Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic? | Kapitola 8

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 3. 2012 03:00 233

Seznam kapitol

1. Instantní start 2. Stále online 3. Ideální pro pohyb i do postele! 4. Univerzální kancelářský stroj
5. Tablet je „bezbariérový“ 6. Adaptéry jsou pitomé, ale dají se přežít 7. Tablet je vynikající čtečka 8. Jsou tedy tablety „k ničemu“?

S výrazem nezměrného úžasu sleduji průběh čtenářské ankety, ve které si 60 % čtenářů myslí, že tablety jsou úplně na nic. Je to neznalost, provokace, nebo ignorance? Na chvíli odhlédněme od faktu, že nejznámnější tablet dělá Apple a že Apple spoustu lidí štve. Štve je ale až tolik, že jim celý promyšlený koncept tabletu přijde „k ničemu“?

Reklama

Dámy a pánové, zcela v klidu říkám, že ten, kdo si myslí, že tablet je k ničemu, je buď ryzí technofil, který opravdu potřebuje počítač k náročné tvorbě, programování, grafickému designu a jiné vysoce specializované činnosti, a nebo naopak nepotřebuje ani notebook a stačí mu desktop.

Pokud se věnujete „normální“ činnosti spojené s pobíháním po terénu, je pro vás tablet doplněný o bezdrátovou klávesnici, jako je ZAGG Mate, naprosté požehnání. Už rok s sebou vlastně nenosím laptop, ten beru jenom na několik velmi málo akcí, kde to opravdu bez něj nejde – a s každým měsícem to s tabletem jde „nějak lépe“, protože chyby v software se opravují a přibývají ty funkce, které se hodí většině uživatelů.

Stále mě štve řada věcí, jako například ignorantský přístup k podpoře USB flešek, ale když to srovnám s praktickou využitelností klasického laptopu, je tablet někde úplně jinde. V reálné praxi nepotřebujete univerzalitu notebooku, která je vykoupená velkou váhou a relativní těžkopádností systému – potřebujete zařízení maximálně odlehčené, která umí základní věci, ale umí je dělat rychle a vydrží na baterii opravdu dlouho.

Naprosto mě okouzlilo to, že přifrčím na oběd do restaurace a než mi přinesou jídlo, stihnu si na tabletu zkontrolovat poštu a omrknout nějaké oblíbené weby. S klasickým notebookem bych tak stačil nabootovat, připojit se přes 3G a svést válku s autoupdatery, které se lačně vrhnou po prvních bytech internetového připojení. (Napadlo někdy ctěné vývojáře, že uživatel chce po startu systému rychle pracovat, ne čekat, až se aktualizují updatery updaterů?) Opravdu potřebuji jenom pár desítek sekund na to, abych našel to, co potřebuji. Při poradě, když se bavíme o nějakém dokumentu, ho během pár okamžiků otevřu a můžu tablet s dokumentem podat člověku, se kterým se bavím asi tak, jako bych mu podal vytištěnou verzi.

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledky ankety stále můžete změnit v pravém sloupci

Tablety jsou praktické, jsou nesmírně praktické. Je to rozhodně formát, který s námi zůstane, protože jejich výhody jednoznačně převažují nad nevýhodami. S novými procesory a větší pamětí už dovolí běh kapku náročnějších aplikací, čímž se stanou ještě použitelnější. V mém případě rozhodně vyhrál tablet nad notebookem s tou výjimkou, kdy vyrážím „psát do terénu“ (tedy obvykle do hospody). Tam ocením nejenom podstatně lepší klávesnici, ale třeba i to, že notebook má dírku pro zámek Kensignton, kterým si můžu mašinku přikurtovat a nemusím se bát, že mi ho lapka odnese během močivé pauzy...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama