Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 3. 2010 03:00 78

Seznam kapitol

1. Je budoucnost opravdu temná? 2. Google a jeho vize 3. Počítač, tablet nebo telefon? 4. Windows z doby ledové 5. Srážka s realitou

Když jeden z čelních představitelů Google, John Herlihy, pronesl větu, že „PC desktop bude do tří let irelevantní“, nadzvedl všem písíčkářům pěkně mandle. Nejenom že našemu oblíbenému stroji všichni vyhrožují vyhynutím kvůli tomu, že se mainstreamové hraní přesunuje na konzole (a pro mnoho herních vydavatelů už dnes irelevnantní je), nyní se k pohřebním řečem přidal i šéf firmy, která by se bez PC těžko dostala tam, kde je.

Reklama

Pocit, že se Microsoft pokusil ze slona vyrobit ptáka tím, že mu nalepí křídla, roste s tím, jak systém používáte. Celkem rutinně se Windows nepohodly s aplikací Lenova pro ovládání (Natural Touch) a pokoušely se ji sestřelit – dobře, to může být chyba druhé strany. K velmi bizarním věcem jako nudlózní roztažení videa docházelo při pokusu otočit displej o 90° – to je přece tak divná věc, že by se někdo díval na video a rozhodl se obrazovku otočit, že ano? Systém přestal být ovladatelný poté, co se uspal – a rovněž se mi nezdařila i jedna hibernace, prostě se stroj nepovedlo probudit. Věřte mi, pokud trvá několik minut, než počítač nabootujete, budete se ho pokoušet uspávat / hibernovat jak to půjde. A pokud se vám sem-tam nepodaří systém probudit, budete zuřit. Vážně budete. Pro stroje typu slate, které chcete vytáhnout z kapsy, něco udělat a jít, jsou Windows zcela nepřirozené. Jsou obludně překynuté a zcela svázané s ovládáním klávesnicí a myší. 

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Systém pro slate musí bez rebootu vydržet měsíce, musí reagovat svižně – a především musí jít velmi dobře ovládat za všech okolností. Představa, že byste opustili svět PC a Windows, vypadá šíleně pro člověka, který používá venku internet jenom z mobilu (doopravdy je to dost hrozné). Jenomže Nokia N900 jede na upraveném Linuxu a používání v terénu u ní jde mnohem lépe, než s Windows 7. Je boží, že Windows tablety dokážou používat úplně standardní aplikace, ale kouzlo trochu kazí, když si potřebujete najít spoj – a místo toho, abyste systém probudili a do browseru vložili dotaz, musíte řešit po startu to, že si aplikace našly updaty a pokoušejí se je sosat stůj co stůj. Ne, tudy to opravdu nepůjde. Windows jsou hluboce svázány s klávesnicí a kombinací klávesnice a myši, což na slate formátech chybí. Na nich se musí navrhnout úplně jiné ovládání. 

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na jednom convertible jsem viděl u dotykového displeje tlačítko „CTRL+ALT+DEL“. Fungovalo skutečně jako současný stisk Ctlr + Alt + Del. Osobně si dovedu představit jen málo příhodnějších důkazů pro to, jak šíleně se Windows nehodí do nového světa pokročilých komunikátorů a prohlížečů. Ne, problém PC není v hardware. Ten se může evolucí vyvíjet mnoha směry – k výkonným superpočítačům v běžné bedně, řešících složité výpočty na grafikách, ale taky k velmi úsporným počítačům, optimalizovaným na to, aby i při přehrávání HD obsahu papaly jenom pár wattů. Problém je v software, ve filozofii ovládání. Pro věc, která má být stále v pohotovosti a ovládáte ji rychle a nepřesně poměrně velkými prsty, se nehodí systém, který navrhl Xerox pro ovládání minipočítačů s klávesnicí a myší. 

Úvaha: Co že bude do tří let irelevantní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Filozofie Google, jak ji chápu já, je nabídnout jednoduchá zařízení s minimální funkcionalitou, která dovolí používání jejich online aplikací. Pokud na svém slate používáte na Androidu Google Docs a máte v tom uloženo všechno podstatné, na co potřebujete mít doma na desktopu Word? Vždyť i tam stačí jenom vhodný browser, se kterými budete používat ty samé Google Docs. A pokud vám stačí jenom browser, na co potřebujete vlastně Windows? Vždyť jsou v takovém případě zbytečné. A k čemu vám je potom vlastně ten desktop? Z hlediska kancelářské práce je desktop přerostlý notebook, který žere moc energie a nedá se skoro přenášet. Nahradit ho něčím menším je přece přirozené. Tohle je možná onen myšlenkový postup, který dovedl Johna Herlihyho k na první pohled bizarnímu a přehnanému výroku. A určitý smysl to dává – že ano?

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama