Test AMD Ryzen 7 PRO 4750G: 8 jader Zen 2 s grafikou Vega
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test AMD Ryzen 7 PRO 4750G: 8 jader Zen 2 s grafikou Vega

Test AMD Ryzen 7 PRO 4750G: 8 jader Zen 2 s grafikou Vega | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 8. 2020 03:00 35

Seznam kapitol

1. Zatím jen v OEM a PRO segmentu 2. Co přináší APU „Renoir“ 3. Frekvence procesoru 4. Testovací systémy a specifikace 5. Specifika paměti DDR4 na APU „Renoir“
6. Měření aplikačního výkonu 7. Měření herního výkonu (1080p) 8. Měření výkonu iGPU Vega 8 9. Spotřeba procesorů 10. Hodnocení a závěr

Po dlouhém čekání, se na náš trh konečně dostala nová osmíjádrová APU generace „Renoir“. Zatím jen ve verzi OEM a PRO, ale pro ilustraci o výkonu a vlastnostech nové generace Ryzenů s integrovanou grafikou Vega pro stolní PC, na jejichž uvedení pro koncové zákazníky teprve čekáme, nám to zatím postačí.

Reklama

Hodnocení a závěr

Test AMD Ryzen 7 PRO 4750G: 8 jader Zen 2 s grafikou Vega
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Procesor APU „Renoir“ s označením Ryzen 7 PRO 4750G je stejný procesor jako Ryzen 7 4700G. Má jen některé funkce navíc. Krom AMD Memory Guard a dalších PRO funkcí podporuje paměti ECC (max. 64 GB). Jde jinak o totožný křemík a možnosti. Ryzen 7 4700G se snad časem také dostane na běžný trh, nyní je pouze v OEM sestavách. Výkon verze PRO bude tedy s OEM verzí totožný, obrázek o výkonu podá adekvátní.

Procesorová část je plně srovnatelná s Ryzen 7 3700X, proti kterému je v průměru asi jen o 3 procenta slabší. Bude to způsobené menší L3 cache, i když většina běžných aplikací z větší L3 tolik netěží, některé rendering aplikace vůbec (Blender), jiné více (V–Ray), také v testu komprese (7–Zip) je rozdíl vidět. Určitě se ale najdou náročné aplikace, kde bude rozdíl významný. Obecně je ale výkon osmi jader v běžném použití srovnatelný s Ryzeny 3000.

Velmi slabý je ale herní výkon s dedikovanou grafikou. Kvůli menší cache L3 jde výkon proti Ryzenům 3000 v mnoha hrách významně dolů. Proti Ryzenu 7 3700X je v testovaných hrách herní výkon slabší o 16 procent. To už je rozdíl, který znamená nižší výkon, než má levný Ryzen 3 3300X. K tomuto APU si rozhodně žádnou dedikovanou kartu vyšší třídy nepořizujte, maximálně střední třídu na občasné hraní.

Integrovaná grafika 7nm Vega 8 je sice bezesporu nejvýkonnějším iGPU na trhu, to ale neznamená, že se na ní dá dobře hrát. Výkon je proti nejlevnější „herní“ grafice pro FHD velice slabý. V průměru je poloviční. Jako nouzové řešení pro hry bez detailů se to dá použít, zejména v noteboocích, ale jinak to na vážnější hraní stále nestačí. Výjimkou mohou být high fps hry typu Fortnite nebo PUBG.

Pro koho je APU „Renoir“

Zde se jako zásadní nabízí otázka, pro koho vlastně tato APU v desktopu jsou. V tuto chvíli je AMD díky OEM/PRO omezení nabízí pouze v kancelářských sestavách, kde výkon iGPU stačí. Dříve vyla APU oblíbená jako levná řešení pro HTPC nebo co nejmenší "skoro herní" stroje. To byla ale za jinou cenu. Ryzen 5 3400G začínal s cenou 149 USD. V ČR se prodával za 4000 Kč. Tentokrát je ale nejvyšší model víc než dvakrát dražší. Pro úplné šetřílky to tedy není, ale pro koho tedy? Hráč sáhne raději po CPU bez iGPU s větší L3 cache + levná dedikovaná karta = vyšší výkon ve všech hrách. Do kanceláře je to zase zbytečně drahé, jelikož postačí i méně jader. Možná i AMD vidí problém tento produkt někam na trhu usadit, proto omezení jen pro OEM/PRO trh. Možná se časem stane atraktivnější s nižší cenou.

Subjektivní názor

Osm jader v APU s integrovanou grafikou vypadá sympaticky na první pohled, protože není potřeba dedikovaná grafika. V noteboocích super kauf, ale v desktopu? Ryzen 7 PRO 4750G má vysoký aplikační výkon, ale vyšší spotřebu než Ryzen 7 3700X, herní výkon s dedikovanou kartou je slabý díky malé L3 cache, integrovaná Vega 8 také není žádné herní dělo. Navíc cena je v historickém srovnání s APU dosti vysoká. Omezení na X/B 500 desky také zamrzí, musíte si koupit novou, nějaká starší neposlouží. V tuto chvíli je asi opravdu nejlepší nasazení primárně kancelářské PC, kde si občas něco zahrajete nebo přehrajete video.

Test AMD Ryzen 7 PRO 4750G: 8 jader Zen 2 s grafikou Vega
i Zdroj: PCTuning.cz

Test AMD Ryzen 7 PRO 4750G: 8 jader Zen 2 s grafikou Vega
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovací základní desku zapůjčil ASUS Czech republic

Test AMD Ryzen 7 PRO 4750G: 8 jader Zen 2 s grafikou Vega
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměti DDR4 poskytl ADATA

Test AMD Ryzen 7 PRO 4750G: 8 jader Zen 2 s grafikou Vega
i Zdroj: PCTuning.cz

Další vybavení do testu dodal Mironet

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama