Tuníme Amazon Kindle k dokonalosti – příručka all-in-one
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Tuníme Amazon Kindle k dokonalosti – příručka all-in-one

Tuníme Amazon Kindle k dokonalosti – příručka all-in-one | Kapitola 9

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

7. 8. 2012 19:00 38

Seznam kapitol

1. Začínáme 2. Odemčení Kindlu a odstranění reklamy 3. Odstranění bannerů 4. Vlastní spořiče obrazovky 5. Čeština, české TTS, český slovník
6. Notepad, Kinamp, formátování dokumentů 7. Tethering – spojení s dalším zařízením 8. Klávesové zkratky 9. Tipy & triky

Jedničku mezi čtečkami elektronických knih stále představuje Kindle od Amazonu nabízející nejkvalitnější zpracování se spoustou užitečných funkcí. Jenže nám to nestačí, a proto budeme Kindle tunit až na maximum! Naučíme ho mluvit česky, odstraníme bannery ze sponzorové verze a ukážeme si spoustu triků.

Reklama

Na závěr se hodí uvést výběr užitečných rad, tipů a triků pro používání Kindlu. Jedná se o skutečně výborná doporučení, bez nichž není náš zázrak od Amazonu až tak zázračný. Některé z tipů jsou natolik zásadní, že by klidně zasluhovaly samostatné kapitoly, ale jejich zprovoznění není nikterak složité, takže bychom akorát plýtvali místem.

Hry

Žádná čtečka elektronických knih na bází e-inku není určena pro hraní her. A Kindle také ne. Amazon ale přeci jen nějaké hry zdarma nabízí už v základu, přičemž se jedná hlavně o logické blbůstky.

• Hledání min a piškvorky spustíte z hlavní (Home) stránky pomocí klávesové kombinace Shift + Alt + M

A to je všechno, aspoň z toho, co lze nalézt v základním balení. Dalších pár her najdete na Kindle Store. Výběr však není o mnoho lepší a jen potvrzuje, že Kindle rozhodně není herní platformou.

Piškvorky nejsou nic moc. A znakem nízké inteligence je prý v nich prohrát...
i Zdroj: PCTuning.cz
Piškvorky nejsou nic moc. A znakem nízké inteligence je prý v nich prohrát...

Instant messengery

Kindle s trochou shovívavosti umí nahradit i mobilní telefon. Jednoduše si najdete webovou variantu vašeho oblíbeného IM klienta (Skype, ICQ atp.) a můžete si psát s přáteli. Alternativně můžete posílat SMS pomocí webových portálů pro odesílání zpráv na čísla všech operátorů. Problémem může být, že vám příjemce většinou nemůže jednoduše odpovědět. Dobrá zpráva je, že např. e-mail od Centrum umožňuje nejen odesílání SMS zpráv na všechna čísla zdarma, ale také příjem SMS přímo do e-mailu. Samozřejmě, že pokud příjemce zná váš mail, může vám odpověď zaslat tam, ale v případě Kindle prohlížeče, který nedisponuje funkcí více oken, by byla taková komunikace velmi nepohodlná.

Velkou výzvu představuje na Kindlu zprovoznění VOIP funkcí. Nic tomu totiž přímo nebrání, jelikož Kindle disponuje jak mikrofonem, tak výstupem zvuku a internetovým připojením. Některým uživatelům se prý podařilo telefonování rozchodit na službě Google Voice, ale pouze v její odlehčené, mobilní variantě: http://www.google.com/voice/m/

Amazon mikrofon sice integroval, ale žádná oficiální aplikace ho nepoužívá. Na dotazy po jeho účelu tajemně odpověděli, že „mikrofon je připraven pro některé úžasné budoucí funkce“.

Jedině PC Tuning funguje na Kindlu barevně.
i Zdroj: PCTuning.cz
Jedině PC Tuning funguje na Kindlu barevně.

Záložky

Vytvoření seznamu záložek, resp. odkazů na oblíbené internetové stránky, není v prohlížeči Amazon Kindle Keyboard 3G úplně příjemné. A k těmto záložkám se nedá dostat odjinud, než po spuštění experimentálního prohlížeče. Jak uživatelé jistě vědí, i přístup na internet obnáší zmačknutí zhruba tří tlačítek, a to rovněž není příliš flexibilní. Tahle rada proto slouží k rychlejšímu spouštění internetu a k možnosti připravit si lepší záložky předem na PC dostupné odkudkoliv pomocí dvou kliknutí.

Stačí vytvořit internetovou .html stránku, v níž budou odkazy na vámi požadované weby. Tuto stránku převedeme třeba do .prc a posléze umístíme mezi knihy. čímž rázem vytvoříme způsob, kterým lze spouštět internet podstatně rychleji a navíc rovnou na požadované stránce.

Pro snazší spouštění internetu existuje několik dalších tipů, nicméně ty ostatní už celý proces zrychlují jen mírně a stejně, není možné se vyhnout minimálně dvěma až třem úkonům (způsob, jenž spouští web skrz příkazový řádek nebo launcher, vyžaduje nejprve spuštění příkazového řádku, resp. zapnutí příkazů, a to zabere minimálně dvojí stisknutí různých tlačítek, nebo psaní příkazů).

Spojení jednoduššího spouštění webu s jednodušší tvorbou a používáním záložek představuje ideál.

Pohodlnější čtení webu

Při prohlížení internetových stránek skrz vestavěný (experimentální) prohlížeč, si povšimněte volby Article Mode, jíž naleznete v Menu. Tato volba není vždy k dispozici, a to především u stránek jako je Google, nebo u těch, kde nepřevažují souvislé sloupce textu.

Čtení novin na webových portálech není v základu na Kindlu úplně fajn, protože jsou články prošpikovány reklamou, text je různě odsazený, různě formátovaný, a kvůli tomu není čtení tak komfortní, jako v případě knih.

Funkce Article Mode automaticky přeformátuje text většiny zpravodajských portálů do pohodlně čitelné verze, která vypadá podobně, jako řádně zformátovaná kniha. Pak můžete každý článek číst i na Kindlu naprosto bez problémů. Article Mode je opravdu úžasná funkce, nezapomínejte na ní.

Kim je fuj. Ale článek o jeho mindrácích se v Article Mode čte dobře.
i Zdroj: PCTuning.cz
Kim je fuj. Ale článek o jeho mindrácích se v Article Mode čte dobře.

Kalkulačka

Kindle má schovanou i kalkulačku. Chcete-li něco spočítat, postupujte následovně:

  • Stiskněte Home, nějaké písmeno a tím se dostanete k vyhledání; písmeno smažte klávesou DEL a pomocí SYM zadejte příslušný výraz, třeba:
  • 23+47 nebo 4*(7+5)
  • Potvrďte prostředním tlačítkem joypadu. Výpočet včetně výsledku se objeví na obrazovce.

Kindle zvládá nejen jednoduché výrazy v závorkách, ale i goniometrické a cyklometrické funkce (sin, cos, tan, asin, acos, atan, sinh, cosh, tanh), mocniny (^), druhé odmocniny (sqrt) a logaritmy (ln) (log). Dá se přiřazovat proměnným a počítat v několika krocích, protože mezivýsledky se ukládají do proměnné "_" (podtržítko).

Takhle vypadá kalkulačka.
i Zdroj: PCTuning.cz
Takhle vypadá kalkulačka.

A tím jsme prošli snad úplně vše. Přejeme hodně zdaru při tunění a objevování všech funkcí Kindlu!

Když je všechno hotovo, dopřejte sobě i Kindlu trochu odpočinku. Anebo...
i Zdroj: PCTuning.cz
Když je všechno hotovo, dopřejte sobě i Kindlu trochu odpočinku. Anebo...

Tuníme Amazon Kindle k dokonalosti – příručka all-in-one
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama