Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 8. 2012 03:00 53

Seznam kapitol

1. Na počátku byla studená válka 2. Efektivita je klíčem 3. Něco z historie DARPA 4. Hromada medicíny na začátek
5. Lepší chlazení a nižší spotřeba 6. 3D integrované obvody a maličké superpočítače 7. Noční vidění, navigace bez GPS a neurální interface 8. Kapesní i rentgenový laser a gigapixelové foťáky

DARPA vznikla v roce 1958 jako reakce na vypuštění sovětského Sputniku. Vážně, vypuštění Sputniku byl pro Američany šok, který jim zcela zničil obrannou strategii – uvědomili si, že zatímco jejich bombardéry by letěly do Sovětského Svazu deset hodin, atomovky se srpem a kladivem by začaly devastovat USA za dvacet minut po odpálení!

Reklama

Původní jméno organizace DARPA bylo ARPA (Advanced Research Projects Agency) – a pokud vám to nic neříká, pak vězte, že prapředek internetu se jmenoval ARPANET. Jako v případě mnoha jiných velkých věcí byla na začátku ARPANETu jednoduchá myšlenka: místo toho, abyste podobně jako u analogového telefonu přepínali linky mezi terminály, rozsekáte data do balíčků, které potom můžou putovat v podstatě kamkoliv. Možná to dnes vypadá jasně, ale když se ARPA pustila do realizace první počítačové sítě, přišel výrobcům ten nápad tak ujetý, že ze 140 oslovených reagovalo jenom 12. Takže takhle to je: Dnes každý, kdo používá internet, využívá původně vojenskou technologii vyvinutou za vojenské peníze.

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Mapa sítě ARPANET z roku 1977 - zdroj Wiki

A takhle tomu je u opravdu hodně věcí! Například vteřinové lepidlo bylo vyvinuto původně pro rychlé zavírání ran na bojišti – proto tak úžasně a dokonale slepuje prsty. Projekty ARPA / DARPA už v minulosti pokrývaly hardware, software, rozhraní člověk / stroj, kryptografii, obchody s futures, letadla s kolmým startem, hypersonická letadla, „neviditelné“ stroje a koneckonců i automaticky řízené automobily a letadla.

Úvaha: Budoucnost přichází z vojenského programu DARPA
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Průzkumný bezpilotní letoun Predator - zdroj Wiki

Ostatně i robotické letouny Predator, které považují leadeři Al-Kajdy za zlo nejhorší, vznikly na základě financování DARPA. Zlosti alkajdistů se nemůžeme divit, Predator dokáže patrolovat nad cílovou oblastí poměrně neuvěřitelných 14 hodin, což ho činí mnohem účinnějším, než nadzvukové bombardéry, které se zoufale „někam snaží doletět včas, než jim cíl uteče“. Programy DARPA se ukázaly jako cenné a i ve chvíli, kdy se omezují výdaje na zbrojení, budou podle všeho podporovány. Pokud máte nějakou technologii „vyzkoumanou“, můžete se kdykoliv rozhodnout, zda ji použijete a budete stavět zařízení – a nebo ji použijete jenom jako předpoklad pro další výzkum. Tento koncept zná každý hráč kosmických strategií! Takže co nyní DARPA řeší? Podívejme se na technologie, kterými se mimo jiné zabývají – a dovolím si nad nimi pouvažovat o tom, k čemu to může být dobré (či špatné).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama