Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 6. 2010 03:00 107

Seznam kapitol

1. Recenzovat není tak jednoduché 2. Jablko proti jablku 3. Tablet není notebook bez klávesnice 4. Počítač proti člověku
5. Nic není dokonalé 6. Hrajeme jinak, zajímavě 7. Pár slov závěrem

Nový tablet z dílen Apple vyvolává spousty kontroverzních reakcí. Někdo ho miluje, někdo nesnáší a zatím málokdo si ho mohl u nás opravdu vyzkoušet. Největší chybou je ale iPad přirovnávat k běžnému počítači a ještě ho navíc s ním srovnávat po hardwarové stránce. Pojďme se zamyslet nad tím, proč tomu asi tak je.

Reklama

Pokud iPad vytlačí jiné produkty Apple, není to nijak jiné, než když Macintosh vytlačil Apple II. Je to řízená evoluce a Apple je známý tím, že je navyklý řídit vlastní evoluci. Nereaguje, naopak diktuje trendy, neboť, jak jsem už psal dříve, Steve je přesvědčený o tom, že lidi neví, jaké inovace by měly přijít – chtějí jenom to, co už mají, ale levnější a výkonnější. Radikální změna se jim musí vnutit, tak řečeno, i proti jejich vůli. Nevím, co přesně Steve či Apple redakci The Registeru udělal, ale asi je nepozval na nějaké jablečné orgie, jinak si to nedovedu vyložit. Nebo je to zásadní neochota přiznat, že byli ve svých odhadech úplně mimo. To ale není žádná hanba, je běžné, že se ve svých odhadech totálně ustřelí i velmi dobře platící analytici, kteří mají radit investorům, ne žurnalisté, vydělávající si v potu tváře na činži.

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravdou totiž je, že iPad není zvětšený iPhone, ne tedy úplně. Obsahuje celou řadu zajímavých konceptů, které vám uniknou ve chvíli, když srovnáváte toto zařízení s ostatními jenom podle tabulek. Zkritizovat je možné úplně všechno, stačí si jenom vybrat vhodný úhel pohledu – a nemusíte vůbec lhát, prostě jenom vyjmenujete ta fakta, která podporují vaše tvrzení a vynecháte ta jiná.

Příklad

Časopis „Das Auto Über Alles“ recenzuje kolo: Je to jenom pro jednoho, vyžaduje to strašnou námahu, nikam s tím nedojedete, nic pořádného na to nenaložíte, nic vás nechrání před deštěm, je to nepohodlné, jste ve velkém ohrožení nejen ze strany ostatních účastníků provozu, ale taky své nešikovnosti. Kolo je navíc naprosto nevhodné pro rodiny, protože vozit na něm tři lidi je totální hazard. 
Závěr: Kolo je k ničemu.

Časopis „Šlapáním ke zdraví“ naopak recenzuje automobil: Je strašně drahý, abyste ho mohli řídit, potřebujete nejenom licenci, ale i pravidelné kontroly a poplatky. Konzumuje to benzín, který stojí peníze a navíc zplodiny produkující skleníkový efekt. Nemůžete s tím jezdit kde chcete, jenom po vyhrazených komunikacích. Strašně špatně se s ním parkuje, takže to je úplně nevhodné do měst, kde je v centru málo místa. Za cenu jednoho auta můžete nakoupit kola pro celou rodinu a ještě vám zbude na dovolenou.
Závěr: Auto je krajně nepraktické a koupí si ho jenom frajeři, kteří se chtějí blýsknout před ostatními.

Úvaha – Nesnášíme iPad, aneb jak být poněkud mimo
i Zdroj: PCTuning.cz

Pointa je v tom, že auto i kolo se hodí pro jiný typ použití a nemá smysl poměřovat jejich kvality z hlediska kritérií jiné kategorie. Totéž platí i pro iPad. Občas mám pocit, že lidi nejsou schopni opustit představu, že to je takový divný desktop, protože koneckonců i notebook je vlastně takový divný desktop. Desktop někam postavíte a píšete na klávesnici a ovládáte kurzor, protože se takhle desktop už třicet let ovládá. Proto se zajímají o to, jak se k iPadu připojí klávesnice a případně myš, protože když iPad stojí v opěrce, tak je jasné, že není dobré do něj šťouchat prstem v pokusu ho převrátit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama