Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 8. 2012 03:00 53

Seznam kapitol

1. Na počátku byla studená válka 2. Efektivita je klíčem 3. Něco z historie DARPA 4. Hromada medicíny na začátek
5. Lepší chlazení a nižší spotřeba 6. 3D integrované obvody a maličké superpočítače 7. Noční vidění, navigace bez GPS a neurální interface 8. Kapesní i rentgenový laser a gigapixelové foťáky

DARPA vznikla v roce 1958 jako reakce na vypuštění sovětského Sputniku. Vážně, vypuštění Sputniku byl pro Američany šok, který jim zcela zničil obrannou strategii – uvědomili si, že zatímco jejich bombardéry by letěly do Sovětského Svazu deset hodin, atomovky se srpem a kladivem by začaly devastovat USA za dvacet minut po odpálení!

Reklama

3D Integrated Circuits (3D IC)

Většina současných obvodů je navrhována jako série navzájem propojených 2D vrstev. S pomocí plně 3D návrhu je možné zvýšit účinnost a obvody zrychlit. Velké úspory jsou hlavně u sběrnic, které zabírají velkou plochu čipu – ve 3D návrhu je možné osadit je funkčními obvody „shora“ a „zdola“ a tím návrh velice zefektivnit. Dosavadním problémem je složitost a cena výroby, kterou by měl program zlepšit.

Vojenské hodnocení: Menší čipy – menší robot, menší robot – líp pronikne do řad protivníka!

Pacifistovo hodnocení: Ať 2D nebo 3D, čipy jsou špatné. Copak není lepší realita než virtuální realita?

Moje hodnocení: Každé zvýšení efektivity je skvělé. Spolu s ICECOOL to dává dohromady velmi kompaktní a dobře chlazené čipy, takže výkonnější a kompaktnější hardware!

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Integrity and Reliability of Integrated Circuits (IRIS)

Všichni víme, že se nám poslední dobou čipy nějak víc kazí. Tedy mě se alespoň paměti kazí fenomenálně. Nejde ale jenom o spolehlivost a kvalitu. Američané taky vědí, že od dob, kdy jim čipy vyrábí Čína, tak nějak hrozí, že čipy obsahují více funkcí, než by se na první pohled mohlo zdát. Program IRIS má za úkol vzít několik čipů z dodávky a ideálně nedestruktivním způsobem ověřit, jak jsou na tom se specifikacemi, ale taky odvodit, zda dělají to, co dělat mají a nic více.

Vojenské hodnocení: Nezajímají mě detaily! Funguje to podle příručky a nebo ne?!

Pacifistovo hodnocení: Lidem se má věřit. Lidem se má věřit. Lidem se má věřit!

Moje hodnocení: Zdá se, že si Američané ani nadále nehodlají vyrábět čipy pro vojenské použití sami. No, vlastně na to mají jiný program, LEAP (Leading Edge Access Program).

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Tip Based Nanofabrication (TBN)

Nanotechnologie se stále více blíží – a blíží se i složité nanostroje. TBN má za cíl rozvinout technologii pro masovou a řízenou výrobu nanotrubic, nanodrátků a kvantových teček. Tyhle věci umíme vyrobit, ale buď ve velkém a nebo kontrolovaně. Abychom mohli rozjet nanoprůmysl, musíme zvládnout řízenou výrobu ve velkém. Pokud se TBN podaří, bude z toho profitovat jak medicína, ta počítačové technologie!

Vojenské hodnocení: Jedu, jedu, jedu! Možná jste malý, ale žádný úlevy pro nikoho, makám, makám!

Pacifistovo hodnocení: To už musí skončit! S každým dalším krokem tímhle směrem se blížíme nanoapokalypse!

Moje hodnocení: S nanotechnologiemi vyrobíme neuvěřitelné věci a podstatně se zjednoduší i průzkum vesmíru – nanotovárna na kosmické sondě bude moci vyrábět průzkumné robotky na jedno použití a taky opravovat sondu samotnou.

Ubiquitous High Performance Computing (UHPC)

DARPA chce vyvinout superpočítače, které by byly úsporné, malé, odolné proti kybernetickým útokům a snadno programovatelné. Jejich výkon by měl být oproti dnešním tisícinásobný a měly by být v řadě velikostí, od embedded systémů po řekněme minipočítačový formát.

Vojenské hodnocení: Zkalibrujte si ten superpočítač na pušce, vojáku!

Pacifistovo hodnocení: Zase další zbytečný krám, který nám brání objímat stromy!

Moje hodnocení: Popis UHPC mi přijde jako reklama. Jako manažerská reklama, samé výhody, žádný problém. To chci vidět v akci, než si o tom udělám detailní názor. Seriózně!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama