Úvaha: Naše skvělá elektronika se kazí. A není to náhoda!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Naše skvělá elektronika se kazí. A není to náhoda!

Úvaha: Naše skvělá elektronika se kazí. A není to náhoda! | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 8. 2011 03:00 199

Seznam kapitol

1. O principu kurvítka 2. Nejsou to mýty 3. Kurvítka drží ekonomiku 4. Můžeme si za to sami 5. Hlavně nenápadně 6. Století pokroku

Jedním z krásných českých pojmů je „kurvítko“. Jeho krásná charakteristika je popsána procedurálně tak, že „pokud rozeberete přístroj a opět ho složíte do funkčního stavu, zůstane vám zbytečná součástka. Ta nemá žádný jiný smysl, než zajistit, že stroj selže čtrnáct dní po záruční lhůtě“. A to je „kurvítko“.

Reklama

Někdy si šikovný našinec může odkurvit zakurvítkovaný přístroj – dotaktuje si podtaktovaný procesor, odemkne si zablokovaná jádra v procesoru a pipeliny v grafice. Ale to je spíše výjimka. Dnešním standardem jsou přístroje, které „fungují na hranici použitelnosti“ a obsahují dlouhé řady neopravitelných komponent. A objevují se všude, úplně všude – nejde ani zdaleka jenom o počítačovou techniku nebo herní konzole, ale i o poměrně jednoduché spotřebiče, jako je vysavač. Stačí, aby v něm byl „neopravitelný konstrukční prvek“, který se snadno rozbije – a je hotovo.

Úvaha: Naše skvělá elektronika se kazí. A není to náhoda!
i Zdroj: PCTuning.cz

Vždy jsem považoval staré vysavače a fény ze šedesátých let za hluboké retro, ale fungují. Mechanická pračka ze třicátých let taky funguje. Moje pračka z prvního desetiletí jednadvacátého století se tváří, že brzy chcípne, protože začíná inteligentně rezavět jako na potvoru hnedka vedle pantu, který drží dvířka. Už jsem ji jednou oškrabal, odrezil a přetřel, ale proces pokračuje. Bude tedy patrně následovat rozebrání a hledání kurvítka, které plech přesně v onom místě zavhlčuje směsí vody a pracího prášku, aby to tam dobře rezavělo – někde tam prostě bude.

Vrcholem mého zděšení pak bylo, když jsem objevil zbraň, která také obsahuje kurvítko. Jde o taktickou tužku, která by měla vydržet silové zacházení, jako kupříkladu bodání do feťáka, který se vás pokouší okrást. Když jsem pročítal recenze na danou tužku, byl jsem velmi překvapen nemilým hodnocením uživatelů, které obsahovalo konstatování, že by vám tato tužka z megatlusté vrstvy tvrzeného hliníku (který se používá jako pancéřování transportérů M113) neměla upadnout na zem. Víčko totiž na místě drží prstenec z plastu, který po dopadu na zem z výše nad jeden metr rád praská a víčko pak nedrží. To z ní činí zbraň na nula až jedno použití, protože pád takové věci na zem je v případě nějakého konfliktu docela pravděpodobný.

Výborně! Kurvítka jsou všude, opravdu úplně všude.

Úvaha: Naše skvělá elektronika se kazí. A není to náhoda!
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec jenom doufám, že se kurvítka nemontují alespoň do kosmických sond a podobných zařízení. V Pioneerech a Voyagerech podle všeho nebyly a Opportunity na Marsu taky překonala padesátinásobek očekávané pojezdové vzdálenosti a zatím funguje. Takže když se chce, může naše civilizace vyrobit opravdu spolehlivý a slušně fungující kus hardware!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama