Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 3. 2012 03:00 233

Seznam kapitol

1. Instantní start 2. Stále online 3. Ideální pro pohyb i do postele! 4. Univerzální kancelářský stroj
5. Tablet je „bezbariérový“ 6. Adaptéry jsou pitomé, ale dají se přežít 7. Tablet je vynikající čtečka 8. Jsou tedy tablety „k ničemu“?

S výrazem nezměrného úžasu sleduji průběh čtenářské ankety, ve které si 60 % čtenářů myslí, že tablety jsou úplně na nic. Je to neznalost, provokace, nebo ignorance? Na chvíli odhlédněme od faktu, že nejznámnější tablet dělá Apple a že Apple spoustu lidí štve. Štve je ale až tolik, že jim celý promyšlený koncept tabletu přijde „k ničemu“?

Reklama

Notebooky, laptopy a všelijaké mobilní bazmeky používám nějakých dvacet let a měl jsem pod rukama všechno, počínaje „kufříkovým laptopem s plazmovou obrazovkou“, kapesním počítačem, do kterého jste naráželi mobil jako zásobník do kvéru a také laptopem, který jel na AA baterie a měl tu vlastnost, že fungoval pouze pokud power management nezaparkoval disk, protože ho AA baterie už nedokázaly znovu roztočit. Proto si myslím, že tak trochu vím, o čem mluvím – a s tím vám říkám, že tablet je nejlepší vylepšení mobilní práce, které jsem za posledních deset let viděl.

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz

Je to největší evoluční skok od příchodu notebooků s platformou Centrino, které na rozdíl od svých předchůdců dokázaly být malé, lehké, výkonné a navíc jely dlouhou dobu na baterku, což byla kombinace faktorů, která se do té doby vyskytovala pohromadě jenom zcela vzácně. Centrina byla zkrátka super a tablety jsou podobně super, i když to zatím není až tak zcela dokonale ono. Ale lepší se to a já zcela věřím tomu, že s námi zůstanou, protože ten koncept má oproti klasickému notebooku opravdu hodně opravdu výrazných výhod. Vyjmenuji je v krátkosti po bodech.

Obrovská výhoda tabletů je v tom, že je „vypnete“ okamžitě a „zapnete“ za méně než sekundu. Kontrola pošty, ověření faktu na internetu, prohlížení dokumentu je opravdu návykově rychlé a přirozené. Máte jednoduše dojem, že jste pořád online, jako by to zařízení bylo zapnuté trvale. Vypínání a zapínání zařízení přestalo být omezujícím faktorem, jediný větší opruz je v případě, že musíte vkládat čas od času odemykací heslo (ale k tomu jsou zase velmi rozumné důvody). Opravdu rychlé uspání  a probuzení umí až úplně nejnovější generace notebooků, ještě před nedávnem to byl tak neohrabaný proces, že jsem obvykle musel mít stroj stále zapnutý, což vedlo stroj k nezdravému papání energie a vyžadovalo to přídavnou baterii.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama