Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům

Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 12. 2010 03:00 18

Seznam kapitol

1. Přemýšlejte u vybírání darů 2. Darujeme ve velkém 3. Kinect je lepší než BluRay 4. Tablety kam se podíváš
5. Hardware začíná být nepodstatný 6. Netbook pořád neurazí 7. Kupte si mechanického mazlíčka 8. Střílíme jedině ... molitanem!

Je velmi těžké vybírat dárky pro sebe, těžší pro rodinu a známé a úplně nejtěžší je doporučovat něco ostatním. Chápejte: Vám může připadat notebook s načančaným designovým krytem příšerný, ale vaší sestřičce či přítelkyni (a nebo třeba taťkovi) zase přijde krásný. Takže varování předem: Žádné doporučení není absolutní, natož pak moje.

Reklama

Člověk by přece jenom měl znát vkus svých známých, aby to nedopadlo jako v The Simpsons, kde Homer koupil k narozeninám Marge bowlingovou kouli s nápisem „Homer“. To je, řekl bych, dárek krajně nevhodný. Uvědomte si taky, že někdy je dárek vybraný dobře, ale obdarovaný ho nebude považovat za něco okouzlujícího, takže úspěch nesklidíte. Vy sice víte, že notebook s 512 MB RAM je zdrojem mnoha stížností přítelkyně a rozhodnete se ho upgradovat na 2 GB, ale pěkně zabalené paměťové moduly asi úspěch nesklidí. Pravda, je to praktický dárek – a pokud kupujete paměti poněkud archaické, tak může být i docela drahý, ale ona ho jistě ocení asi jako ponožky.

Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Takovýmhle darem přítelkyni nepotěšíte!

Praktická věc, která nenadchne. Takže rozšíření paměti je spíš vhodné téma k vyjednávání v budoucnosti (jako například „tvůj pomalý notebook mohu zrychlit, ale já si potřebuji vylepšit počítač novou grafikou“), pod stromečkem zabodujete spíš super cool notebookovou taškou a nebo vážně ohromující designovou myší. 

A aby nebylo varování dosti: Je opravdu velmi riskantní kupovat dárky osobě, která je technonadšencem. Nejde jenom o to, že nevíte, že by nejraději na světě upgradoval svoji paměť na 8 GB a ocenil by dobré (míněno nějaké drahé a dosti konkrétní) moduly. Jde taky o to, že každý má svůj pohled na svět, který nemusí být nutně správný, ale prostě ho má a je to třeba respektovat. 

Někdo opovrhuje výrobky Apple a nepotěšíte ho, i kdybyste mu dali pod stromeček nový iPhone 4 za dvacet táců. Další vyznává kult nVidia grafických karet a ty od AMD ho naštvou (či naopak, jak je ctěná libost). Někde je důvod jasný (procesor od AMD je pro upgrade počítače na bázi Intelu k ničemu), jindy ryze symbolický. A dále se to vine dalším a dalším sortimentem, Canon versus Nikon, Sennheiser versus Koss versus Shure a tak dále a tak dále. 

Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům
i Zdroj: PCTuning.cz

Fandovi Baníku nedáte jako dárek tričko Sparty podepsané všemi hráči, takže pozor, i v technologii jsou kluby a ty mají své vášnivé zastánce a odpůrce. Vydáte-li se na takto tenký led, je úplně ideální přiznat barvu a nechat obdarovávaného, ať si vybere sám. On dostane přesně to co potřebuje a vy se vyhnete zklamání z nevhodného dárku. Pamatujte, překvapení nebývají jenom příjemná! Takže u technofilů je dobré kápnout božskou, u jiných osob se vyplatí poslouchat jejich stesky („co bych dala za nový notebook“).

A u konzervativců, odmítajících jakoukoliv změnu v jejich technologickém životě, vysedávajících před prvním kolorovaným televizorem ruské výroby, peroucích v ruční pračce a využívajících pro přípravu mleté kávy moždíř a palici, nezbývá než prosadit technologii silou. Podle mých zkušenosti se technofobové daru obvykle nejprve zděsí, pokud jim ale vysvětlíte, k čemu je to dobré, zapojíte a předvedete, do dvou až čtyř dnů se s ním smíří a přestanou reptat. A to je vaše pochvala, více nečekejte – pokud to dopadne takhle, zabodovali jste. Pokud však věc skončí na půdě, bylo to špatně. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama