Threads jsou tu a média miluji Zuckerberga. Nepoučitelní. Americká vláda hacknuta, Microsoft v problémech #TYDEN 17. července
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Threads jsou tu a média miluji Zuckerberga. Nepoučitelní. Americká vláda hacknuta, Microsoft v problémech #TYDEN 17. července

Threads jsou tu a média miluji Zuckerberga. Nepoučitelní. Americká vláda hacknuta, Microsoft v problémech #TYDEN 17. července | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

17. 7. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Nový font v Microsoft365. RIP Intel NUC. Elon Musk miluje Čínu. Co nahradí Twitter? Spor Elona Muska a Marka Zuckerberga je trapný

Reklama

Umělá inteligence

Jak příběh o Hvězdných válkách generovaný AI a plný chyb způsobil chaos na Gizmodo a jak se tento incident promítá do širší debaty o roli umělé inteligence ve zpravodajství. Příběh plný chyb ukazuje, proč by se AI neměla podílet na sběru zpráv, uvedli novináři. (Washington Post)

Pravidla pro AI navržená Chuckem Schumerem pro USA a EU mohou z trhu vyřadit kreativnější a inovativnější startupy a poškodit vývoj nástrojů umělé inteligence (TechDirt)

OpenAI uvolňuje interní doplněk ChatGPT Code Interpreter pro všechny předplatitele Plus. Pomáhá analyzovat data, vytvářet grafy, upravovat soubory a další funkce (Venture Beat)

Tým z Chicagské univerzity tvrdí, že našel nový způsob, jak chránit umění před umělou inteligencí. Jejich program Glaze zakrývá obraz, který zásobuje učící se modely nepřesnými údaji. (Insider)

Shutterstock oznamuje rozšíření šestiletého partnerství s OpenAI, které poskytuje přístup k jeho knihovnám videí, obrázků a hudby pro trénink umělé inteligence. SSTK poskočila o více než 9 %. (CNBC)

AP a OpenAI podepsaly dvouletou dohodu; AP získává přístup k technologiím OpenAI výměnou za poskytnutí licence na část svého textového archivu z roku 1985 pro trénink AI. (Axios)

Elon Musk zakládá xAI, startup, který povede, aby „pochopil skutečnou podstatu vesmíru“; zaměstnanci pracovali ve společnostech Google, Microsoft, Tesla, OpenAI. Ve středu večer Musk na Twitter Spaces vysvětlil plán na vytvoření bezpečnější umělé inteligence. Řekl, že namísto explicitního programování morálky do své umělé inteligence se bude snažit vytvořit „maximálně zvídavou“ umělou inteligenci. (Bloomberg, Reuters)

  • Elon Musk říká, že je „tak trochu pro Čínu“, a tvrdí, že v oblasti umělé inteligence je země v „týmu lidstva“. (Tech Spot)

Analýza směrnic pro AI, které stanovilo 21 zpravodajských redakcí z celého světa, zjistila, že se klade důraz na lidský dohled, transparentnost, odpovědnost a zodpovědnost. (Niemal Lab)

Google v Evropě (konečně) spouští svého chatbota Barda s hromadou nových funkcí, protože závody v umělé inteligenci se přiostřují. Jinými slovy, snaha trochu vydusit EU moc nevyšla, Google ujíždí vlak. (Insider)

Jaký je Google Bard, konverzační inteligence od Google? Praktické drobné tipy. Co umí a neumí? (365tipů)

Čína vydává dočasná pravidla pro generativní služby AI. (Reuters)

Stability AI uvádí na Stable Doodle nástroj pro převod skic na obrázky, který využívá model Stable Diffusion k vytváření „vizuálně příjemných“ uměleckých ztvárnění. (TechCrunch)

Meta představila CM3leon, transformační model pro generování obrázků, který vyžaduje 5× méně výpočetních operací a menší sady u trénovacích dat  než předchozí modely založené na transformerech. (Tech Crunch, Meta)


Software

Společno Oracle oznámila, že převezme vývoj „open source“ verze RedHatu. Jak tohle může jenom dopadnout? (Oracle)

StatCounter: Windows 68 %, Mac OS 21 %, Chrome OS 4 %, Linux 3 %. Otázka při pohledu na graf ale je, co se to dělo s Windows a „neznámý“ v první polovině tohoto roku. Nutno stále nezapomenotu, že StatCounter tato čísla odvozuje od webového provozu. (StatCounter)

StatCounter: Windows 68 %, Mac OS 21 %, Chrome OS 4 %, Linux 3 %.
i Zdroj: PCTuning.cz
StatCounter: Windows 68 %, Mac OS 21 %, Chrome OS 4 %, Linux 3 %.

SUSE plánuje vytvořit hard fork Red Hat Enterprise Linuxu  a v příštích letech do projektu investuje 10 milionů dolarů. (Tech Crunch)

Společnost Mozilla oznámila, že v rámci nové funkce nazvané Quarantined Domains může být na některých webech blokováno spouštění některých doplňků.  Užitečná bezpečnostní funkce dostupná od Firefoxu 115.0. Poněkud kontroverzní je, že to může být Mozilla, kdo zakáže (na dálku) konkrétní rozšíření. (Hacker News)

Zajímavé ohlédnutí za tím, proč byl před 10 lety zrušen Google Reader.  Na svém vrcholu mel více než 30 milionů uživatelů, vedení Google si ale představovalo stovky milionů. Navíc se nedokázali shodnout, zda by to měl být samostatný produkt či součástí jiného. Google Reader nakonec neměl podporu vedení. (9to5Google)


Mobilní aplikace

Pár, kterému bylo omylem naúčtováno 29 994 dolarů za jednu jízdu Uberem, tvrdí, že problém je vyřešen. Uberem už ale znovu nepojedou. Vlastně se ani nedivím, že už Uber nechtějí. Čemu se ale lze divit, jak může Uber něco takového strhnout přes platební kartu, aniž by tomu banka nezabránila. Aniž by tomu nezabránil sám vlastník. (Insider)

Proč nemůžeme v EU mít Threads? Protože prý Evropský zákon o digitálních trzích by mohl společnosti Meta zabránit v propojení Instagramu s účty Threads. (The Verge)

Ve dvou aplikacích pro správu souborů v obchodě Google Play byl odhalen spyware, který ohrožuje soukromí a bezpečnost až 1,5 milionu uživatelů systému Android. Aplikace tajně odesílají citlivé údaje uživatelů na servery v Číně. (The Hacker News)


Hry

Americký soud zamítl návrh FTC na vydání předběžného opatření k zastavení koupě Activision Microsoftem  s tím, že teorie FTC o škodě pravděpodobně nebudou úspěšné  (CNBC)

  • Britský úřad CMA uvedl, že nepřijme nová nápravná opatření od společnosti Microsoft v souvislosti s Activisionem, ale zváží restrukturalizaci dohody, což může vyžadovat nové vyšetřování. (Reuters)
  • Podle odborníků by FTC čelila těžkému odvolání proti zákazu koupě Activision Microsoftem (Reuters)
  • Ještě není dobojováno. FTC údajně zvažuje odvolání, soud s Microsoftem ohledně akvizice Activision Blizzard může pokračovat (Hrej)
  • FTC podává odvolání proti rozhodnutí amerického soudu, který umožnil společnosti Microsoft převzít Activision Blizzard. (The Verge)

Chungus 2, plně funkční počítač postavený uvnitř Minecraftu – takže můžete hrát Minecraft a zároveň hrát Minecraft. (PC Gamer)

Další hra zdarma od Epicu potěší milovníky vláčků. Příští týden zřejmě přijde na řadu The Elder Scrolls (Hrej)

Retrogaming: Co a jak se hrálo na Commodore 64? (PC Tuning)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama