Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 8. 2012 03:00 53

Seznam kapitol

1. Na počátku byla studená válka 2. Efektivita je klíčem 3. Něco z historie DARPA 4. Hromada medicíny na začátek
5. Lepší chlazení a nižší spotřeba 6. 3D integrované obvody a maličké superpočítače 7. Noční vidění, navigace bez GPS a neurální interface 8. Kapesní i rentgenový laser a gigapixelové foťáky

DARPA vznikla v roce 1958 jako reakce na vypuštění sovětského Sputniku. Vážně, vypuštění Sputniku byl pro Američany šok, který jim zcela zničil obrannou strategii – uvědomili si, že zatímco jejich bombardéry by letěly do Sovětského Svazu deset hodin, atomovky se srpem a kladivem by začaly devastovat USA za dvacet minut po odpálení!

Reklama

Low Cost Thermal Imager – Manufacturing (LCTI-M)

Infračervené vidění se zatraceně hodí jak pro boj v noci, tak i za ztížených podmínek. Počátky této technologie sahají opět do Druhé světové války (německé tanky Pather – Uhu vybavené infračervenými světlomety a infraviděním), dnes je tato technologie rozšířená, ale stále poměrně drahá. Cílem LCTI-M je vyvinout v podstatě „infračervený čip pro kamery“, který by dovolil vybavit infračerveným viděním každého vojáka či člena ochranky.

Vojenské hodnocení: Po infračervené detekci musí přijít na řadu infračervené maskování! Ochlaďte si všechny ty teplé body na těle!

Pacifistovo hodnocení: Pomůže to najít lidi v lavině a v lese, takže to bude dobré.

Moje hodnocení: Konečně budu moct zjistit, zda se někdo neschovává v křoví, aniž bych zažil hororové scény s baterkou. Co ale udělám, když na zahradě bude stát v noci člověk, který ale bude na infrakameře úplně studený?!

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Microtechnology for Positioning, Navigation and Timing (Micro-PNT)

Když Číňani odpráskli antisatelitní raketou svoji vlastní družici, dali Američanům jasně najevo, že v případě jejich vzájemného konfliktu bude zničen navigační systém GPS. Mimo to, že by lidi nevěděli, jak dojet domů, by to znamenalo, že GPS naváděná munice, která velmi zvýšila efektivitu bojů, by byla neužitečná. Technologie Micro-PNT by měla zajistit precizní navigaci i v případě, že GPS selže. Je to nezávislý ultrapřesný systém se spotřebou kolem 1 wattu, který by měl být schopen zajistit činnost dronů, navigaci a navádění munice i v případě, že by GPS vypadlo.

Vojenské hodnocení: Kdo nemá GPS, jde podle PNT! Kdo nemá PNT, jde podle baterky! Kdo nemá baterku, jde po čuchu!

Pacifistovo hodnocení: Ruce pryč od lidové Číny, kolébky strýčka Maa, vy imperialisti!

Moje hodnocení: Většinou chodím podle mapy, ale pro případ, že bych přišel o mapu a o GPS najednou, by se to asi šiklo.

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Reliable Neural Interface Technology (RE-NET)

Všichni jsme o tom slyšeli a někteří z nás o tom sní: Přímé propojení mozku a počítače. Cílem RE-NET je něco kapku menšího, totiž výroba prostetiky, která by mohla zraněným vojákům vrátit smysly, podobně jako to dnes jde u kochleárních implantátů. Cílem je vytvoření biologicky kompatibilního a stabilního propojení nervové tkáně s funkční protézou – a potenciálně i jiných zařízení.

Vojenské hodnocení: Přemostěte seržantovi tu přetrženou míchu – a ať ho vidím ve 14:00 na palpostu!

Pacifistovo hodnocení: Praktická technologie, která pomůže milionům invalidů po celém světě!

Moje hodnocení: Stejně se těším na to, až se propojí nervová tkáň a něco ohromujícího… třeba mozek a 50 metrů velký robot. To bude něco!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama