Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 8. 2012 03:00 53

Seznam kapitol

1. Na počátku byla studená válka 2. Efektivita je klíčem 3. Něco z historie DARPA 4. Hromada medicíny na začátek
5. Lepší chlazení a nižší spotřeba 6. 3D integrované obvody a maličké superpočítače 7. Noční vidění, navigace bez GPS a neurální interface 8. Kapesní i rentgenový laser a gigapixelové foťáky

DARPA vznikla v roce 1958 jako reakce na vypuštění sovětského Sputniku. Vážně, vypuštění Sputniku byl pro Američany šok, který jim zcela zničil obrannou strategii – uvědomili si, že zatímco jejich bombardéry by letěly do Sovětského Svazu deset hodin, atomovky se srpem a kladivem by začaly devastovat USA za dvacet minut po odpálení!

Reklama

Jedna ze strategických teorií říká, že klíčem k úspěchu Spojenců za Druhé světové války nebyla ani tak kvalita jejich zbraní a nebo generálů, ale efektivita, se kterou dokázali optimalizovat výrobu, logistiku a systém řízení. To, co pomohlo Britům vyhrát bitvu o Británii v roce 1940, nebyl samotný radar, ale systém řízení, který dovolil koordinaci omezených stíhacích jednotek a jejich správné navedení na nepřátelské bombardovací svazy.

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz


Slavný kódovací přístroj Enigma - zdroj Wiki

Problémy kryptografie a velmi rychlé a přesné protiletadlové obrany vedly k vývoji počítačů. Ostatně protiraketové systémy byly navrženy už v době, kdy Hitler bombardoval Brity raketami V2 – na obranu proti tomuto druhu napadení byl zapotřebí zcela automatizovaný systém. Ručně nadzvukově letící raketu nesestřelíte, takže už tehdy Britům došlo, že musí mít zcela automatický systém, který navede antiraketu na útočící V2 sledovanou přehledovým radarem za pomocí naváděcího radaru a radiového řízení antirakety.

Jenže teorie pro takový systém je jednoduchá, zatímco praktická realizace je složitá – ani dnes nemáme úplně spolehlivé systémy protiraketové obrany. Výzkumné projekty se můžou táhnout desetiletí, můžou skončit neúspěšně, a nebo úspěšně, ale výsledkem může být systém, který nelze z politických důvodů použít (jako například jaderný protiraketový systém Nike – Zeus). I když může původní systém selhat, klidně po něm zůstanou užitečné vynálezy, které by soukromý sektor financoval jenom těžko.

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Rakety z rodiny Nike - zdroj Wiki

Soukromý výzkum je sice v aplikacích obecně efektivnější, než základní výzkum sponzorovaný státem, ale právě tento základní výzkum se může věnovat projektům s nejasným výsledkem a přitom s obrovskými náklady. V mnoha případech totiž není jasné, zda je vůbec možné nějakou technologii realizovat. V okamžiku, kdy znáte obecný princip technologie, je podstatně levnější ji vylepšovat, snižovat výrobní náklady a optimalizovat ji. Takže není od věci nechat specializované vojenské organizace zkoumat základní nákladné projekty. Když to nevyjde, zamete se to pod koberec, když to funguje, budou z toho mít nakonec prospěch všichni.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama