To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X

To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X | Kapitola 16

Adam Vágner

Adam Vágner

16. 7. 2014 11:00 31

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 780 Ti Gaming: představení 2. MSI GTX 780 Ti Gaming: Chlazení 3. Sapphire R9 290X Vapor-X OC: představení 4. Sapphire R9 290X Vapor-X OC: konstrukce, chladič 5. Testovací sestava 6. Aliens vs. Predator Benchmark 7. Battlefield 4 8. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover
9. Crysis 3 10. Grid 2 11. Metro: Last Light 12. World of Tanks 9.1, 3DMark 13. Teploty, hlučnost 14. Spotřeba, poměr výkon/watt. 15. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 16. Závěrečné shrnutí

Otestovali jsme dvojici highendových grafických karet, které díky špičkovým chladičům a vysokým pracovním frekvencím patří k tomu nejlepšímu, co můžete pořídit – GeForce GTX 780 Ti Gaming s Twin Frozr IV a Sapphire R9 290X Vapor-X, snad první kartu, jejíž chladič opravdu zvládá krotit žhavé GPU Hawaii bez nervy drásající hlučnosti.

Reklama

Závěrečné shrnutí

Pokud jste proklikali aspoň klíčové pasáže testu, celkové hodnocení vás asi nepřekvapí. Jak GTX 780 Ti, tak R9 290X Vapor-X OC, jsou špičkové produkty. Co určitě nepotěší, je, že si za to výrobci nechávájí dobře zaplatit a ve srovnání s některými konkurenčními produkty jsou na tom co do poměru cena/výkon o poznání hůře.

Už samotná GTX 780 Ti má poměr cena/výkon mizerný, a i když patřily obvykle grafiky z řady MSI Gaming k těm levnějším, v případě GTX 780 Ti to neplatí – oproti nejlevnějším konkurenčním modelům připlatíte hodně přes tisíc korun.

MSI GTX 780 Ti Gaming

Z pohledu ladiče není GeForce GTX 780 Ti Gaming zrovna ideální kus hardware. Důvodem jsou poměrně vysoké takty a přitom minimální, nebo spíše prakticky žádná rezerva u limitu spotřeby. Výsledkem je, že regulace do řízení taktů občas zasahuje i bez přetaktování a při snaze o taktování je třeba více zvednout offset. A pokud to uděláte, karta se při spuštění zátěže předtím, než automatika zareaguje na nárůst spotřeby a teploty, vyhoupne často na příliš vysoké takty, které neustojí. Spolu s cenou je to asi jediná stinná stránka tohoto modelu.

To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud ale nepatříte k těm, kteří nejsou s hardwarem spokojení, pokud z něj nevyrazí minimálně o 10 % vyšší výkon, než jim nabídl výrobce, nebudete zklamaní. Karta má už od výrobce dost vysoké takty, perfektně vyladěnou regulaci, výkonný a přitom mimořádně tichý chladič. A pokud patříte k těm, kteří při investici do highendové karty nehodlají trávit hodiny hledáním optimálního naladění, ale předpokládají, že se o to postaral už výrobce, je to karta právě pro vás. Dá se říct, že ji stačí osadit do počítače, nainstalovat ovladače a o zbytek už by se měla postarat dostatečně dobře automatika.

Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X OC

R9 290X Vapor-X od Sapphire musím pochválit především za špičkový chladič, který dokázal to, co jsem zatím u jiné R9 290X včetně nereferenčních neviděl, a obzvláště to platí pro ty přetaktované. Pokud se trochu povrtáte v nastavení, může být prakticky tichá, aniž by to znamenalo výrazné snižování taktů automatickou regulací a balancování na hraně teplotního limitu grafického čipu a jeho podtaktovávání (chladič zvládal GPU udržet s malou rezervou pod teplotním limitem i při snížení výkonu ventilátorů z 55 na 40 %, hlučnost přitom klesla na 34,4 dBA, což je výsledek prakticky srovnatelný s GTX 780 Ti Gaming). Škoda jen, že o něco nižší otáčky ventilátorů při tak velké rezervě nenastavil už výrobce.

A potěší ještě poměrně vysoké takty už od výrobce a s přihlédnutím k tomu i dobré výsledky přetaktování, ke kterým se lze dopracovat i bez nutnosti roztáčet ventilátory na otáčky, které se dají u jiných karet vydržet snad jen se sluchátky na uších.

Zajímavé je i řešení s automatickým vypínáním dvou ventilátorů, pokud není karta v zátěži nebo příliš horká (mezi režimem s jedním a třemi aktivními ventilátory karta přepíná při přechodu teplot někde v rozmezí od 52 do 55 °C.

To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X
i Zdroj: PCTuning.cz

Na co by byl i sebevýkonnější chladič krátký, je vysoký příkon GPU Hawaii, který ještě umocní přetaktování od výrobce. Spotřeba čipu je zkrátka enormní.

Co ještě nepotěší, je vyšší cena a u Sapphire obvyklá výtka – pouze zákonná dvouletá záruční lhůta, zatímco řada konkurenčních výrobců už nabízí u svých produktů alespoň tři roky (a platí to i pro MSI a GTX 780 Ti Gaming).

Za negativum by bylo možné považovat i větší výšku chladiče, ale v principu se oproti kartám, které se do dvou slotů vejdou, moc nemění – je celkoem lhostejno, zda chladič zabírá prostor dvou slotů nebo částečně zasahuje i do toho třetího, stejně je více než vhodné nechat přinejmenším třetí slot hned pod kartou volný, aby měly axiální ventilátory dobrý přísun vzduchu, jinak jde jejich výkon dramaticky dolů.

Ocenění

Kdybychom měli klást velký důraz na poměr cena/výkon, obě karty to se slabšími modely prohrají na plné čáře, a obdobně by tomu bylo i ve srovnání s některými konkurenčními modely GTX 780 Ti a R9 290X.

Pokud se ale nebudeme ohlížet na cenu, ale čistě na výkon a provozní vlastnosti, máme tady dvě špičkové karty, které patří k tomu nejlepšímu, co lze pořídit (nejsou-li vůbec tím nejlepším, ale to bych mohl spolehlivě říci až po otestování všech produktů z této kategorie, což je prakticky nemožné). Při srovnání s těmi, které mi prošly pod rukama (kromě referenčních karet to bylo i několik dalších nereferenčních modelů od Sapphire, Gigabyte a Asusu) ale jednoznačně vítězí. Proto jsem se rozhodl oběma udělit zlaté ocenění.

PC Tuning uděluje produktům MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming a Sapphire R9 290X Vapor-X OC zlaté ocenění za vysoký výkon a v dané kategorii vynikající provozní vlastnosti

To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama