Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc

Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc | Kapitola 14

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

13. 4. 2012 03:00 128

Seznam kapitol

1. Nároky her stagnují, ceny komponent klesají 2. Výběr procesoru, pamětí a základní desky 3. Grafická karta, HDD, zdroj a skříň 4. Testovací sestavy, hry a metodika 5. Alan Wake, Anno 2070 6. ArmA II: OA, AC: Revelations 7. Batman, Battlefield 3
8. Battlefield 3 9. Crysis, Crysis 2 10. DiRT 3, Just Cause 2 11. Mafia 2, Metro 2033 12. Serious Sam 3, Splinter Cell 13. The Elder Scrolls V: Skyrim 14. Závěr

Počítač na hraní her a co nejnižší cena? To není zrovna ideální kombinace. Ceny počítačových komponent však dlouhodobě klesají a byl jsem překvapen, jak slušné stroje se dají poskládat za deset a patnáct tisíc korun. Na tom levnějším si dobře zahrajete až do rozlišení 1600 × 900 px, výkonnější si poradí i s hrami ve Full HD rozlišení.

Reklama
Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco před pár lety byste za patnáct tisíc postavili maximálním možným způsobem osekaný počítač s integrovanou grafickou kartou a téměř žádným výkonem, dnes se za podobné peníze dá postavit poměrně slušný herní počítač, který naprosto plynule rozběhá velkou většinu nových her i ve vysokém rozlišení 1920 × 1080 px při nejvyšším nastavení detailů. Patnáct tisíc přitom není minimální možnou částkou, sestava s cenovkou deset tisíc korun příliš nezaostala a ačkoliv ukázala výkon znatelně nižší, stále velká většina her v testovaném rozlišení 1600 × 900 px běžela naprosto plynule.

Co se týče výběru komponent, největší důraz při výběru vždy dávejte na grafickou kartu. Na ni jsem vyhradil cca čtvrtinu celkového rozpočtu. Výrazně šetřit není dobré ani u procesoru, dvoujádrové procesory architektury Sandy Bridge jsou dle mého názoru pro počítače této kategorie ideální. Pokud chcete počítač co nejlevněji, postačí i základní modely řady Pentium. Vyhněte se však jednojádrovým modelům, ty jsou už příliš pomalé.

Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Kde se naopak šetřit vyplatí jsou základní deska, operační paměti či optická mechanika. U pamětí se řiďte jen kapacitou (4 GB postačí), na frekvenci a značku není potřeba tolik hledět. Stejně tak u základní desky platí, že vše nezbytně nutné nabízí i nejlevnější desky, vyšší modely ocení jen nároční uživatelé. Výhradně na cenu se pak dívejte u optických mechanik.

Nakupovat s rozumem je dobré při výběru pevného disku, zdroje a skříně. Pevné disky jsou dnes drahé a kupte proto raději levnější model s nižší kapacitou a za půl roku po vyrovnání cen kupte další s výrazně vyšší kapacitou. U zdroje vybírejte kvalitní značku, výkon však postačí základní, okolo 300 W. Podobná pravidla platí i při výběru skříně, relativně slušné modely lze koupit i v cenové relaci okolo tisíce korun.

Poděkování

Za zapůjčení většiny testovaného hardwaru děkujeme internetovému obchodu Alza.

Za zapůjčení základní desky Asus P8H61-M LE děkujeme internetovému obchodu Alfa.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama