Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 8. 2012 03:00 53

Seznam kapitol

1. Na počátku byla studená válka 2. Efektivita je klíčem 3. Něco z historie DARPA 4. Hromada medicíny na začátek
5. Lepší chlazení a nižší spotřeba 6. 3D integrované obvody a maličké superpočítače 7. Noční vidění, navigace bez GPS a neurální interface 8. Kapesní i rentgenový laser a gigapixelové foťáky

DARPA vznikla v roce 1958 jako reakce na vypuštění sovětského Sputniku. Vážně, vypuštění Sputniku byl pro Američany šok, který jim zcela zničil obrannou strategii – uvědomili si, že zatímco jejich bombardéry by letěly do Sovětského Svazu deset hodin, atomovky se srpem a kladivem by začaly devastovat USA za dvacet minut po odpálení!

Reklama

Tentokrát se musím přiznat, že vycházím z dosti noblesního článku Business Insideru, který přinesl přehled technologií,  jejichž vývoj sponzoruje americká organizace DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency - wikipedie ZDE).

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

Američané si zvykli, že Sověti stále něco špiónují a kradou jim nápady, ale celé to považovali za komplot „pokrokových mírumilovných lidí“, jak se jim za bolševika říkalo, buď tedy placených kolaborantů a nebo levicových blbů, kteří si mysleli, že Sovětský Svaz musí mít atomovou převahu, aby mohl „bojovat za mír“.

Nesmějte se, takových najdeme dost i dnes, klidně vám budou tvrdit, že aby byl mír, měly by islámské země mít dost jaderné munice, protože pak budou v pohodě a zavládne mír a harmonie.

 Před rokem 1958 se Američané domnívali, že mají technologickou převahu (i slavný T-34 vznikl na základě konceptu amerického vynálezce Walthera Christie), takže aby si ji udrželi, mělo by stačit udržovat vnitrostátní paranoidní bdělost a držet Sověty technologicky tak řekněme deset až patnáct let za sebou.


Slavný tank T-34 model 1940

Sputnik to změnil, protože Sověti ho měli, Američané ne a s překvapením najednou zjistili, že se klidně může stát, že už jsou před nimi ve více směrech, což za studené války bylo docela nepříjemné. Proto tedy založili organizaci DARPA, která se neměla zabývat technologiemi současné generace, ale pracovat na pokročilých technologiích, které možná vyjdou, možná ne, třeba se je podaří realizovat, třeba taky ne, ale pokud se to povede, mohla by to být velká výhoda. Americké výdaje na obranu jsou rekordní, což souvisí s řadou pokročilých programů, které se ne vždy podaří dotáhnout do konce, ale to nevadí.

Výstupem pokročilých vojenských programů jsou technologie, které se dají použít v celé řadě odvětví – podobně jako projekt Apollo přinesl obrovské technologické benefity v podobě nových materiálů a technologií. Dívat se na výzkum a vývoj výhradně tou optikou, že někam doletíte a zapíchnete tam praporek, čímž to skončí, je velmi chybné. Také je nesmysl dívat se na pokročilé vojenské programy jako na zlolajnou sílu, která má sloužit k „bombardování civilistů ve třetím světě“, jak neustále opakují mírotvůrčí pomatenci. Na to jim obvykle říkám, že pro tento účel nemá smysl dělat drahé technologie, protože ideální technologie na bombardování civilistů v zemích třetího světa byla vyvinuta už za Druhé světové války – je to kobercové bombardování směsí tříštivotrhavé a zápalné munice. Je to levné a dostatečně účinné, jak se přesvědčili třeba Japonci v roce 1945. 

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Kdybyste chtěli být hodně zlí, můžete do toho přimíchat ještě otravné látky a máte velmi levný způsob, jak způsobit ohromné ztráty civilistům, na to opravdu nepotřebujete drahé pokročilé zbraně a technologie. Cílem výzkumu DARPA je získání technologické výhody nad pokročilým protivníkem a její udržení (jejich motto doslova zní „Creating and Preventing Strategic Surprise“). Nejde jenom o samotné vojenské operace, ale i o logistiku, medicínu, systémy řízení a podobně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama