Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 3. 2012 03:00 233

Seznam kapitol

1. Instantní start 2. Stále online 3. Ideální pro pohyb i do postele! 4. Univerzální kancelářský stroj
5. Tablet je „bezbariérový“ 6. Adaptéry jsou pitomé, ale dají se přežít 7. Tablet je vynikající čtečka 8. Jsou tedy tablety „k ničemu“?

S výrazem nezměrného úžasu sleduji průběh čtenářské ankety, ve které si 60 % čtenářů myslí, že tablety jsou úplně na nic. Je to neznalost, provokace, nebo ignorance? Na chvíli odhlédněme od faktu, že nejznámnější tablet dělá Apple a že Apple spoustu lidí štve. Štve je ale až tolik, že jim celý promyšlený koncept tabletu přijde „k ničemu“?

Reklama

Všimli jste si někdy, že lidi s laptopem vypadají jako nepřátelští, do sebe zahledění ignoranti, zatímco lidi s papírem působí dojmem, že vás víc poslouchají a že jsou více empatičtí? Na psychologické úrovni to je proto, že obrazovka notebooku vytváří určitou bariéru mezi lidmi – pokud jste na jedné straně, tak se „oddělujete od ostatních“, pokud sedíte někomu naproti, tak to vytváří vyloženě dojem nepřátelství. Síla tohoto problému je taková, že dnes na všech pracovištích pro styk se zákazníky je monitor „stranou“, aby tento dojem neevokoval. Praktickým důsledkem je pak to, že lidi na přepážce mají často parádně namožený krk.

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tablet tuto bariéru eliminuje tím, že je placatý. Leží na stole a bariéru nevytváří – a to dokonce ani když ho mírně nakloníte o podložku. V takové situaci je dokonce značně vychytaný, protože vy na obrazovku vidíte, člověk proti vám ne a přesto to nevyvolává onen negativní pocit. Takže můžete dělat něco nepřátelského (například si můžete ověřovat, zda vám člověk naproti nelže), ale psychologický dojem nepřátelství to nevytváří.

Naopak, tablet má kolaborativní nádech – můžete ho položit doprostřed, malovat na něj, můžete ho podat druhému člověku jako knížku a nebo ho překlopit, čímž se obraz otočí do správné pozice. Na rozdíl od notebooku, který vytváří „izolované soukromé prostory“ a nebo desktopu, který nutí lidi „sesadit se do nefyziologicky malého prostoru“ působí tablet nenásilně a do určité míry až hravě. Pokud používáte počítač na jednání, tak si velmi rychle všimnete, že tablet všichni bez problémů přijímají, neruší a naopak evokuje dojem většího zájmu, protože připomíná poznámkový blok. Jednání s ním prostě fungují líp.

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz

Když ho používáte na prezentaci, je jeho přínos ještě větší – notebook obvykle stojí na stole před prezentační obrazovkou či plátnem a ve tmě vytváří jeho obrazovka takový tmavý „zub“. Tablet leží na stole a je „neviditelný“. Navíc nesvítí na vás ale „nahoru“, takže z vás podsvícením nevyrábí bubáka či hastrmana.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama