Spotřebiče s vlastní hlavou aneb méně nápadné aplikace domácí umělé inteligence
i Zdroj: depositphotos.com
Zábava Článek Spotřebiče s vlastní hlavou aneb méně nápadné aplikace domácí umělé inteligence

Spotřebiče s vlastní hlavou aneb méně nápadné aplikace domácí umělé inteligence | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 7. 2023 21:30 12

Seznam kapitol

1. Zařízení, která vědí, co dělat 2. Napaří, odsmradí, vyklepe a vysuší 3. Nakrm to a počkej 4. Vidím, slyším a poslouchám 5. Už se to blíží!

Když se mluví o umělé inteligenci, obvykle se pod tím myslí dnes populární generativní AI, jako je ChatGPT anebo Midjourney. Když se ale řeší, jak změní naše životy, obvykle se pod tím myslí „to něco menšího“, tedy postupné zvyšování inteligence věcí v našem okolí. A v našem okolí je hodně věcí, které se mohou podstatně zlepšit!

Reklama

Řada inteligentních zařízení vlastně není moc inteligentní, jde spíš o to, že je propojená s aplikací anebo službami. Kouřový detektor vás může kontaktovat, pokud máte domácí kameru, zkontrolujete si, co se děje a můžete reagovat. Za tím není až tolik inteligence, „chytrý domácí zvonek“ ostatně také nevyniká inteligencí, ale je to praktické. Opravdovou sílu těmto zařízením dává domácí automatizace, která dovoluje snadno vytvářet jednotlivé scénáře anebo přímo sledovat vzorce uživatelského chování a automatizovat je pro lidi.

Inteligence se dotýká řady věcí a mění je tak, že mě opravdu překvapují. Tak například LG Styler Steam Closet je „vertikální žehlička“, která funguje tak, že do toho dáte zasmrádlé a zmačkané prádlo – a ona to napaří, odsmradí, vyklepe, vysuší – a vypadá to zase skvěle. Pointa je v tom, že to sice není pronikavě inteligentní zařízení, ale jde na to chytře a eliminuje to potřebu klasického žehlení!

Některé vynálezy mi přijdou poněkud překombinované, jako například Moley Kitchen. Jsou to vlastně robotí pracky, které kmitají nad vaší linkou a vaří za vás, což si zatím nedovedu představit – ale v budoucnosti ano. 

Dnes máme spoustu praktických zařízení, třeba blbou rychlovarnou konvici, která se umí sama vypnout, takže když při vaření usnete anebo na to zapomenete, tak si nevypálíte byt. Pro mnohé je nepředstavitelné nemít třeba rýžovar, který rýži udělá vždy perfektně, nerozvaří ji, ale naopak ji potom ještě udržuje teplou. 

Domácí zařízení mají celou škálu inteligencí, od těch jednoduchých po docela komplikované. Samsung nedávno představil nová zařízení vybavená AI, jako je lednička Samsung Bespoke RB38C7B6AS9/EF (to není vtip, fakt se to tak jmenuje). Nejenom že má zóny s různou vlhkostí, což je důležité pro různé typy potravin, ale vy si to můžete nastavovat – a nejen to, lednička dokonce vypozoruje vzorce vašeho chování, například že v určitou dobu lezete do lednice opakovaně, takže odloží chlazení až do doby, kdy do ní přestanete lézt, což limituje vznik námrazy.

Ještě zvláštnější je trouba Samsung Dual Cook Flex, což je takový double decker mezi troubami, který dovoluje péct jednu věc, ale taky třeba dvě a to v různých teplotách. Tohle zařízení nabízí flexibilitu a údajně také šetření energiemi, přičemž obsahuje zabudovanou kameru, takže můžete dát něco péct a jít si třeba sednou na zahradu, takže všechno máte pod kontrolou a když to bude třeba, tak třeba pečení nouzově vypnout.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama