Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 3. 2012 03:00 233

Seznam kapitol

1. Instantní start 2. Stále online 3. Ideální pro pohyb i do postele! 4. Univerzální kancelářský stroj
5. Tablet je „bezbariérový“ 6. Adaptéry jsou pitomé, ale dají se přežít 7. Tablet je vynikající čtečka 8. Jsou tedy tablety „k ničemu“?

S výrazem nezměrného úžasu sleduji průběh čtenářské ankety, ve které si 60 % čtenářů myslí, že tablety jsou úplně na nic. Je to neznalost, provokace, nebo ignorance? Na chvíli odhlédněme od faktu, že nejznámnější tablet dělá Apple a že Apple spoustu lidí štve. Štve je ale až tolik, že jim celý promyšlený koncept tabletu přijde „k ničemu“?

Reklama

Ano, první verze iPadu má tragicky málo paměti a první verze kancelářských aplikací byly poměrně slabé. Ale víte co? Ve spolupráci s cloudem jsou překvapivě použitelné na jednodušší práci, což je obvykle ten druh práce, co děláte na cestách. Jasně, nenahradí vám to profesionální aplikace, ale na cestách si obvykle píšete poznámky, předvádíte prezentace a hrajete si se spreadsheetem – žádné obří tabulky a složitosti, ale na jednodušší věci to stačí a jednodušších věcí je většina. 

Pro psaní je lepší pořídit si externí klávesnici, ale i s ní může být tablet menší než notebook – takový ZAGG Mate přidá iPadu jenom pár milimetrů, funguje zároveň jako ochranný dekl na obrazovku a stojánek a dekl a stojánek většinou potřebujete tak jako tak, takže to žádná ztráta není.

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kupodivu nejde o „drahou konverzi tabletu na notebook“, jak říkají zlé jazyky – v drtivé většině případů ovládáte tablet stále jenom prsty, ale když potřebujete naťukat nějaký delší text, tak tu možnost máte. Jako psavec jsem mrcha zmlsaná a kvalitní klávesnice IBM stále považuji pro rozsáhlé texty stále o několik tříd lepší, ale když už jste na tom nádraží a čekáte na ten vlak, tak vám takováhle klaviatura poslouží pro sepsání zápisu z jednání nebo podobného útvaru. 

A mimochodem – na rozdíl od Office je iWork „za pár švestek“. Jasně, stále to není open source „za nula peněz“, ale je to za relativně malý peníz rozumně funkční řešení. Ba i import z Office do toho dopadá často lépe, než import do OpenOffice.

Více i méně šikovný než smartphone

Spoustu věcí, co umí tablety, umí dnes i telefony. Telefon navíc s sebou máte úplně vždycky, takže je to praktičtější. Když se ztratíte v temném lese, je telefon s GPS ta úplně nejbáječnější věc, kterou potřebujete – a navíc se s ním líp běhá po lese, než kdybyste v obou prackách drželi tablet a hráli si s ním na volant v neviditelném autě.

Úvaha: Děsivá anketa na PCT – jsou tablety opravdu na nic?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenomže v mnoha jiných případech je tablet praktičtější, protože má velkou obrazovku – líp se na tom ukazují fotky a filmy, i prezentaci na takové obrazovce zvládnete, což na mobilu prostě nejde. Líp si na tom přečtete svůj oblíbený web a líp se na tom koneckonců i hraje. Mobil je ideální pro nenáročné každodenní užití, tablet se hodí kdykoliv, když někam jedete a mohl by se třeba hodit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama