Star Wars Battlefront – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Star Wars Battlefront – rozbor hry a nastavení detailů

Star Wars Battlefront – rozbor hry a nastavení detailů | Kapitola 2

Petr Diviš

Petr Diviš

22. 12. 2015 03:00 12

Seznam kapitol

1. Tahle vypadá hvězdná optimalizace 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Vliv nastavení – rozlišení, režim obrazu, V-sync 4. Vliv nastavení – FOV, rozmazání pohybu, textury 5. Vliv nastavení – AF, kvalita světel a stínů, efekty
6. Vliv nastavení – post-processing, krajina, modely 7. Vliv nastavení – Vyhlazování hran, AO 8. Maximální vs. minimální detaily 9. „Advanced tweaking“ – vylepšení grafiky přes ovladače VGA 10. Závěr

Síla se probouzí a s ní přišla na naše monitory i další hra ze série Star Wars. Ať už se v multiplayerové akci Battlefront postavíte za stranu Galaktického Impéria nebo Rebelů, bude vaši úspešnost v boji ovlivňovat i síla grafické karty. Náročnost hry a jaké detaily se v případě slabší grafické karty vyplatí snížit, vám odhalí tento rozbor.

Reklama

Oficiální požadavky hry

Star Wars Battlefront – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Minimální sestava
— Operační systém:
64 bit: Windows 7 nebo Windows 8.1 nebo Windows 10
— Procesor: Intel Core i3 6300T nebo ekvivalentní
— Operační paměť: 8 GB RAM
— Pevný disk: 40 GB volného místa
— Grafická karta: Nvidia GeForce GTX 660 nebo AMD Radeon HD 7850 (2GB VRAM)

Doporučená sestava
— Operační systém: 64 bit: Windows 7 nebo Windows 8.1 nebo Windows 10
— Procesor: Intel i5 6600 nebo ekvivalentní
— Operační paměť: 16 GB RAM
— Pevný disk: 40 GB volného místa
— Grafická karta:  Nvidia GeForce GTX 970 nebo AMD Radeon R9 290

V minimálních požadavcích asi nejvíce zarazí požadavek na CPU. Electronic Arts uvádějí jako minimum procesor Intel Core i3 6300T z generace SkyLake a ekvivalentní AMD si musíte sami domyslet. Celkově jsou uvedené oficiální minimální požadavky s velkou rezervou pro hraní v minimálních detailech.

U doporučený sestavy se asi tentokrát počítá s hraním nejen na maximální detaily, ale i ve vyšším rozlišení. Na uvedeném Radeonu R9 290, po mírném továrním přetaktování, hra v klasickém 1920 x 1080 běžela kolem 90 až 100 fps. Podobné požadavky jsou uvedeny i u Call of Duty Black Ops 3 a jak běží, víte z našeho nedávného rozboru.

Testovací sestava

Star Wars Battlefront – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní testovací PC je založeno na starším, ale stále dobrém procesoru Intel Core i7 2600K (Sandy Bridge), který je přetaktován na 4,5 GHz. Šestnáct gigabajtů RAM by mělo s rezervou zajistit, aby testované hry měly dostatek operační paměti. Hry jsou instalovány na 1 TB SSD disk, a tak z případných nepřiměřeně dlouhých časů načítání můžeme vinit špatnou optimalizaci a nikoliv na pomalý HDD.

 Na herní rozbory byla zapůjčena referenční GeForce GTX 980 Ti, která ve vetšině případů slouží jako referenční grafická karta pro hodnocení grafiky hry a zjištění samotných nároků hry na videopaměť. A také ji využiji k tomu, abych vás informoval o tom, zda si danou hru v plných detailech zahrajete i ve 4K rozlišení (3840x2160).

Druhá grafika je velice známý a oblíbený model GeForce GTX 670 v přetaktované edici od Gigabyte. Tato grafika svým výkonem pokrývá široké spektrum podobných grafik (výkon kolem modelůak: GTX 760 OC, GTX 770, GTX 960, R9 280, R9 285), a tak bude použita v rozborech pro ukázání vlivu detailů na výkon.

Star Wars Battlefront – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá sestava obsahuje procesor AMD FX 8370 přetaktovaný na 4,5 GHz, stejně jako Intel Core i7 2600K. Operační paměti je dnes již standardních 8 GB. Na této sestavě se pouze hrají hry a pořizují screenshoty, takže kromě systému je celá paměť dostupná pouze pro hry. Grafická karta je zde továrně přetaktovaný ASUS Radeon R9 290 DirectCU II. Hlavním účelem této sestavy je porovnání chování hry na AMD vs. Nvidia grafice.

Na obě sestavy byl nainstalován nejnovější operační systém Windows 10 s podporou DirectX 12, takže obě sestavy jsou již dnes připraveny na budoucí hry. Ale jak jste si mohli přečíst v našem herním mini-testu Windows 10, nový systém se vyplatí používat i na dnešní hry.

Metodika testování a nastavení hry

Star Wars Battlefront – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Protože rozbory her a nastavení detailů nejsou a nebudou běžným benchmarkováním několika grafik, a protože ne každý efekt se projeví na jakékoliv scéně, bude se vždy testovaná lokace lišit podle detailu a nastavení, které právě zkoušíme. Star Wars Battlefront je multiplayerová akce s pár tréningovými misemi, takže testování této hry je opravdu výzva hodna Luka Skywalkera.

Star Wars Battlefront umožňuje změnu detailů během hry a není nutný restart hry. Nebo alespoň u detailů, které neměly vliv na obraz po změně in-game, nepomohl ani restart hry (např. kvalita textur). Obrázky v testu jsou většinou vytvořeny jako porovnání pixel na pixel a to prosím i ty, které jsem testoval přímo v online zápasu.

Test vlivu jednotlivých detailů bude proveden na grafické kartě GTX 670 při následujícím referenčním nastavení detailů. Detailů k nastavení je zde hodně, takže se pojďme podívat, jaký mají vliv na výkon.

Star Wars Battlefront – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama