Threads jsou tu a média miluji Zuckerberga. Nepoučitelní. Americká vláda hacknuta, Microsoft v problémech #TYDEN 17. července
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Threads jsou tu a média miluji Zuckerberga. Nepoučitelní. Americká vláda hacknuta, Microsoft v problémech #TYDEN 17. července

Threads jsou tu a média miluji Zuckerberga. Nepoučitelní. Americká vláda hacknuta, Microsoft v problémech #TYDEN 17. července | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

17. 7. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Nový font v Microsoft365. RIP Intel NUC. Elon Musk miluje Čínu. Co nahradí Twitter? Spor Elona Muska a Marka Zuckerberga je trapný

Reklama

Sociální sítě

Twitter umožňuje uživatelům přepnout zpět na předchozí verzi TweetDecku a zdá se, že obnovil přístup ke staršímu rozhraní API, což umožňuje opětovné fungování některých aplikací třetích stran. Nedávejte tomu ale velkou šanci, TweetDeck stejně bude jen pro placené a nová nepoužitelná verze nakonec bude jediná, která zůstane. (The Verge)

Jak se Telegram stal klíčovým kanálem pro šíření zpráv o ruské invazi na Ukrajinu, ale jeho moderování ho proměnilo v dezinformační nástroj. Navíc vztah s vládou je komplikovaný. (The Verge)

Jan Kordovský: Co nahradí Twitter? Nic. Internet, jak ho známe, končí. Souhlas. Jen je nutné „Internet“ vyměnit za „sociální sítě“. Protože ty jsou v tuto chvíli na konci cesta a budoucnost je špatná. (Seznam Zprávy)

  • Twitter by mohl upadnout do bezvýznamnosti, pokud budou přetrvávat trendy, které byly příčinou počátečního úspěchu Threads, včetně síťových efektů a ran, které si Elon Musk způsobil sám. (WSJ)

Muskův Twitter je problém i pro digitální Sherlocky. Lovci faktů přijdou o základnu. Twitter po převzetí miliardářem Elonem Muskem prochází změnami, které podle mnohých povedou k jejímu zániku. To by samo o sobě nebyla nutně negativní zpráva, kdyby síť nebyla také domovem investigativní komunity. Ta jen těžko bude hledat novou podobnou platformu. (Hlídací Pes)

Dobrovolný přispěvatel do komunitních poznámek Twitteru podrobně popisuje kontrolu šířícího se spamu a dezinformací a tvrdí, že tento nástroj zdaleka není dostatečný. Dobrovolníci z „komunitních poznámek“ Twitteru mají z platformy udělat „nejpřesnější zdroj informací o světě“. Leda ve snu. (Slate)

Nejlepší obranou Twitteru proti Threads může být znovu se orientovat na zprávy a reakce od lidí, které sledujete, a růstu prostřednictvím algoritmických kanálů přenechat Threads. (Stratchery)

Mezi prvními příjemci programu Twitteru pro vyplácení odměn tvůrcům jsou krajně pravicoví influenceři jako Andrew Tate, který zveřejnil, že mu Twitter vyplatil přes 20 tisíc dolarů. (Washington Post)

Twitter začíná tvůrcům Twitter Blue, kteří získali více než 5 milionů zobrazení za měsíc, vyplácet po dobu tří měsíců podíl z příjmů z reklam vedle odpovědí na jejich tweety. (TechCrunch)

Twitter plánuje omezit spam DM pomocí nastavení, které přesune zprávy od ověřených uživatelů, které nesledujete, zpět do schránky s žádostí o zprávu místo do hlavní schránky. Výborná ukázka toho, co se stalo po zpoplatnění Twitteru. Spamměři si hromadně za 8 dolarů koupili volnou cestu. (Tech Crunch)

Proč pouhé blokování Threads nebude stačit k ochraně vašeho soukromí, jakmile se připojí k fediverse? Podstatné zamyšlení nad tím, co vlastně Meta získá napojením na fediverse. Záplavu údajů o uživatelích, účtech, příspěvcích, které bude moci využívat (a zneužívat). A uživatelé tím získají nové publikum, které je bude moci šikanovat a pronásledovat. (The Nexus of Privacy)

  • Jak ActivityPub připravuje půdu pro propojení všech vašich kanálů sociálních médií dohromady (Popular Science)

Někteří uživatelé Redditu hlásí zmizení svých soukromých zpráv z doby před rokem 2023.  Reddit uvádí, že tento krok byl oznámen 22. června a je účinný od 30. června. (Mashable)


Startupy a ekonomika

Průzkum: podle novinářů může akademický výzkum o žurnalistice pomoci s obchodními modely, ale může být také irelevantní, neaktuální, těžko dostupný a příliš dlouhý. Průzkum zjistil, že existují zásadní rozdíly mezi tím, s čím si novináři myslí, že jim výzkumníci mohou pomoci, a tím, co se novináři skutečně snaží řešit ve svých redakcích. (Nieman Lab)

Evernote propouští většinu zbývajících zaměstnanců v USA a Chile a plánuje přesunout téměř všechny své aktivity do Evropy. Společnost Bending Spoons koupila Evernote v roce 2023. V prohlášení k propouštení uvedla, že „většina operací společnosti bude přesunuta do Evropy“, a to z důvodu „významného zvýšení provozní efektivity, které bude důsledkem centralizace operací v Evropě“. (SF Gate)

Financial Times se v rámci rebrandingu FT Professional zaměřuje na B2B byznys a uvádí, že 75 % platících čtenářů FT pochází z předplatného B2B. (Press Gazette)

EU schválila transakci společnosti Broadcom se společností VMware v hodnotě 61 miliard dolarů za předpokladu, že Broadcom dodrží své závazky v oblasti přístupu a interoperability; na schválení ve Spojeném království a USA se stále čeká. (Reuters)

Google Play nyní umožňuje vývojářům, aby do svých aplikací a her pro systém Android začlenili digitální aktiva ve formě tokenů, jako jsou například NFT. (CoinDesk, Google)

Binance v posledních týdnech propustila více než 1 000 lidí. Škrty jsou globální, pokračují a společnost by mohla přijít o více než třetinu zaměstnanců  (WSJ)


E-knihy a podcasty

Zpráva společnosti Luminate za první pololetí roku 2023: celosvětově vzrostl počet audio a video streamů na vyžádání o 30,8 % a v USA o 15 %, prodej fyzických alb v USA vzrostl meziročně o 13,3 % (Variety)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama