mezi 1 500 dospívajícími v USA: 51 % z nich stráví denně alespoň čtyři hodiny na sociálních médiích. 13letí stráví 4,1 hodiny a 17letí 5,8 hodiny. (Gallup)

Generální ředitel Pavel Durov říká, že kanály Telegramu jsou pro výzkumníky a novináře „jedinečným zdrojem informací z první ruky“, protože Telegram umožňuje Hamásu využívat jeho služby. Na jiných sítích je Hamás zakázaný. (CNN)

Similarweb: Návštěvnost celosvětových webových stránek X v září meziročně klesla o 14 %, návštěvnost v USA meziročně klesla o 19 %, zatímco návštěvnost Muskovy profilové stránky meziročně vzrostla o 96 %. Jinými slovy, Twitter umírá a jen Musk si honí návštěvnost na vlastní profil (Tech Crunch).

X (dříve Twitter) oznámilo, že pro nové uživatele ve dvou zemích bude platit roční předplatné ve výši 1 dolar jako způsob blokování botů a spamu. Bez zaplacení uživatel sice může založit účet, ale bude pouze pro čtení. (Search Engine Land, Fortune)

I když je pro X poplatek 1 dolar ročně za zastavení botů a spamu lákavý, hodnota manipulace X je tak vysoká, že se na ni již pravděpodobně vynakládají miliony. (Matt Mullenweg)

Komunitní poznámky X se během války mezi Izraelem a Hamásem potýkaly s problémy, protože jejich objem zahltil dobrovolníky. Během prvních pěti dnů bylo veřejně vystaveno pouze 438 poznámek. (Conspirador Norteño)

Elon Musk zvažuje stažení Twitteru z Evropy kvůli vyšetřování dodržování předpisů EU (Insider, Reuters)

  • Elon Musk popřel, že by uvažoval o odstranění Twitteru/X z Evropské unie poté, co ho Komise EU minulý týden požádala, aby z platformy odstranil určitý obsah. (Gript)

Instagram se „upřímně omlouvá“ za to, že do překladů palestinských životopisů vložil slovo „teroristický“. Funkce „zobrazit překlad“ pro životopisy uživatelů automaticky překládala fráze, které obsahovaly „palestinský“ a „alhamdulillah“, na „Chvála bohu, palestinští teroristé bojují za svou svobodu“. (404)

Musk: X spustí dvě nové úrovně Premium, jednu za méně než současných 8 dolarů za měsíc se všemi funkcemi a bez omezení reklam, druhou dražší bez reklam. (Tech Crunch)


Startupy a ekonomika

Qualcomm zruší 1258 pracovních míst ve dvou pobočkách v Kalifornii. Qualcomm má v současné době více než 51 000 zaměstnanců, takže propouští 2,5 % své pracovní síly. Hlavním důvodem propouštění je pokles příjmů po pomalém obchodování s čipy ve třetím fiskálním čtvrtletí. (GSM Arena)

LinkedIn plánuje propustit téměř 700 zaměstnanců, převážně z technických týmů, poté, co v květnu zrušil 716 pracovních míst. (CNBC)

Stack Overflow propouští více než 100 lidí, tedy 28 % své pracovní síly, aby „výrazně“ zredukoval svou „go-to-market organizaci“ poté, co v roce 2022 zdvojnásobil svou velikost na více než 500 lidí. (The Verge)

Hudební obchod Bandcamp propouští téměř 50 % zaměstnanců, tedy 58 lidí v rámci zářijové akvizice společnosti Songtradr od Epic Games . (SFGate)

Patreon kupuje společnost Moment, která od svého založení v roce 2019 vybrala 13,5 milionu dolarů a pomáhá tvůrcům pořádat živé přenosy se vstupenkami, jako jsou nahrávky podcastů a koncertů. (Axios)

CEO Robloxu David Baszucki říká, že společnost „přechází“ od práce na dálku, protože virtuální pracovní prostory nejsou tak „poutavé, kolaborativní a produktivní“. (The Verge)

Netflix hlásí meziroční nárůst příjmů za 3. čtvrtletí o 7,8 % na 8,54 miliardy dolarů oproti odhadovaným 8,54 miliardy dolarů a celosvětový nárůst placených členství o 10,8 % na 247,15 milionu oproti odhadovaným 243,88 milionu. NFLX vzrostl o více než 12 %. (CNBC)

Netflix zvyšuje ceny svého základního tarifu v USA z 9,99 dolarů na 11,99 dolarů, prémiového tarifu z 19,99 dolarů na 22,99 dolarů a některé ceny ve Velké Británii a Francii. (WSJ)

Newyorská státní zástupkyně Letitia Jamesová žaluje společnosti Gemini, Genesis a její mateřskou Digital Currency Group Winklevossových a tvrdí, že tyto společnosti podvedly více než 230 tisíc investorů o více než 1 miliardu dolarů. (Fortune)

Na českou byrokracii je krátký i Microsoft. Ustupuje od stavby datacentra. Investovat do něj chtěl zhruba pět a půl miliardy korun. (E15, CzechCrunch)

Tržiště nákladní dopravy Convoy ukončuje činnost. Počátkem října měl startup v roce 2023 tržby ve výši ~320 milionů dolarů. (The Information)

CEO společnosti Product Hunt uvedl, že propouštění oznámené 10. října bylo „strategické“, nikoli „finanční nebo z důvodu výkonnosti společnosti“, a dotklo se ~60 % týmu. (Tech Crunch)


E-knihy a podcasty

Společnost Kobo brzy vydá novou elektronickou čtečku (Good E Reader)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama