SSD a plotny spolu: srovnání disků nejen pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD a plotny spolu: srovnání disků nejen pro notebooky

SSD a plotny spolu: srovnání disků nejen pro notebooky | Kapitola 9

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

15. 7. 2014 07:00 21

Seznam kapitol

1. Úvod a testovací metodika 2. Migrujeme na nový disk 3. Plotnový disk – HDD 4. Flash disk – SSD 5. Hybridní disk – SSHD
6. Plotnový a flashový disk v jednom pouzdře – DualDrive 7. Pevný disk místo optické mechaniky 8. Výsledky s komentářem 9. Závěr a hodnocení

Při startu notebooku s klasickým diskem by asi málokdo nechtěl rychlejší SSD. Jenže ta cenově dostupná mají malou kapacitu. Jak i do běžného notebooku dostat klasický disk a SSD najednou a mít výhody obou? Ale pozor, nemyslíme jen hybridní disky, které využívají SSD jako cache. Co třeba duální disk? A co když starým diskem nahradíte mechaniku?

Reklama

Abychom to měli formálně kompletní, zde je graf s výsledky celkového hodnocení, ve kterých jsou ovšem zahrnuté pouze hlavní benchmarky, tedy jen rychlost disků. Z něj nám vychází SSD jako nejlepší volba, jako druhý WD Black² a nakonec trojice plotnových disků.

SSD a plotny spolu: srovnání disků nejen pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz

To bychom měli. Teď jdeme tradičně na poměr ceny a kapacity. Zde opět vítězí plotnový disky, kde je ale i SSHD, nejdráž vychází SSD a obě možnosti kombinace SSD a HDD jsou na stejné úrovni.

SSD a plotny spolu: srovnání disků nejen pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste si prohlédli i další výsledky, třeba rychlost spuštění systému nebo výdrž na baterii, asi máte jasno. Po stránce provozních vlastností vychází nejlépe SSHD, tedy Seagate Laptop SSHD. Dostanete 1TB disk s chytrou velkou cache pamětí, kam si systém nahraje často spouštěné systémy. Získáte významný nárůst výdrže na baterii a rychlost spouštění systému a pár aplikací jako u SSD.

SSD a plotny spolu: srovnání disků nejen pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz

V grafu je ovšem u ceny vlastního řešení dvou disků započítán i nový pevný disk. Pokud tedy nějaký máte, můžete si odečíst cca 1500 Kč a koupit jen redukci a SSD. Tím se poměr ceny a kapacity docela hodně sníží. Nebudete mít ale mechaniku a přijdete o část výdrže. Ale určitě se toto řešení vyplatí. Zrychlení je znatelné.

Řešení od společnosti Western Digital je velmi zajímavé a opravdu první svého druhu. S výdrží si ale pohoršíte a cena taky není úplně přívětivá. Ale pokud chcete mít rychle spuštěné vše, co máte na systémovém oddílu a máte menší notebook bez optické mechaniky nebo možnosti použití mSATA disku, je to jediná možnost.

SSD a plotny spolu: srovnání disků nejen pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz

O obyčejných plotnových discích asi nemá moc cenu mluvit. Pokud vám dostačují, měnit je nemusíte. Disk s vyššími otáčkami je rychlejší ale žravější, disk s nižšími otáčkami neoslní rychlostí, ale notebook s ním vydrží déle.

A to je konec, přátelé. Doufám, že vám tento článek pomůže k tomu, abyste se svým notebookem byli spokojeni a mohli pracovat rychle a efektivně nebo naopak opravdu dlouho.

Za zapůjčení hybridního disku Seagate Laptop SSHD děkujeme českému zastoupení Seagate

Za zapůjčení disků WD Black a Black² děkujeme českému zastoupení Western Digital.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama