Staré předlohy a nová doba aneb jak si zkazit zábavu snadno a rychle
i Zdroj: depositphotos.com
Zábava Článek Staré předlohy a nová doba aneb jak si zkazit zábavu snadno a rychle

Staré předlohy a nová doba aneb jak si zkazit zábavu snadno a rychle | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 8. 2023 21:00

Seznam kapitol

1. Neptejte se, nepřemýšlejte 2. A teď tu o Červené Karkulce 3. Hrabe jim? 4. Hlavně to neměňte

Psychologie osobnosti říká, že je mnoho tříd lidí, kteří zpracovávají svět každý svým unikátním způsobem: Někdo ho prožívá, někdo ho pozoruje a jiný nad ním přemýšlí, což je zatracený problém. Uvažování nad tím, co vidíte, vám totiž zkazí zábavu nejrychleji!

Reklama

Rozumově založeným vadí to, že když vezmete velký existující svět, jako je ten Martinův, Tolkienův anebo Sapkowského – a začnete ad hoc měnit reálie, topologii světa a jeho pravidla tak, že to celé přestane dávat smysl.

Nebo že vezmete klasickou pohádku a začnete do ní mastit ideje moderního feminismu či jiného progresivismu. (Kdybyste byli jen trochu sečtělí, věděli byste moc dobře, kam sáhnout, abyste vyndali klasiku obsahující prakticky ty samé myšlenky – ale ne, to by vyžadovalo nějaké znalosti.)

Nebo vezmete něco, co má děj, který by stačil na seriál o několika sezónách – a pokusíte se to celé vyhřeznout za hodinu a třicet pět minut.

Anebo si koupíte licenci na nějaké dílo, pak si ho přečtete – a rozhodnete se, že si radši napíšete něco naprosto jiného, jenom se stejným jménem.

Nedávno jsem viděl srovnání toho, jak si hollywoodští producenti představují Sněhurku – a jak ji na základě popisu vygenerovala umělá inteligence. A to mě přivedlo k myšlence, že ono nakonec bude možná dobře, když hollywoodští autoři skončí a nahradí je umělá inteligence – prostě proto, že ona na rozdíl od nich alespoň respektuje to, co popisoval autor originálu. 

AI v roli scénáristy se nemusíme bát. Nedokáže to totiž podělat víc, než současní aktivističtí scénáristé!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama