Spotřebiče s vlastní hlavou aneb méně nápadné aplikace domácí umělé inteligence
i Zdroj: depositphotos.com
Zábava Článek Spotřebiče s vlastní hlavou aneb méně nápadné aplikace domácí umělé inteligence

Spotřebiče s vlastní hlavou aneb méně nápadné aplikace domácí umělé inteligence | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 7. 2023 21:30 12

Seznam kapitol

1. Zařízení, která vědí, co dělat 2. Napaří, odsmradí, vyklepe a vysuší 3. Nakrm to a počkej 4. Vidím, slyším a poslouchám 5. Už se to blíží!

Když se mluví o umělé inteligenci, obvykle se pod tím myslí dnes populární generativní AI, jako je ChatGPT anebo Midjourney. Když se ale řeší, jak změní naše životy, obvykle se pod tím myslí „to něco menšího“, tedy postupné zvyšování inteligence věcí v našem okolí. A v našem okolí je hodně věcí, které se mohou podstatně zlepšit!

Reklama

Inteligence se pozvolna dostává i do domácích spotřebičů. Není to zatím moc nápadné a ani rychlé, ale ona se tam postupně nějak trousí – a je tak nějak na vás, jestli skočíte do chytrého domu s propojenými zařízeními, vyberete si něco na domácí automatizaci, anebo pro změnu zvolíte energetickou inteligenci, kdy vám systém vlastního solárního panelu a baterie inteligentně ohřívá boiler když je přebytek světla a řídí to s ohledem na cenové úspory. To je věc, která mi připadá zajímavá, protože zkombinovat například předpověď s inteligentním využitím energie může být opravdu velké plus: Jsou činnosti, které se dají odložit na dny, kdy je slunečního záření hodně a energie je tedy nazbyt, ostatně už naši předkové plánovali podle pranostik.

U dalších věcí je to otázka. Osobně nejsem fanouškem hlasového ovládání, ale nějaký robotický „ubrousku prostři se“, který spáchá jídlo solidní kvality, by pravděpodobně stál za to. Známý má domácí pekárnu a inteligentní kávovar, ono mu to připraví čerstvé pečivo a kafe ještě než se vyhrabe z pelechu – a nemůže si to vynachválit, prý je to super. No – možná ještě nejsme u kompletního robokuchaře, ale už se to blíží!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama