Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 3. 2012 03:00 233

Seznam kapitol

1. Instantní start 2. Stále online 3. Ideální pro pohyb i do postele! 4. Univerzální kancelářský stroj
5. Tablet je „bezbariérový“ 6. Adaptéry jsou pitomé, ale dají se přežít 7. Tablet je vynikající čtečka 8. Jsou tedy tablety „k ničemu“?

S výrazem nezměrného úžasu sleduji průběh čtenářské ankety, ve které si 60 % čtenářů myslí, že tablety jsou úplně na nic. Je to neznalost, provokace, nebo ignorance? Na chvíli odhlédněme od faktu, že nejznámnější tablet dělá Apple a že Apple spoustu lidí štve. Štve je ale až tolik, že jim celý promyšlený koncept tabletu přijde „k ničemu“?

Reklama

Celodenní výdrž

Tenhle faktor je jednou z věcí, která mě naprosto oslnila. Přes noc si tablet nabijete a s tím vydržíte v pohodě celý pracovní den, ať děláte co děláte. Když máte tablet na lenošení v posteli, stačí ho nabít klidně i jednou týdně. Nehrozí vám, že vám dojde energie uprostřed prezentace nebo divočiny, kde zrovna musíte zpracovat a odeslat mail. Pokud se vám někdy stalo, že vám „došla šťáva“ uprostřed prezentace a vy jste museli absolvovat několikaminutovou trapnou scénu s hledáním trafa a vhodné zásuvky, možná pochopíte moji obsesi „mít po ruce záložní baterku“. No – a taková záložní notebooková baterie váží zhruba to samé, co celý tablet, který žádnou výpomoc nepotřebuje. Gigantická výdrž má zároveň tu výhodu, že i když mašinka časem ztrácí výdrž, je pořád „vážně dost dobrá“, i když z devíti hodin zbylo už jenom třeba pět. Když vám ze dvou hodin na notebooku zbude jenom jedna, je to opravdu špatné.

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vždy v pohybu

Tablet mě naučil při práci chodit. Chodit po místnosti s notebookem v ruce není úplná legrace, zvlášť, když má normální harddisk, u kterého přece jenom hrozí havárie. Už fakt, že máte notebook s SSD tu situaci hodně zlepšuje, nemusíte se bát počítač naklánět, houpat s ním a vůbec dělat takové ty věci, které se v pohybu obvykle dělají. Další velmi významné plus tabletu je v tom, že s váhou je někde na polovině váhy ultrabooku, přičemž je nějak přirozenější ve stoje drže placku než notebook, u kterého máte obrazovku pod úhlem. Laborováním s mým věrným IBMkem jsem zjistil, že je ve stoje docela pohodlné vyklopit displej o 180° a držet ho za tělo – dnes ale najdete mnoho notebooků, kde takhle moc displej prostě vyklopit nejde.

Ano, samozřejmě, do postele je ideální ženská (a nebo libovolný jiný objekt vaší vášně dle ctěné libosti a preference). Jenomže po ženské (či libovolném jiném objektu vaší vášně dle ctěné libosti a preference) je druhý nejlepší postelový společník právě tablet. Hanopisci častují tablet označením „fondleslab“, což bychom mohli volně přeložit jako „placatého mazlíka“, což je ale kupodivu docela trefný popis.

Za prvé, dotykové hraní (když to funguje a design hry je na to stavěný) je vážně příjemné. Za druhé, dívat se na obrazovku, co máte u sosáku je taky nějak příjemnější, než civět do dáli (dobře, to asi souvisí s mojí mírnou krátkozrakostí). Za třetí, tablety nemají díry a větráky, takže s nimi můžete usnout v posteli bez rizika tepelného kolapsu stroje. A za čtvrté, díky možnosti měnit polohu obrazu a tu následně zamknout si můžete snadno otočit obraz o 90° a v leže na boku se dívat na obraz, který je z vašeho hlediska správně. Pustíte si filmík a při sledování můžete v klidu usnout, aniž byste museli nastavovat sleep timer na televizi. Tablet to zvládne po ukončení filmu sám. Úžasné.

Počítač „pro všechny případy“

A tím se dostáváme k dalšímu bodu: notebook, navíc se záložní baterií, je tak těžký, že se vám nebude chtít nosit každý den. Dostanete se k nějakým dvěma kilům, což stačí na to, abyste celý den litovali rozhodnutí vzít notebook s sebou. Proto ho nosíte jenom tam, kde ho opravdu budete potřebovat. Tablet s váhou půl až tři čtvrtě kila, už tak strašná pecka není a klidně si ho s sebou vezmete jen tak „pro strýčka Příhodu“. A pak se najednou začnou dít ty kouzelné věci: ačkoliv jste to netušili, musíte vyřídit nějakou složitější emailovou korespondenci – zvládnete to. Nebo náhodou potkáte někoho, komu předvedete svoji prezentaci a prodáte svůj produkt nebo službu – a zvládnete to. Pak zjistíte, že váš vlak má dvě hodiny zpoždění, ale co? Nevadí to, přečtete si zprávy a zahrajete nějakou hru. Paráda! A to jste si mysleli, že dneska vůbec počítač potřebovat nebudete!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama