Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 8. 2012 03:00 53

Seznam kapitol

1. Na počátku byla studená válka 2. Efektivita je klíčem 3. Něco z historie DARPA 4. Hromada medicíny na začátek
5. Lepší chlazení a nižší spotřeba 6. 3D integrované obvody a maličké superpočítače 7. Noční vidění, navigace bez GPS a neurální interface 8. Kapesní i rentgenový laser a gigapixelové foťáky

DARPA vznikla v roce 1958 jako reakce na vypuštění sovětského Sputniku. Vážně, vypuštění Sputniku byl pro Američany šok, který jim zcela zničil obrannou strategii – uvědomili si, že zatímco jejich bombardéry by letěly do Sovětského Svazu deset hodin, atomovky se srpem a kladivem by začaly devastovat USA za dvacet minut po odpálení!

Reklama

Living Foundries

Výroba účinných léčiv je nákladná – může trvat i více než sedm let a stát desítky až stovky milionů dolarů, než se rozeběhne masová výroba. Cílem Living Foundries není nic menšího, než oddělit návrh biologicky aktivních látek a jejich výrobu – prostě si v nějakém PharmaCADu navrhnete molekulu léčiva a zařízení vám to vyrobí, asi jako když vám dnes 3D tiskárna vytiskne nějaký objekt. Tahle technologie nemusí být nutně nejlevnější, pro průmyslovou výrobu se asi dá časem vyvinout nějaký ekonomičtější proces, dovolí ale velice rychlý vývoj. Podle cílů DARPA má být výsledkem zařízení, které by mělo fungovat kdekoliv na světě, takže by na objednávku mohlo vyrábět léky i výzkumníkům na Antarktidě a nebo kosmonautům při cestě na Mars. Protože účinnost léčiv ve vesmíru klesá rychleji než na Zemi (asi vlivem kosmického záření), je vlastní fabrika na léky docela dost podstatná technologie pro cesty do vesmíru.

Vojenské hodnocení: Objednávám piluli s vitaminy, amfetaminy, antioxidanty, karnitinem a něčím na kocovinu. Stisknout tlačítko START!

Pacifistovo hodnocení: Konečně se zbavíme dominance farmaceutického průmyslu, co tak zdržuje výrobu léků pro rozvojové země!

Moje hodnocení: Jestli se tenhle projekt podaří rozjet, bude muset DARPA čelit sebevražedným atentátníkům nejen z Al-Kajdy, ale i z řad manažerů farmaceutických firem. Tohle je projekt, který není jen na jednu Nobelovku – a může zcela změnit tvář civilizace!

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Dialysis Like Therapeutics (DLT)

Tahle technologie je vážně jako ze Star Treku: Do nemocného člověka se zavede vstupní a výstupní kanyla a jeho krev se pouští přes zařízení. Zařízení rozpozná látky, které do krve nepatří (viry, bakterie, toxiny) a odstraní je, takže zpět se vrací vyčištěná krev. V praxi to znamená, že i když neznáte přesně příčinu nemoci, můžete z krve odstraňovat cizí agens. I kdyby vás to zcela nevyléčilo, hodně to pomůže!

Vojenské hodnocení: Takováhle věc by měla být v každém lazaretu!

Pacifistovo hodnocení: Chceme 100.000 kusů jako charitu do Afriky!

Moje hodnocení: Tohle je megafantastická technologie. Pokud by to fungovalo a bylo by to rozumně levné, zcela by to změnilo medicínu!

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

 

In Vivo Nanoplatforms

Další medicínská technologie ze Star Treku: Zatímco DLT má čistit krev mimo lidské tělo, nanoroboti se nasadí přímo do člověka a tam budou likvidovat škodlivé patogeny asi jako bílé krvinky. Tihle nanoroboti se nasadí do člověka, kde trvale monitorují prostředí, detekují cizorodé látky a pokud se objeví něco cizího, tak to mají eliminovat. Cílem výzkumu DARPA je dosažení „demonstrace technologie na velkém zvířeti“.

Vojenské hodnocení: Spolkněte ty roboty, vojíne! To je rozkaz!!!

Pacifistovo hodnocení: Roboti by neměli zabíjet, i když jsou malí. Raději preferuji zvonkohru a holistickou medicínu.

Moje hodnocení: Doufám, že se nepohádají naši přírodní robotičtí obránci (bílé krvinky) a nesvedou bratrovražedný boj s nanoroboty. A nebo se nanoroboti nedopustí „přátelské palby“ a místo infekce mi nezničí třeba kloubní vazivo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama