Úvaha: Naše skvělá elektronika se kazí. A není to náhoda!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Naše skvělá elektronika se kazí. A není to náhoda!

Úvaha: Naše skvělá elektronika se kazí. A není to náhoda! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 8. 2011 03:00 199

Seznam kapitol

1. O principu kurvítka 2. Nejsou to mýty 3. Kurvítka drží ekonomiku 4. Můžeme si za to sami 5. Hlavně nenápadně 6. Století pokroku

Jedním z krásných českých pojmů je „kurvítko“. Jeho krásná charakteristika je popsána procedurálně tak, že „pokud rozeberete přístroj a opět ho složíte do funkčního stavu, zůstane vám zbytečná součástka. Ta nemá žádný jiný smysl, než zajistit, že stroj selže čtrnáct dní po záruční lhůtě“. A to je „kurvítko“.

Reklama

Pak existují případy sporné. Kupříkladu o RRoD (Red Ring of Death) u Xboxu 360 zlí jazykové tvrdí, že šlo o předem kalkulované přehřívání, které mělo konzoli umrtvit až po záruční době, ale nepočítalo se s tím, že lidi budou hrát tak náruživě a tak dlouho. No, když jsem viděl Xbox 360 poprvé rozebraný, zkoumal jsem návrh chlazení, který trochu připomínal proudový motor typu ramjet a nebylo mi jasné, jak může být takové chlazení tiché a efektivní, když vzduch nejprve stlačí, zrychlí a pak ho nechá expandovat (což se u těch ramjetů používá proto, aby se vzduch zahřál na teplotu zážehu paliva). A opravdu – nebylo to ani tiché, ani efektivní. Ale vizuálně to bylo moc hezké. Kdo ví, možná nešlo o kurvítko, jenom to navrhoval inženýr s ambicemi v oblasti letectví a kosmonautiky.

Úvaha: Naše skvělá elektronika se kazí. A není to náhoda!
i Zdroj: PCTuning.cz

Na existenci kurvítek, které mají zařídit, aby vám věc nefungovala přehnaně dlouho, ale rozhodně věřím. Nejprve mi přišlo divné, že během roku mi umřely tři fotoaparády Sony DSC T1 a na tu samou závadu: Fotky začaly „ukazovat duchy“, až reálný obraz zmizel nadobro a zbyly po něm jenom hnědé fleky. Chvíli to bylo vtipné, přítelkyně se týden bavila focením „duchovního světa“, ale pak se domáhala opravy. Jenže pozáruční oprava (ba už jen ohledání přístroje!) přijde často na tolik, že raději půjdete do nového přístroje s novým kurvítkem. A tato katastrofa potkala nejprve její foťák, pak foťák rodičů a pak můj. Vše po záruce, všechny symptomy elektronického kómatu přecházejícího ve smrt vypadaly stejně. U jednoho kusu to může být náhoda – ale u tří?

Úvaha: Naše skvělá elektronika se kazí. A není to náhoda!
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobné bizarní nefunkčnosti se objevují u přenosných zařízení často – lidi s nimi klepou, mrazí je, přehřívají, ne nadarmo se taková věc často nachází za mezí funkčních parametrů. Před lety mi na první přednášce, na kterou jsem kráčel lednovým ránem, odmítal nastartovat notebook, protože měl příliš vymrazený harddisk a vzpamatoval se až po patnáctiminutové aklimatizaci. Dá se tedy pochopit, že telefony a mobily chcípou jako na běžícím pásu, i když jindy naopak vykazují pozoruhodnou odolnost (jako u toho pána, kterému vypadl iPhone při parašutismu a přes několik tisíc metrů trvající pád a roztříštění displeje se stále pokoušel fungovat). Jenže dost často pojdou věci, které by pojít neměly, protože se k nim chováte slušně, není na nich žádné poškození, nic jste na tom netaktovali, žádné podivné firmwary nenahrávali a i váš pes za to nemůže, protože je s manželkou už týden na dovolené. Včera věc fungovala a dnes je úplně mrtvá. Předmět nereaguje, nelze ho vyresetovat a ani „factory reset“ nezabírá. „Tiše zemřel ve spánku.“ Ano, dobře, milosrdný osud, ale vždyť mu byly jen tři roky!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama