Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?

Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 7. 2010 03:00 48

Seznam kapitol

1. Jaký počítač vlastně potřenbujeme? 2. Dobré nápady, špatné provedení 3. Co je prohnilého ve státě eInkovém? 4. Prušvihy a další průšvihy 5. Sní eBooky o elektronických písmenkách?

Technologické dějiny jsou plné zařízení, která vypadají na první pohled dobře a smysluplně, ve skutečnosti jsou ale stíhané pozoruhodnou smůlou. Zdá se, že by je uživatelé měli chtít, ale zařízení se ne a ne ujmout. S nepravidelnou variací se objevují nové a lehce upravené verze podobných věciček, protože je očividné, že by měly být praktické.

Reklama

Současná praxe vypadá poněkud jinak, tak si to rozeberme bod po bodu

Čtečky jsou stále velice drahé. Je neuvěřitelný problém sehnat jakoukoliv čtečku pod pět tisíc korun – a to nezávisle na značce, mechanickém provedení, podpoře formátů a nebo firmware. A pět tisíc je vážně hodně, za ty peníze už můžete mít jednodušší smartphone a nebo netbook.

Eink není tak úžasně čitelný, jak se o něm říká. Na roadmapách se s einkem za nějakých deset let už nepočítá – a to přesto, že se už brzy objeví i v barevném provedení. Důvod? Eink má překvapivě nízký kontrast – udává se pouze 1:10 a skutečně, v praxi vypadá jako šedivý tisk na nekvalitním recyklovaném papíru. Navíc při změně zobrazovaného textu vznikají na obrazovce poměrně patrné duchy. „Zlepšení“ kontrastu einku o 20%, které přináší nová generace, je zlepšením dost hrozného na o něco méně hrozné.

Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?
i Zdroj: PCTuning.cz

Eink nedovoluje ani rozumné zobrazení fotografií, ani videa. Parametry einku se sice zlepšují, ale je to spíš zlepšování na úrovni tiskových zpráv a prototypů. Současný epapír je jednoduše úplně nepoužitelný pro video a fotky na něm vypadají jako by je někdo tisk na jehličkové tiskárně v režimu Draft. Obří kvalitativní skoky během pár měsíců nečekám, spíš jsem zvědavý, jak vedle něj budou vypadat transreflexivní displeje. Pamatujte: Výhoda epapíru spočívá v tom, že dokáže udržovat už zobrazené prakticky bez jakýchkoliv dalších energetických výdajů. Tato technologie nikdy NEBYLA navržena tak, aby dovolila rychlé změny obrazu, to je požadavek, který jde svou logikou proti jeho hlavní výhodě! Je jednodušší vyměnit zobrazovací technologii, než, jak říkávali naši prarodiče, „učit kozu lítat“. I když se to povede, vlaštovka z ní nikdy nebude…

Eink není tak vhodný na čtení na slunci, jak se říká. Posloucháte neustále legendy o tom, jak úžasný je eink v plném slunečním světle? Za prvé, epapír se vždy leskne, koneckonců je na něm plastová vrstva. Toho se jednoduše zbavit nelze, odlesk na něm bude vždy. Pokud je na něm ještě dotyková a nebo dodatečná ochranná vrstva, je to ještě horší. Eink navíc na přímém slunečním světle není stabilní a bledne – nevím čím to je, možná se vlivem zahřívání ztrácí elektrostatický náboj, který udržuje inkoust na svém místě. Zobrazíte si stránku – a po pár minutách je jasně vidět, že kontrast celých oblastí slábne.

Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?
i Zdroj: PCTuning.cz

V pološeru a nebo ve tmě je eink podstatně horší, než klasické LCD. Drobné výhody, které má eink oproti LCD v čitelnosti na slunci (tam je opravdu lepší), naprosto ztrácí v pološeru a ve tmě. V takové situaci se prostě neobejdete bez přisvícení. Nemusíte být profesionální akrobat, abyste dokázali zaujmout polohu, ve které dokážete sedět / ležet tak, aby se epapír dal dobře číst a osvětlení (hlavě bodové osvětlení) vám přitom neházelo prasátka do očí. Opravdu nemusíte, ale pomáhá to – na nějaké převalování v posteli zapomeňte. Zůstanete v jedné z mála pozic, kde čtení není vyloženě nepříjemné – zatímco u LCD s podsvícením si klidně zhasnete lampičku, ztlumíte si podsvícení a čtení je super.

Čtečky jsou úděsně pomalé. Nevím, čím to přesně je, ale všechny čtečky, které jsem dostal do rukou, byly buď líné a nebo opravdu děsně líné. Přijde vám čekání několik vteřin na reakci zařízení jako akceptovatelné? Mě dnes už ne – a i já sám měl někdy dojem, že se čtečka jednoduše zasekla ve chvíli, kdy otevírala knížky z paměťové karty a nebo ukládala poznámky, což mohlo trvat taky třeba minutu. Lenost zařízení lze se zaťatými zuby přežít, pokud chcete opravdu jenom číst a vše, co děláte, je listování o stránku dozadu a nebo dopředu. Tvorba anotací, procházení náhledy knížek a podobně je na současné generaci čteček opravdu, ale opravdu pomalé.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama