Úvaha: (Nejen) technologie nás ženou do totality
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: (Nejen) technologie nás ženou do totality

Úvaha: (Nejen) technologie nás ženou do totality | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 4. 2012 03:00 60

Seznam kapitol

1. Jako lumíci 2. Věčně bdící oko kybernetického Bratra 3. Svět „1984“ je tady, jenom je barevnější 4. Ideologie se mění
5. Digitální aktivismus, přečin, zločin, špionáž 6. Roboti ve válce 7. Máme naději? 8. Zautomatizovat!

Jedno tvrzení říká, že každá technologie, která může být zneužita, taky zneužita bude. Scifi dystopie jsou v mnohem prorocké – v roce 1907 napsal H. G. Wells „Válku ve vzduchu“, která se za deset let stala surovou realitou. Z jakéhosi důvodu se ale zdá, že nejsme schopni sejít z cesty, kterou před nás podobní autoři s předstihem kreslí.

Reklama

Je vlastně jedno, co tvrdí „zrovna vládnoucí elita“ - každá považuje za dobré něco jiného. Pokud se ale vydá cestou cenzury, potlačuje svobodu myšlení a vyjadřování, což je naprosto stejně špatně. Někdo bude bojovat za homosexuální manželství, někdo proti nim. Dokud se obě strany můžou vyjadřovat svobodně, je to dobré. V okamžiku, kdy zvítězí jedna strana a oponující názor prohlásí za tabu, jsme v maléru. Živě si pamatuji ohromující internetovou diskusi v devadesátých letech, kdy se na fóru bavili pedofilové o vztahu jejich deviace a násilí na dětech, přičemž se shodli, že „sice mají erotické představy o tom, že je svede jejich desetiletá neteř, ale tomu hajzlovi, co dětem ubližuje, by nejradši utrhli hlavu“. Byl to ohromující otevřený náhled do uvažování někoho, kdo je dnes veřejným nepřítelem číslo jedna a díky tažení cenzury a policie zmizel v ilegalitě. Dnes už pedofilové na internetu veřejně nediskutují, protože to je pro ně nebezpečné.

A obecná populace o nich ví jenom to, co Strana a Vláda chce, aby o nich populace věděla.

Úvaha: (Nejen) technologie nás ženou do totality
i Zdroj: PCTuning.cz

zdroj: bloomberg.com

To samé se děje „radikálům“ - Strana a Vláda nás chrání před jejich názory, protože jejich názory by nám mohly ublížit. Proto je potřeba, abyste si nesměli přečíst Main Kampf a nebo The Turners Diares sami, musíte k tomu mít „komentář, abyste je správně pochopili“. Samozřejmě, je to neproduktivní, protože ta díla nejsou tak zajímavá, jak vypadají jenom proto, že je Strana a Vláda nesnáší. Pan Hitler neudělal nic jiného, než předem napsal, co hodlá provést s Evropou a jejím obyvatelstvem, jenom je u toho šíleně nudný a jeho sloh je sladkobolně překombinovaný. U The Turner Diares je zase poznat, kdy autorovi došly prášky na hlavu a definitivně mu přeskočilo, protože v poslední kapitole v jakémsi rauši představuje „budoucí bílou kulturu“, jejímž členem se smíte stát jako Árijec jenom tehdy, když „přinesete čerstvě uříznutou negerskou hlavu“ a pokud s tímto uspořádáním nesouhlasíte, pořeší to „den oprátky“, kdy skončíte na kandelábru. Proč tohle cenzurovat? Naopak by si to mělo přečíst co nejvíce lidí, aby věděli, o co tu doopravdy jde. To samé platí u islámských radikálů a podobně. Je dobré si přečíst, co si tihle lidé nezastřeně myslí a nehnat je do doublethinku, kdy na jedné straně vystupují jako „moderátoři problémů s muslimskou komunitou“ a na druhé straně tu samou komunitu připravují na džihád.

Úvaha: (Nejen) technologie nás ženou do totality
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologiím je ideologický obsah lhostejný, jakmile jsou jednou implementované, může si na té samé technologii jeden režim cenzurovat jedny myšlenky a jiný zase odlišné myšlenky. Buď jak buď, je to stejně špatné. Dobrá orwellovská společnost navíc nikdy otevřeně neříká, co doopravdy cenzuruje: Teorie „nového jazyka“ (newspeaku) říká, že je lepší odstranit slovo jako takové, aby v jazyce vůbec chybělo – pak o něm není možné mluvit a přemýšlet. Nejlepší metoda, jak zajistit, aby slovo chybělo, je ho prostě odfiltrovat, ne diskutovat o tom, co filtrujete. Po aplikaci filtrů se tedy jenom můžete dohadovat, co režim vlastně cenzuruje, protože pokud je chytrý, tak vám o tom rozhodně nepoví.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama