Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 3. 2010 03:00 78

Seznam kapitol

1. Je budoucnost opravdu temná? 2. Google a jeho vize 3. Počítač, tablet nebo telefon? 4. Windows z doby ledové 5. Srážka s realitou

Když jeden z čelních představitelů Google, John Herlihy, pronesl větu, že „PC desktop bude do tří let irelevantní“, nadzvedl všem písíčkářům pěkně mandle. Nejenom že našemu oblíbenému stroji všichni vyhrožují vyhynutím kvůli tomu, že se mainstreamové hraní přesunuje na konzole (a pro mnoho herních vydavatelů už dnes irelevnantní je), nyní se k pohřebním řečem přidal i šéf firmy, která by se bez PC těžko dostala tam, kde je.

Reklama

Šéf Google vlastně popisuje hybridní vizi: My (Google) budeme mít centrální počítače, vy (lidi) k nim budete přistupovat pomocí báječných terminálů jako je Nexus a vy (výrobci) se tomu buď přizpůsobíte a nebo vyhynete. Logiku to má, internet začíná být přístupný v podstatě všude, propustnost bude dostatečná i pro náročné aplikace a programátoři stejně neumí masivní multithreading, takže k čemu jinému využívat 64 jádrové procesory, než k tomu, aby na nich běžela celá baterie virtuálních strojů najednou? Snadná správa, snadné zálohování, uživatele nikdy nepřijdou o data, protože jsou všechna uložena centrálně. Žádné ztráty disků, žádné ukradené laptopy, nic vás nezlomí: Když z jakéhokoliv důvodu přijdete o svůj „terminál“, tak se nalogujete na jiný a zase máte všechno. 

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Optimistická vize je lákavá, pesimisté, kteří se obávají o své soukromí, jsou uklidňováni. Za prvé, nikdo je nenutí používat jenom centrálně uložená data, mohou mít (ke svému riziku) i data lokální. A za druhé, stále zde máme kryptovací software, který dovoluje mountovat virtuální disky a ukládat tak důvěrná data i na veřejné servery. Za dostatečně bezpečný je považován kupříkladu už zaheslovaný WinRAR, který je populární na sdílecích systémech. Žádný zásadní problém zde tedy není. Trend, který vede k vytěsnění desktopů z centra počítačového světa je zřetelný a je vedený hned z několika směrů. 

Za prvé tu máme notebooky, zvláště netbooky, které si vytváří vlastní ekosystém her a aplikací. Už s běžným netbookem můžete kroužit po městě a připojovat se na otevřené access pointy, což je super věc. Pokud má netbook navíc podporu pro 3G sítě, máte najednou dost fenomenální zařízení, se kterým můžete být online v podstatě kdekoliv, což je ještě o něco více super. Proč byste měli psát diplomku doma, když je venku tak hezky? Proč byste se měli mořit s prací v příšeří kobky, když si můžete sednout s dobrým drinkem na zahradu? 

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý směr přichází od telefonů. Skoro se mi ani nechce říkat od „chytrých“, protože dnes jsou v podstatě chytré všechny a prakticky všechny lepší kusy obsahují docela dobré aplikace, jako prohlížečky dokumentů, browser a GPS. K čemu vám je telefonní seznam a nebo mapy na internetu, když vám desktop s internetem sedí doma? Vy jste na ulici, potřebujete navigaci a nějaké telefonní číslo – a v takovou chvíli vám přijde krajně vhod i poměrně jednoduchý browser a v nouzi se spokojíte i s GPRS. Pravda, telefony nemají ten správný rozměr, na pididisplejích o 2“ může číst romány jenom indiánský stopař a nebo matka Galiea Galileiho, ale vážně jsem viděl lidi v metru, jak si na tom čtou. 

Historka o Galileově matce je kouzelná. Říká, že se Galileo pokusil ohromit svou matku tím, že jí v dalekohledu ukáže Venuši. Ta je normálně viditelná nad obzorem jako jasný zářivý bod, ale v dalekohledu je vidět, že jde o srpek. Matka si Venuši v dalekohledu prohlédla, ale Galilea šokovala tím, že se klidně zeptala, proč je ten srpek otočený na druhou stranu. Má tak někdo ostříží zrak!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama