Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi

Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 8. 2012 03:00 95

Seznam kapitol

1. Plíživý zabiják smartphone 2. Trh se mění 3. Krach obchodních modelů 4. Probuzení ze snu
5. Urychlí nástup cloudu? 6. Realita mobilních sítí... 7. ... v Banánistánu 8. Sítě nám brzdí pokrok

Všichni ví, že se na nás valí technologická změna tak obrovská, že ji lze přirovnat snad jen k příchodu PC – náhrada klasických počítačů chytrými telefony. Prodávají se po desítkách milionů, táhnou růst objemu trhu s elektronikou. Výrobci se dělí na ty, kteří je mají, a zbytek, co pláče nad ztrátami a doufá v lepší zítřky.

Reklama

Ale nevadí. Na okamžik předpokládejme, že velké firmy, zavádějící cloudové služby, budou jednat čistě v zájmu uživatele a budou důvěrné a diskrétní jako švýcarská banka. Přehlédněme třeba to, že data uložená americkými firmami podléhají Patriot Actu a pokud si americká vláda usmyslí, že představujete riziko, tak vaše data prostě dostane.

Potom narazíme „na ten druhý problém“, totiž jak se ke svému úložišti připojit a jak data do něj a z něj dostat. Dokud jste doma, je to dobré – páteřní sítě mají velkou propustnost a sehnat v civilizovanějších oblastech solidní připojení není až tak těžké. Kam vede kabel, přivede vám data kabel, domov si pokryjete wifi, která má taky slušnou propustnost. Pokud bydlíte ve větším městě, nebude problém najít ve všech možných lokalitách nějaké místní wifi sítě, ke kterým se můžete připojit. A pokud nemáte wifi síť, určitě budete mít 3G pokrytí. To sice není nejmodernější a nejrychlejší, ale stále stačí pro to, aby data spolehlivě a poměrně svižně putovala do cloudu a zpět.

Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenže nyní pozor, protože krásný koncept opět narazí na realitu. Problém je v tom, jak se mobilní operátoři chovají. Naši mobilní operátoři jsou v tomto směru velmi vypečení, protože nabízí ceny na skutečně světové úrovni (často i vyšší), přičemž pokrytí „rychlými daty“ u nás zaostává i za Rumunskem.

Prvním problémem je tu samotná rychlost. Pokrytí kvalitním 3G je mimo oblasti s hustě nasázeným obyvatelstvem tristní – a nemusíte udělat nic více, než vyjet mimo české megalopole do dědiny za kopcem. Buď máte v budovách mizerný signál a nebo se vám ještě lépe připojení přecvakne do EDGE, s nímž si užijete spoustu radostí při rychlostech kolem 100 kbps/s. Vždy, když se mi to stane, vybaví se mi vzpomínky na druhou polovinu devadesátých let, tak skvěle vyjádřenou scénou ze Simpsons, ve které Komiksák čeká, až se mu stáhne fotka.

Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi
i Zdroj: PCTuning.cz

Některé funkce smartphonu, optimalizované patrně pro případy válečných a živelných katastrof, zůstávají použitelné. Když si chvíli počkáte, odešle se a přijme mail, pokud nemá nějaké velké přílohy. Pokud jde o dokumenty, bude to kapku horší – a v případě, že potřebujete udělat něco zcela nadnormativního, jako odeslat fotky či screenshoty, tak to se pane vyplácí vydat se po budově a okolí a hledat místo, kde je lepší signál. Možná budete vlát na komíně, ale to přepnutí na 3G se skutečně vyplatí! (S trochou nadsázky se v té chvíli nachází v oblacích nejen vaše data, ale taky vy.)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama