ThinkPad W700ds - profesionál se dvěma displeji
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek ThinkPad W700ds - profesionál se dvěma displeji

ThinkPad W700ds - profesionál se dvěma displeji | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

1. 5. 2009 00:00 16

Seznam kapitol

1. Lenovo ThinkPad W700ds - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

V pravidelných recenzích notebooků se zaměřujeme většinou na stroje, které jsou vhodné pro běžné uživatele. Dnes se však podíváme na něco extrémního. Jde o Lenovo ThinkPad W700ds, který nedávno proběhl internetem jako notebook s dvěmi displeji. To však zdaleka není jediná přednost tohoto stroje.

Reklama

Baterie

ThinkPad W700ds - profesionál se dvěma displeji
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

6článková baterka, kterou k notebooku dostanete, má kapacitu nadprůměrných 85 Wh. To je sice v porovnání s běžnými notebooky poměrně dost, ale pro tento stroj to zrovna mnoho není. Velký 17" displej, výkonný čtyřjádrový procesor, dedikovaná grafická karta... výdrž ani v úsporném režimu nebude vysoká, maximálně okolo dvou hodin.

Zdroj

ThinkPad W700ds - profesionál se dvěma displeji
i Zdroj: PCTuning.cz

K napájení velkého pracanta je pochopitelně potřeba také velký zdroj. Ten má výkon rovnou 170 Wattů, což jej řadí k těm největším a jeho hmotnost je necelý kilogram. Zdroj je však většinou pouze teplý, spotřeba notebooku se i ve 3D pohybuje "jen" okolo 100 Wattů.

Osvětlení klávesnice

Stejně jako u některých notebooků od HP najdete i na noteboocích Lenovo praktickou lampičku která osvětlí klávesnici při práci večer. Ta u W700ds nechybí, dokonce jsou tady kvůli velkým rozměrům klávesnice hned dvě takové lampičky. Zapínají se pomocí klávesové zkratky Fn + PgUp.

Klávesnice


-pro zvětšení klikněte-

S klávesnicí jsem byl celkově spokojen, ale jako obvykle se najdou i chyby. Nejsou však nijak zásadního charakteru, protože jak osazení klávesnice, tak ergonomie kláves je výborná a na klávesnici se pohodlně píše. Samozřejmostí je u takto velkého notebooku také numerický blok, který je navíc prakticky oddělný.

 Zamrzí však například jen jednořádkový Enter nebo prohozený Fn a Ctrl, což může někomu dělat problém. Také šipky by mohly být vydělené. Na druhou stranu u prodejní verze je vpravo pod klávesnicí ještě malý tablet, takže si nejsem jist, jestli je tam dostatek prostoru.

Nad klávesnicí jsou ještě tři tlačítka pro ovládání hlasitosti a tlačítko ThinkVantage. To zapíná tzv. Productivity Cetner, které by se dalo označit jako soubor záložek s odkazy na ty nejdůležitější programy či nastavení. Jejich složení je možné samozřejmě změnit.

Touchpad

Jako u většiny notebooků Lenovo si i u tohoto stroje můžete vybrat, zda jako polohovací zařízení budete používat klasický touchpad, nebo zvolíte ovládání pomocí Trackpointu. Trackpoint je obecně určen pro zkušenější uživatele, ale nemá nevýhody touchpadu jako nutnost přehmatávání.

Touchpad mě překvapil svojí velikostí. Na extrémní rozměry celého stroje je totiž samotný touchpad hodně malý a téměř neustále budete muset přehmatávat, což značně zdržuje práci. Jinak je však příjemný na dotek a nechybí ani klasické scrollovací proužky. Tlačítka jsou u touchpadu i trackpointu dostatečně velká, měkká a dobře se mačkají.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama