Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc

Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

13. 4. 2012 03:00 128

Seznam kapitol

1. Nároky her stagnují, ceny komponent klesají 2. Výběr procesoru, pamětí a základní desky 3. Grafická karta, HDD, zdroj a skříň 4. Testovací sestavy, hry a metodika 5. Alan Wake, Anno 2070 6. ArmA II: OA, AC: Revelations 7. Batman, Battlefield 3
8. Battlefield 3 9. Crysis, Crysis 2 10. DiRT 3, Just Cause 2 11. Mafia 2, Metro 2033 12. Serious Sam 3, Splinter Cell 13. The Elder Scrolls V: Skyrim 14. Závěr

Počítač na hraní her a co nejnižší cena? To není zrovna ideální kombinace. Ceny počítačových komponent však dlouhodobě klesají a byl jsem překvapen, jak slušné stroje se dají poskládat za deset a patnáct tisíc korun. Na tom levnějším si dobře zahrajete až do rozlišení 1600 × 900 px, výkonnější si poradí i s hrami ve Full HD rozlišení.

Reklama
Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímáte-li se o dění ve světě počítačových her a technologií okolo nich, pravděpodobně není nutné dvakrát opakovat, že technická stránka her v posledních letech stagnuje a kupředu se posunuje jen pomalu. „Mohou“ za to herní konzole, na které se vývojáři soustředí především a které se blíží ke konci svého životního cyklu. Dokud nepřijde jejich nová generace a nezačnou pro ně vycházet hry, dá se výrazné zlepšení vizuální stránky PC her čekat jen stěží. Studií, které se soustředí především na vývoj PC verzí her, totiž zbylo jen několik. Většina nových her jsou proto porty konzolových předloh, přičemž technická stránka PC verzí je vylepšena jen mírně, případně vůbec.

Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Jakkoliv je dnešní pozice PC hráčů nezáviděníhodná a (pravděpodobně nejen já) se slzou v oku vzpomínám na konec 90. let a první roky nového tisíciletí, kdy se technická stránka trojrozměrných počítačových her vyvíjela doslova před očima, jedna nesporná výhoda tu je — hardwarové nároky her. Zatímco ve zmíněném dřívějším období bylo běžné, že nadšenci obnovovali své sestavy rok co rok tím nejvýkonnějším hardwarem a i méně movití hráči museli po dvou, nejpozději třech letech vyměnit takřka celou sestavu alespoň za dobový mainstream, dnes není výjimkou, když někdo hraje na jedné sestavě klidně i čtyři až pět „sezón“ a k upgradu jej stále nic výrazně netlačí.

Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Je tu navíc ještě jeden faktor, který hraje do karet zájemcům o co nejlevnější herní počítač — levný hardware. Pomineme-li kauzu vyplavených továren na pevných disků klasické konstrukce a zvýšení jejich cen na dvojnásobek, které se pomalu ale jistě dostávají na původní hodnoty, cena nového hardwaru stále klesá. Za třicet tisíc jsem před jedenácti lety kupoval základní herní sestavu — AMD Athlon 900 MHz, 128 MB RAM, 30GB HDD a nVidia GeForce 2 MX rozhodně nepatřily k tomu nejlepšímu, co bylo tehdy k mání. Spíše naopak šlo o naprostý základ k rozumnému hraní tehdejších her. Před sedmi roky jsem už za tytéž peníze kupoval velmi obstojný stroj — AMD Athlon 3000+, 1 GB paměti, 160GB disk a GeForce 6600 GT. Tři roky zpátky jste za tyto mohli mít sestavu na pomezí mainstreamu a highendu a dnes tomu není jinak. Reálná hodnota třiceti tisíc je přitom dnes výrazně nižší než před jedenácti lety.

Stavba levných herních počítačů za 10 a 15 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny výše zmíněné faktory jasně ukazují, že co se týče cen hardwaru a nároků her, není si v dnešní době nač stěžovat. A protože jsem chtěl zjistit, jak hluboko se dá jít, pokusil jsem se názorně dvě velmi levné a současně i rozumně výkonné sestavy navrhnout. Jako cílové částky byly zvoleny hranice deseti a patnácti tisíc korun. Do těchto cen se pokusíme vtěsnat kompletní sestavu bez periferií a operačního systému.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama