To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X

To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X

Adam Vágner

Adam Vágner

16. 7. 2014 11:00 31

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 780 Ti Gaming: představení 2. MSI GTX 780 Ti Gaming: Chlazení 3. Sapphire R9 290X Vapor-X OC: představení 4. Sapphire R9 290X Vapor-X OC: konstrukce, chladič 5. Testovací sestava 6. Aliens vs. Predator Benchmark 7. Battlefield 4 8. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover
9. Crysis 3 10. Grid 2 11. Metro: Last Light 12. World of Tanks 9.1, 3DMark 13. Teploty, hlučnost 14. Spotřeba, poměr výkon/watt. 15. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 16. Závěrečné shrnutí

Otestovali jsme dvojici highendových grafických karet, které díky špičkovým chladičům a vysokým pracovním frekvencím patří k tomu nejlepšímu, co můžete pořídit – GeForce GTX 780 Ti Gaming s Twin Frozr IV a Sapphire R9 290X Vapor-X, snad první kartu, jejíž chladič opravdu zvládá krotit žhavé GPU Hawaii bez nervy drásající hlučnosti.

Reklama

GeForce GTX 780 Ti určitě netřeba představovat, poprvé jste se s ní mohli seznámit v recenzích už před více než půlrokem. Následně jsme otestovali i nereferenčních modely, třeba GTX 780 Ti od Gigabyte s chladičem Windforce 3X (tu najdete naměřenou i v grafech v dnešním srovnání) nebo 780 Ti ve verzi Matrix od Asusu

Dnes se podíváme na model GTX 780 Ti Gaming 3G od MSI osazenou chladičem Twin Frozr IV. Na recenzi některého z produktů vybaveným tímto chladičem už jste asi narazili. Že jsou díky velmi nízkým otáčkám ventilátorů tiché a přitom zvládají udržet grafický čip na solidních teplotách vás asi nepřekvapí. Jenže většina recenzí produktů z této modelové řady se týká karet s nižší spotřebou (a někdy i podstatně). Popere se ale chladič stejně dobře i s největším čipem GK110, který má plně aktivní jádro a v nepřetaktovaném stavu udávaný příkon 250 W?

To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve stručnosti jen připomenu, co je GTX 780 Ti vlastně zač a její klíčové vlastnosti. Jde o nejvýkonnější model z řady 700, který Nvidia vypustila coby konkurenta pro Radeony R9 290X. Osazená je plně aktivním jádrem GK110 (až na jednotky pro 64b výpočty, které jsou oproti GTX Titan ořezané).

GTX 780 Ti využívá GPU Boost druhé generace, které automaticky přetaktovává grafický čip, dokud nenarazí na některý z limitů (primárně je to teplota GPU, dale limit spotřeby a konečně maximálního povoleného napětí). Základní takt grafického čipu, pod který karta za běžných okolností nejde, je 875 MHz a udávaná typická hodnota přetaktování grafického čipu (či chcete-li běžná pracovní frekvence) má být podle Nvidie 928 MHz. Grafický čip doplňují běžně 3 GB pamětí GDDR5 taktované na 7 GHz efektivně, které komunikují po 384b sběrnici.

MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming

Karta je balená v jednoduché černé krabici s ústředním motivem produktů série Gaming - drakem. Na zadní straně výrobce upozorňuje na vlastnosti karty a vylepšení.

To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X
i Zdroj: PCTuning.cz
To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X
i Zdroj: PCTuning.cz

V příslušenství najdete jen nezbytné mimimum – napájecí redukci, se kterou připojíte do osmipinového konektoru na kartě i šestipin ze zdroje a druhou, přes níž připojíte do šestipinu dva čtyřpinové diskové moledy. Redukce z konektoru DVI-I na analogový D-sub už se v příbalu objevuje čím dál tím méně,

V balení nenajdete žádnou hru, ale to nutně neznamená, že žádnou nedostanete. Spíše než v příbalu přímo od výrobce u GeForce kupóny objevují, když Nvidia spustí nějakou reklamí akci. Momentálně můžete spoustu modelů GTX 780 Ti pořídit i s kupómnem pro plnou verzi hry Watch Dogs.

To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta od MSI je už od výrobce dost výrazně přetaktovaná. Základní takt je navýšený na 1020 MHz a udávaná typická hodnota GPU Boost se zvedla až na 1085 MHz. Takt pamětí zůstal zachovaný na referenčních hodnotách.

To nej: MSI GTX 780 Ti Gaming proti R9 290X Vapor-X
i Zdroj: PCTuning.cz

Obdobně jako u jiných modelů Gaming nejde ale o jediné specifikace, které výrobce uvádí. Karta nabízí další dva profily, na které lze přepínat pomocí aplikace MSI Gaming App. Právě u profilů a Gaming App došlo k „drobné“ změně.

MSI Gaming App a výkonnostní profily

U starších modelů GeForce z řady Gaming byla karta standardně nastavená na prostřední profil Gaming a pro dosažení maximálních taktů udávaných výrobcem bylo nutné doinstalovat Gaming App nebo Afterburner a přepnout na rychlejší profil OC. Novější GTX 780 Ti Gaming už ale běží standardně na profilu nejvýkonnějším a pomocí Gaming App můžete takty snížit (a dosáhnout lepších provozních vlastností na úkor výkonu). Další dva profily se liší jen chováním regulace a taktem grafického čipu, parametry jsou následující:

  • OC mode: základní takt 1020 MHz, boost 1085 MHz
  • Gaming mode: základní takt 980 MHz, boost 1046 MHz
  • Silent mode: základní takt 876 MHz, boost 928 MHz

Pojďme se na kartu podívat blíže.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama