Úvaha: Mají e-inkové čtečky knih vůbec šanci na přežití?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Mají e-inkové čtečky knih vůbec šanci na přežití?

Úvaha: Mají e-inkové čtečky knih vůbec šanci na přežití? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 7. 2012 03:00 75

Seznam kapitol

1. Jen pozitiva? 2. Praktické postřehy I. 3. Praktické postřehy II. 4. Konkurenti Kindlu
5. Navrhujeme ideální čtečku 6. Čtečka nebo tablet? 7. Vyhynou čtečky?

Mám rád svoji klasickou knihovnu plnou knih a časopisů. Alespoň tedy ve chvílích, kdy převážně spočívá na policích a nemusím ji tahat sem a tam. Při stěhování nebo přerovnávání ji rád nemám ani v nejmenším, protože je náhle větší a těžší, než by se mi líbilo. V takových chvílích přemýšlím, že ji změním na digitální...

Reklama

Podstatně dražší Nook Simple Touch with GlowLight vypadá hůře než Kindle, je takový kulatý, pogumovaný a má zvláštní tuhá tlačítka pod gumovým okrajem. To až tak nevadí, protože při ovládání využíváte spíš pohodlnou dotykovou obrazovku. Hlavně má ale neuvěřitelně praktické podsvícení GlowLight. Není to nic jiného, než baterie bílých diod pod horním okrajem obrazovky, ale funguje to perfektně – v šeru se už nemusíte kroutit jako slunečnice za světlem, zmáčknete a podržíte hlavní tlačítko, GlowLight se rozsvítí a můžete pohodlně číst. Člověk se až diví, proč tuhle funkci ostatní čtečky nemají!

Úvaha: Mají e-inkové čtečky knih vůbec šanci na přežití?
i Zdroj: PCTuning.cz

Opravdu nemusíte sami čtečku už vlastnit, aby vám bylo jasné, že všude světlo není a mít možnost si obrazovku podsvítit je bez diskuse výhodná. Obrazovka bez možnosti podsvícení je u ostatních typů docela velká nevýhoda a do značné míry srovnává atraktivitu tohoto poměrně jednoduchého typu s vyspělejšími modely. Ano, můžete si pořídit „kapesní lampičku“ pro nepodsvícenou čtečku, ale budete u toho vypadat stejně ufonsky jako lidé, kteří si podobnou „anténu“ pořizovali pro nepodsvícený GameBoy. Chybějící podsvícení nikdy nebylo, není a nebude výhodou!

Výhoda obou PocketBooků, menšího modelu Touch a většího modelu PRO, nespočívá ani tak v kvalitě hardware (to je ve srovnání s Nookem a zvláště Kindlem bídné, bakelitové a velmi levně působící!) a taky ne v ceně (jde o nejdražší modely). Výhoda není ani v kvalitě software – boot je pomalý a u 9,7“ PRO modelu dokonce zoufale pomalý. PRO model je jediný, který zapnete a on suše oznámí, že „načítá knihu“ a načítá a načítá a načítá. Je vidět, že zatímco Amazon věnoval pozornost použitelnosti čtečky a rychlému startu – v knize jste v podstatě okamžitě, tak autoři PocketBooků někde sesbírali zajímavý freeware a poslepovali čtečku z něj.

Úvaha: Mají e-inkové čtečky knih vůbec šanci na přežití?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek je tedy pomalý a divný (v případě PRO modelu je pozorovatelně podivnější a pomalejší než u modelu Touch), ale taky je otevřený a nabízí flexibilitu. Tam, kde se u Kindle a Nooku neobejdete s dvojí konverzí DOC –> HTML –> EPUB, PRC či AZW, tam u PocketBooků prostě nasypete do zařízení knihovnu dokumentů ve formátu DOC. Jednoduché, rychlé, efektivní a s výborným výsledkem. Oba PocketBooky taky mají mikroSD slot, což dovoluje snadno dostat dokumenty na cestách do čtečky i přes počítač „hostující strany“ a nebo mít několik karet a několik „knihoven“ s dokumenty. PocketBook Touch je tedy z pragmatického hlediska nejlepší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama