Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi

Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 8. 2012 03:00 95

Seznam kapitol

1. Plíživý zabiják smartphone 2. Trh se mění 3. Krach obchodních modelů 4. Probuzení ze snu
5. Urychlí nástup cloudu? 6. Realita mobilních sítí... 7. ... v Banánistánu 8. Sítě nám brzdí pokrok

Všichni ví, že se na nás valí technologická změna tak obrovská, že ji lze přirovnat snad jen k příchodu PC – náhrada klasických počítačů chytrými telefony. Prodávají se po desítkách milionů, táhnou růst objemu trhu s elektronikou. Výrobci se dělí na ty, kteří je mají, a zbytek, co pláče nad ztrátami a doufá v lepší zítřky.

Reklama

Mnohem horší to bude ve chvíli, když si váš operátor vzpomene, že ani rohlík není zadarmo a že za každý bit se musí platit. Po zkušenostech z minulého týdne musím říci, že není děsivější zkušenosti, než když vám na venkově dojde FUP limit v průběhu víkendu. Cukrárna, kde mají wifi, bude zavřena až do pondělí, v hospodě mají jen pivo a zelenou a vše, co vám zbylo z luxusního 3G datového připojení od Vodafonu, je 20 kbit/s.

Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi
i Zdroj: PCTuning.cz

Musím říci, že jsem si dosud ani nedovedl představit, co v praxi znamená 20 kbit/s. V principu je to připojení tak šíleně zoufalé, že Vodafone možná dobře činil, když přemýšlel o tom, že po vyčerpání FUP vám data uřízne úplně. Byl by to milosrdný krok, něco jako když se zřítíte s letadlem, zlomíte si obě nohy a žebra a soucitný pilot vám rovnou prostřelí hlavu, než aby vás nechával trápit a umírat žízní. Protože mít 20 kbit/s je takový digitální ekvivalent umírání žízní se zlomenýma nohama.

Dává vám střídavou naději, že se na něco připojíte a získáte nějaký obsah, tato naděje ovšem opakovaně mizí. Vodafoních 20 kbit/s, rychlost, kterou historicky podehnalo snad jen pevné připojení 9600 Bd někdy z roku 1992, je totiž maximem, kterého dosáhnete - v praxi to může být i méně. Další snížení rychlosti a následující prosté lagy si browser telefonu či jiné aplikace často vyloží jako „spojení se přerušilo“ a neuvidíte lautr nic. Jednu stránku načítáte opakovaně jako v datovém pravěku analogových linek a slovy Járy Cimrmana, „chvíle očekávání následují chvíle zklamání“. Používání cloudu při takových rychlostech? Nenechte se vysmát, budete rádi, když zjistíte, kdy vám jede autobus do města (i když si myslím, že rychlejší alternativou by bylo prostě si na zastávku dojít).

Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi
i Zdroj: PCTuning.cz

Člověk by naivně předpokládal, že operátor v roce 2012 prohlásí za minimální použitelnou rychlost něco jako 128 kbit či alespoň 64 kbit, ale ono ne. Alespoň už vím, co znamená zkratka FUP: F*ck U, People!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama