Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi

Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

95

Seznam kapitol

1. Plíživý zabiják smartphone 2. Trh se mění 3. Krach obchodních modelů 4. Probuzení ze snu
5. Urychlí nástup cloudu? 6. Realita mobilních sítí... 7. ... v Banánistánu 8. Sítě nám brzdí pokrok

Všichni ví, že se na nás valí technologická změna tak obrovská, že ji lze přirovnat snad jen k příchodu PC – náhrada klasických počítačů chytrými telefony. Prodávají se po desítkách milionů, táhnou růst objemu trhu s elektronikou. Výrobci se dělí na ty, kteří je mají, a zbytek, co pláče nad ztrátami a doufá v lepší zítřky.

Reklama

Nejde jen o to, že rychlost po dosažení FUP klesne asi dva stupně pod hranici minimální použitelnosti, čímž se od cloudu odříznete skoro stejně dokonale, jako by vám mobil ukradli. Jde o to, že limity FUP jsou v našich končinách zoufale nízké a peněz za to operátoři chtějí neuvěřitelně mnoho. Je možné, že se operátoři ve skutečnosti děsí toho, že by lidé začali používat Skype a podobné technologie místo našeho masivně předraženého volání (málokde ve světě zjistíte, že místní hovor vám operátor prodá za cenu mezinárodního).

Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi
i Zdroj: PCTuning.cz

I mé zkušenosti s tradičním Telecomem jsou podobné: V živé paměti mám debatu, kterou jsem svedl před mnoha lety s operátorem Telecomu, v níž jsem se domáhal kvalitního a stabilního datového přenosu na své pevné lince, který mi pokazil jakýsi agregátor komprimující více hlasových přenosů do jednoho aluminiového drátu. Operátor mi sdělil, že je sice smutné, že za linku s agregací bez možnosti přenášet data platím to samé jako ten, kdo ji má bez agregace, ale prioritou firmy je hlasová telefonie a nic s tím dělat nebudou.

Úvaha: Jak nám operátoři přibili cloud zpátky k zemi
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes bychom mohli říci, že jediné, co opravdu zásadně brzdí mobilní revoluci a příchod cloudu, je ignorantský přístup operátorů, kteří si myslí, že 150 MB dat měsíčně je smysl dávající limit a že EDGE je docela použitelná technologie vhodná pro rok 2012. Že 600 MB je docela nóbl a že 3 GB musí stačit každému. Je to absurdní, samozřejmě, ale naše trojhlavá operátorská žába sedí na prameni a škrtí použitelnost mobilních internetových technologií na samou mez proto, že prostě může. A bude to dělat do doby, než ji z toho pramene někdo neskopne, protože jinak nemají důvod evidovat, že jsme už v jiném století. Do té doby nám nezbývá nic jiného, než přebíhat mezi podniky s wifi připojením a škemrat o hesla, protože jen se znalostí kouzelného wifi hesla smartphone ožije a bude dělat věci, které mimo dosah slušného připojení prostě dělat nejde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama