Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?

Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 7. 2010 03:00 48

Seznam kapitol

1. Jaký počítač vlastně potřenbujeme? 2. Dobré nápady, špatné provedení 3. Co je prohnilého ve státě eInkovém? 4. Prušvihy a další průšvihy 5. Sní eBooky o elektronických písmenkách?

Technologické dějiny jsou plné zařízení, která vypadají na první pohled dobře a smysluplně, ve skutečnosti jsou ale stíhané pozoruhodnou smůlou. Zdá se, že by je uživatelé měli chtít, ale zařízení se ne a ne ujmout. S nepravidelnou variací se objevují nové a lehce upravené verze podobných věciček, protože je očividné, že by měly být praktické.

Reklama

Povedenější typy, jako kapesní počítače Psion, sice nabízely spolehlivost a rychlost, ale byly svou koncepcí tak vzdáleny od zbytku světa, že jste nezdravě mnoho času strávili konverzemi dat – a sehnat k nim jakékoliv rozšíření bylo jednoduše šílené. Jednotlivé řady Psionů se od sebe také navzájem zdravě lišily natolik, že nový počítač znamenal opakovaný nákup jak software, tak hardwarových doplňků. Jinými slovy, do příchodů moderních smartphonů bylo vlastnictví kapesního počítače velmi nákladné a velmi problematické hobby. Kapesní počítač stál prakticky bez výjimek něco přes dvacet tisíc, nebyla k tomu čeština, potřebovali jste speciální kabely, propojovací software pro PC (který neběžel na všech Windows a někdy neběžel z nepochopitelných důvodů vůbec), nemohli jste sehnat konverzní aplikaci pro Office a pokud ano, nekonvertovala úplně dobře. 

Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?
i Zdroj: PCTuning.cz


Psion Revo Plus - luxusní kapesní počítač let devadesátých

Přesto, teoreticky, je kapesní počítač super – má instant on, klasický „outlookovský“ balíček kontaktů, plánovacího kalendáře, úkolovníku a poznámek – a pokud cestujete, co je lepšího, než si pročíst zprávu na cestách? Každý, kdo kdy pracovně cestoval déle než tři hodiny ví, jak je ohromně efektivní nechat práci na nudné chvíle, které stejně nemůžete strávit nijak příjemně. Tak v čem je problém? Proč trvalo skoro třicet let, než se objevily opravdu použitelné kapesní počítače? Podle mého názoru je odpověď možná v tom, že zde existovaly dvě skupiny zájemců s dosti protichůdnými požadavky: Profesionálové, kteří chtěli „jenom zmenšené PC“ a byli ochotni za ně zaplatit majlant a potom smrtelníci, kteří chtěli kapesní počítač, ale tak, aby byl hlavně levný.

Vzhledem k neustálé honičce mezi hardware a požadavky jejich soudobých Windows se podařilo dosáhnout stavu „levný, ale plně PC kompatibilní přenosný stroj“ v podstatě až u netbooků. Po většinu existence kapesních počítačů ale prostě nebyl dostatečný výkon a paměť, aby na kapesním stroji mohl fungovat nějaký pořádný operační systém – opravdu silné kapesní počítače jsou s námi ani ne deset let. Během té doby se ovšem také rozšířily mobilní sítě a bylo tedy více než logické takovou mašinku zkřížit s mobilem, čímž kategorie „kapesní počítač“ v podstatě zanikla jako taková. 

Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?
i Zdroj: PCTuning.cz


Jornada 720 v kolébce - ještě luxusnější kapesní počítač let devadesátých

Stroje, jako byla Jornada 720 s připojením nanejvýš modemem, už nikdy nevzniknou. Pokud to bude kapesní, bude to mít datové připojení – cena komunikačního modulu je tak nízká a jeho přidaná hodnota pro uživatele tak vysoká, že jednoduše nedává smysl vytvářet specializované zařízení bez něj. Je docela možné, že něco takového potká i moderní elektronické knihy. Přestože se v poslední době objevují elektronické knihy hojně, jsou podle mého mínění na nejlepší cestě k zániku své kategorie. Opakovaně selhávaly ve své základní roli: Nabídnout pohodlné a levné zařízení, které vám dovolí čtení knížek. Teorie říká, že čtečka by měla být velká, levná, měla by mít obrovskou výdrž na baterii, mělo by se z ní vážně snadno číst a přitom by měla být udělaná tak, aby se snadno přenášela / převážela.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama