Spotřebiče s vlastní hlavou aneb méně nápadné aplikace domácí umělé inteligence
i Zdroj: depositphotos.com
Zábava Článek Spotřebiče s vlastní hlavou aneb méně nápadné aplikace domácí umělé inteligence

Spotřebiče s vlastní hlavou aneb méně nápadné aplikace domácí umělé inteligence

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 7. 2023 21:30 12

Seznam kapitol

1. Zařízení, která vědí, co dělat 2. Napaří, odsmradí, vyklepe a vysuší 3. Nakrm to a počkej 4. Vidím, slyším a poslouchám 5. Už se to blíží!

Když se mluví o umělé inteligenci, obvykle se pod tím myslí dnes populární generativní AI, jako je ChatGPT anebo Midjourney. Když se ale řeší, jak změní naše životy, obvykle se pod tím myslí „to něco menšího“, tedy postupné zvyšování inteligence věcí v našem okolí. A v našem okolí je hodně věcí, které se mohou podstatně zlepšit!

Reklama

Před pár lety bylo běžné, že jen málokdo byl optimistický stran vývoje AI. Uplynulo pár let – a máme tu přehnaná očekávání a přehnaná zděšení, která nám přechází do panického vyhlašování nových legislativ a mediální doom and gloom. Dooming and glooming je dobrý pro views, takže na YouTube najdeme zábavné alarmující EMERGENCY EPISODES, ve kterých se nedozvíte nic nového, ale views to má.

No ano: Práce bude méně, AI musíme zapojit do našich životů a bude to. Situace je poměrně prostá: Stačilo by AI neučit kraviny, sebrat konečně odvahu a říct vojákům, ať do toho nestrkají pracky a jdou si hrát se svými raketami na dvorek – a bylo by to celkem v pohodě. Vojáci ale vždy chtějí ty nejlepší hračky, cokoli, co se dá použít ke zlému, použijí ke zlému a jak se dívám na dronové války na východě, mám pocit, že džin už je z láhve venku. Drony vybavené autonomní inteligencí použilo už Turecko i Izrael, takže se domnívám, že mnozí další už mají podobné ptákoviny buď na skladě anebo na nich pracují.

Tohle je největší problém, kterému čelíme, vedle něhož je AI, co vám bude psát spam a loudit z vás prachy, celkem banalita. Zbytek se dá řešit postupně, včetně nápadů, že se AI bude víc zdaňovat nebo že vytvoříme chráněné dílny pro lidi. Ta hlavní linie rizik se týká právě autonomních zbraní, tedy těch, které samy rozhodují o zabití či zničení cíle – a velcí hráči, jako USA, tohle zakázat nechtějí. Na Západě jsme totiž tak trochu technofeťáci, věříme, že nám podobné věci zajistí dominanci. 

Odhlédneme-li od lehce strašidelných aplikací a těch, které za nás píší úkoly, zůstane nám ta méně nápadná a potenciálně nejužitečnější aplikace AI – inteligentní zařízení. Tam patří autonomní řízení strojů, dnes například najdeme autonomní traktory, které zpracují celé pole – a traktorista si může v klidu zajít na pivo. Autonomní řízení čeká všechny stroje od letadel přes vlaky až po auta, to se prostě stane.

Další velkou skupinou, kterou obvykle přehlížíme, jsou inteligentní domácí zařízení, v podstatě klasické spotřebiče, které ale získají inteligenci. Klasický vysavač plus slušná dávka umělé inteligence rovná se robotický vysavač, který bude luxovat za vás, dobíjet se – a některé se dokonce umí samy vysypat, což je tedy podle mě naprostá pecka. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama