Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?

Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 7. 2010 03:00 48

Seznam kapitol

1. Jaký počítač vlastně potřenbujeme? 2. Dobré nápady, špatné provedení 3. Co je prohnilého ve státě eInkovém? 4. Prušvihy a další průšvihy 5. Sní eBooky o elektronických písmenkách?

Technologické dějiny jsou plné zařízení, která vypadají na první pohled dobře a smysluplně, ve skutečnosti jsou ale stíhané pozoruhodnou smůlou. Zdá se, že by je uživatelé měli chtít, ale zařízení se ne a ne ujmout. S nepravidelnou variací se objevují nové a lehce upravené verze podobných věciček, protože je očividné, že by měly být praktické.

Reklama

Nejhůře dopadnou ty firmy, které sázely na velmi drahé čtečky – a první obětí je podle všeho iRex, který už je buď na pokraji bankrotu a nebo bankrotuje. Nedivím se – koupit si čtečku za více než 20.000 Kč? Pozor, ne počítač, ale dedikovanou čtečku, o které navíc recenzenti tvrdí, že má jedno z nejhorších a nejnepraktičtějších ovládání. Dovedu pochopit, že dáte dvacet tisíc za notebook a nebo tablet – ale za jednoúčelovou čtečku, která navíc vyžaduje konverzi dokumentů? Přestože se iRex pokusil zachránit menším modelem za „pouze“ 400 USD, je to dnes zkrátka zcela neakceptovatelná cena a vážně bych se divil, kdyby si to někdo za ty peníze koupil. Jiné problémy tak snadno řešitelné nejsou a nebudou, jako je pomalá latence displejů a jejich nízký kontrast ve srovnání s moderními LCD. Zde se počítá časem s OLED nebo transreflexivními displeji a nebo s něčím úplně novým.

Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?
i Zdroj: PCTuning.cz


Předražený iRex

Epapír, tak, jak je navržen dnes, má zcela jiné výhody – dovoluje zobrazovat text i bez napájení, což typicky není to, co dělá čtečka. Čtečka při zobrazování stále jede, musí rychle reagovat na pokyny a dělat další věci, jako například přelévat PDF na pozadí tak, aby byla schopna rychle zobrazit další stránku. Epapír je super na nějakou reklamní tabuli a nebo digitální nástěnku, kam se několikrát za den nahrají zprávy, text tam bude stále zobrazený a jinak to zařízení bude vypnuté – ale tahle čtečku vážně nepoužíváte. Nejzávažnější otázkou je, zda je dedikovaná čtečka skutečně smysluplná.

Jaký je rozdíl mezi víceúčelovým iPadem, netbookem s SSD diskem a čtečkou? S výjimkou software je malý – všechno to má displej, procesor, paměť a SSD úložiště pro operační systém a data. Wifi a 3G modem můžete používat jednoúčelově, jak to udělal Amazon a Sony, ale proč? Pokud čtečka dokáže zobrazit EPUB/PDF, dokáže zobrazit i HTML a lze na něm mít univerzální browser. Proč dělat speciální firmware pro čtečky, když můžete vzít třeba Android a čtení knížek na něm udělat coby aplikaci? Speciální uzamčené zařízení, které dovoluje jenom čtení, by mělo smysl v případě, že je budete dostávat zadarmo s nějakým závazkem na placení paušálu do půjčovny / prodejny elektronických knížek. 

Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přestože se Amazon a Barnes & Noble pustili do cenové války o čtečky, nebude se jim chtít jít s cenou na nulu, zvláště když dělají čtecí aplikace i pro jiná zařízení, jako je iPad a nebo Android. Že by Apple dával iPad zadarmo – tak to nepochybně nehrozí. Dotovat hardware dává smysl jenom tehdy, pokud zákazníci nemají jinou volbu – jako například u herních konzolí. Tam výrobce / majitel licence dotuje hardware a ukousne si kousek z peněz za každou prodanou hru. Pokud poskytne prodejce elektronických knih aplikaci na čtení knih zadarmo, nedává smysl, aby se staral ještě o vývoj čtecího hardware, je levnější a jednodušší to nechat na někom jiném. 

Výrobci hardware ale nemají zájem dělat zamčená zařízení, která jejich čtečky handicapují oproti výrobkům konkurence. Všimli jste si, že různé ochrany a uzamčení zařízení tlačí hlavně firmy spojené s mediálními společnostmi, zatímco „čistí výrobci hardware“ se snaží nabízet zařízení co nejvíce odemčená? Když se dívám na Sony PRS-900 s jejím jednoúčelovým bezdrátovým modemem, který bude fungovat jenom v USA a to do chvíle, než lidi ze Sony zjistí, že to byl ale blbý nápad a svůj shop zavřou, mám pocit, že vidím ploužícího se ke zkáze odsouzeného stegosaura, který už v podstatě vyhynul, jenom si to ještě nestačil uvědomit. 

Úvaha – Jsou elektronické knihy na vymření?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ať se dívám na čtečky z libovolného úhlu, mám dojem, že jejich dny jsou sečteny. I kdyby se ceny propadly pod 100 USD, nemá valný smysl vyvíjet zařízení určené jenom pro čtení knížek, snad s výjimkou těch opravdu, opravdu levných kusů, které ale nebudou ani moc veliké, ani moc chytré. Jakákoliv lepší čtečka se bude od netbooku / tabletu lišit jenom přítomností komunikačního modulu a softwarem, takže tam nebude ani veliký rozdíl v ceně. Ano, rozdíl mezi Android / Chrome tabletem a čtečkou bude malý, ale rozdíl v užitné hodnotě naopak propastný. Je tak tedy možné, že už velice brzy čtečky nahradí Android / Chrome zařízení, které mimo browseru budou mít nějakou offline aplikaci na čtení knížek. Vždyť nic víc není vůbec potřeba!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama