Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům

Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 12. 2010 03:00 18

Seznam kapitol

1. Přemýšlejte u vybírání darů 2. Darujeme ve velkém 3. Kinect je lepší než BluRay 4. Tablety kam se podíváš
5. Hardware začíná být nepodstatný 6. Netbook pořád neurazí 7. Kupte si mechanického mazlíčka 8. Střílíme jedině ... molitanem!

Je velmi těžké vybírat dárky pro sebe, těžší pro rodinu a známé a úplně nejtěžší je doporučovat něco ostatním. Chápejte: Vám může připadat notebook s načančaným designovým krytem příšerný, ale vaší sestřičce či přítelkyni (a nebo třeba taťkovi) zase přijde krásný. Takže varování předem: Žádné doporučení není absolutní, natož pak moje.

Reklama

Výborným dárkem i jsou i nadále netbooky a notebooky. Některé netbooky můžete pořídit už od docela dost neuvěřitelných pěti tisíc (ano, je to nic moc, ale má to displej, klávesnici a dá se to použít na základní věci a má to pořád zákonem vymahatelnou záruku, není to žádná plečka z druhé ruky, která se s gustem vyboří hned po Vánocích). Nové netbooky mají navíc docela úžasnou výdrž na baterie – můžete narazit na modely, které jedou déle než 10 hodin (Acer Aspire 1810TZ), což moje věrné IBM X31 zvládne jednom s (novou) přídavnou baterií. 

Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům
i Zdroj: PCTuning.cz

Velmi se mi líbí Asus Eee PC 1215N, který kombinuje „rozumnou“ výdrž na baterie (6 hodin) s dvěma USB 3.0 porty, HDMI výstupem, slušným grafickým výkonem díky ION 2 čipsetu, dvoujádrovým Atomem a to vše za velmi, velmi rozumnou cenu – nějakých dvanáct tisíc. Velmi pěkný netbook! 

Pokud už notebook máte, stojí za to zvážit doplňky. Osobně mě nadchl Razer Orochi, první skutečně herní notebooková myš – běhá to na dvě AA baterky, funguje to přes Bluetooth a kupodivu se s ní dá opravdu slušně hrát. Což je velice, velice vzácná kombinace. Orochi taky navíc „nikdy nespí“, neupadá do kómatu a obecně se chová spíš jako drátová myš, což ocení i ti, kteří chtějí s laptopem jenom pracovat. Přece jenom – i když pouze píšete, probouzení myši každých deset minut otravuje, takže spíš ocením myš, která nespí, než tu, která jede dva roky na jednu baterii. Orochi spapá dvě AA baterky cca za tři měsíce a docházející šťávu dává najevo LEDkou, která se z modré změní na červenou, takže nevidím žádný problém. S cenou přes dva tisíce je to sice luxusní dárek, ale za tu cenu dáváte téměř dokonalou mobilní myš.

Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimochodem, pokud chcete dát praktický, ale levnější dárek, přemýšleli jste nad NiMH baterkami Sanyo Eneloop? Za rok pobytu mimo nabíječku ztratí pouze 15% kapacity, což je činí ideálními nejen pro Orochi, ale i pro dálkové ovladače a další mašinky s nízkou spotřebou. Poté, co mi během jednoho roku vytekly troje alkalické baterie, tak jsem s nimi definitivně skončil a všechny nahradil Eneloopy.

Pokud zabrousím mezi levnější typy, stojí za zvážení i Microsoft Arc Touch Mouse. Stojí polovinu, není příliš praktická pro dlouhodobou práci, ale je neuvěřitelně skladná (můžete ji „narovnat“, čímž ji vypnete) a taky je naprosto chic. Vypadá jako něco, co uteklo ze Star Treku, spíš jako mobil než myš, mikropřijímač se přichytává magneticky na myší bříško a místo kolečka to má vibrační plošku.

Úvaha: Co bych si koupil k Vánocům
i Zdroj: PCTuning.cz

To je VELICE vychytaná věc – bříškem prstu jezdíte po plošce a vnímáte, jak vám pod prstem „cvaká“ jako kolečko. Přitom funguje na stále velmi rozumně dostupné AAA baterie, takže se hodí i na přenášení. Na trvalou práci bych ji nedoporučil, pokud ale obdarovaný pracuje s notebookem jenom občas, ale rád se předvádí, tak je to moc dobrá volba. Tohle je myš, kterou doopravdy nikdo nepřehlédne! 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama