Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 3. 2010 03:00 78

Seznam kapitol

1. Je budoucnost opravdu temná? 2. Google a jeho vize 3. Počítač, tablet nebo telefon? 4. Windows z doby ledové 5. Srážka s realitou

Když jeden z čelních představitelů Google, John Herlihy, pronesl větu, že „PC desktop bude do tří let irelevantní“, nadzvedl všem písíčkářům pěkně mandle. Nejenom že našemu oblíbenému stroji všichni vyhrožují vyhynutím kvůli tomu, že se mainstreamové hraní přesunuje na konzole (a pro mnoho herních vydavatelů už dnes irelevnantní je), nyní se k pohřebním řečem přidal i šéf firmy, která by se bez PC těžko dostala tam, kde je.

Reklama

Naprosto odlišná filozofie uživatelského vstupu, zaměřující se na co nejrychlejší odezvu, funguje u iPhone a bude to fungovat i u iPadu. Tvarově a velikostně se iPad blíží ideálu čtečky, formátu, který se označuje slate, neboli „tabulka“. Zapomeňte na tučná Tablet PC a nebo nečitelné mikroobrazovky telefonů. Slate formát má být malý, lehký, s dlouhou výdrží, malý bloček do ruky, na kterém asi nepojedou nejbáječnější 3D akce, ale pustíte si na tom film, kouknete na Facebook, najdete se s pomocí GPS a přečtete si třeba knížku. Dnes se sice rozmáhají epapírové čtečky, ale je klidně možné, že jde jenom o přechodný formát – jsou stále docela drahé a umí toho poměrně málo. Vydrží sice dlouho a některé (pozor, jenom některé) jsou na čtení příjemnější než podsvícené displeje, ale stále mi jaksi přijde rozumnější pořídit si spíš netbook než čtečku.

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Je dost možné, že slate formát, placička do každé tašky a případně i kapsy, vyhraje. Že se ukáže, že videa z YouTube a oboustranná komunikace jsou pro uživatele důležitější, než přirozený kontrast epapíru. Pokud se tak stane, je dost pravděpodobné, že to ohrozí samotná Windows. Windows jsou u podobných zařízení příšerně neohrabaná věc. Diskuse o tom, zda jsou Windows XP zastaralé a Windows 7 frčí, jsou tváří v tvář slate formátu zbytečné – pro takové zařízení jsou tragicky zastaralá VŠECHNA Windows. Dnešní Okna počítají s tím, že mají k dispozici tunu paměti, silný hardware a že se nebudou startovat zrovna často. Pokud čekáte na oběd a nebo jedete dvacet minut autobusem, chcete se podívat na novinky a nebo si zahrát flashovou hru, ne strávit většinu doby tím, že bootujete a shutdownujete.

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotná Windows 7 navíc nejsou extra přizpůsobená slate formátu – nemají vhodné ovládací prvky, nereagují dost rychle a mají nesmírné potíže s tím, když je přepínáte z polohy „naležato“ do polohy „nastojato“ a obráceně. Dostal jsem do pracek celkem famózní convertible netbook od Lenova – Ideapad S10–3T (recenzi najdete zde). Je to naprosto úžasná věc – byť provedená v plastu, nabízí super velkou klávesnici, 10“ kapacitní multitouch displej, nový Atom 450, 2 GB RAM, 250 GB harddisk, až 9 hodin výdrže na baterku a zabudovaný digitální tuner. Celá tahle legrácka stojí 13 tisíc S DANÍ, je tedy levnější, než iPhone a dokonce i Nokia 900. Je jenom o málo dražší, než jednoúčelové čtečky – jedou na tom Windows 7 Home Premium, takže… 

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz

No, ve chvíli, kdy si tímhle famózním hardware začnete hrát, vám dojde, jak obludná věc Windows jsou. Za prvé, úděsně dlouho bootují. Za druhé se bez přídavných aplikací pro ovládání prstem vážně ovládat nedají – zapomeňte na vyprávěnky o tom, jak jsou Windows 7 určeny pro Tablet PC. Vedle iPhone vypadá ovládací rozhraní jako z prahor, do většiny elementů se máte problém trefit, scrollbary na okrajích jsou téměř nepoužitelné, prvky s autohide funkcí jsou nepoužitelné totálně a navíc při otevření menu Start na vás dýchne sentiment po DOSové příkazové řádce. Víte, některé prvky, jako je vyhledávání ve Start menu, mohou dávat určitý smysl – ale pouze pokud máte klávesnici. Představa, že něco takového využijete při ovládání prsty a že budete na virtuální klávesnici vyklepávat zkratky, je naprosto bizarní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama